SPK’dan ÅŸirketlere ’yöneticilerin ne kazanıyor’ sorgusu

Güncelleme Tarihi:

SPK’dan şirketlere ’yöneticilerin ne kazanıyor’ sorgusu
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 01, 2009 01:00

SPK, halka açık şirketlerin üst düzey yöneticilerine sağladığı her türlü kazancın şeffaflık kazanması için düğmeye bastı. SPK, açıklanacak ilk mali tablolardan itibaren, tüm şirketlerin mali tablolarını inceleyerek kilit yönetici personele sağlanan menfaatlerle ilgili bilgi vermeyen şirketler hakkında idari para cezası uygulayacak.

GLOBAL ekonomik krizi tetikleyen ABD’de CEO’ların kazançları ile ilgili tartışmalar sürerken, Türkiye’de de Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), CEO’lar da dahil halka açık ÅŸirketlerdeki üst düzey yöneticilerin kazançlarını mercek altına alıyor. SPK, ilk mali tablolardan itibaren, tüm ÅŸirketlerin mali tablolarını inceleyerek kilit yönetici personele saÄŸlanan menfaatlerle ilgili bilgi vermeyen ÅŸirketler hakkında idari para cezası uygulayacak. Â

Yan ödemeler

SPK Başkanı Turan Erol, kilit yönetici personel ile işletmenin menfaatleri arasında çatışmanın ortaya çıktığı en önemli alanlardan birinin mali haklar olduğunu, mali hakları oluşturan temel kalemlerin sabit ve/veya performansa dayalı olarak ödenen ücret ile diğer yan ödemeler olarak sınıflandırılabildiğini ifade etti. Mali hakların tespitinde çok farklı uygulamaların benimsenebildiğini kaydeden Erol, "İşletmelerin kendilerine özgü koşulları, kilit yönetici personeline emsalden farklı ücret uygulamasını da gerektirebilmektedir. Dolayısıyla her durumun kendi koşulları içerisinde değerlendirilmesini sağlayacak kadar bilginin kamuya açıklanması önemlidir" dedi.

Åžirketleri etkileyebilir

Hisse senetleri borsada işlem gören şirketlerin mali durumu ve finansal performansı hakkında yatırımcıların sürekli olarak bilgilendirilmesinin en önemli aracının finansal tablolar olduğunu belirten Erol, şöyle konuştu: "Uygulamada kilit yönetici personelle ortaklık arasındaki menfaat ilişkisinin, ortaklığın finansal durumunu ve faaliyet sonuçlarını etkileyecek kadar önemli tutarlara ulaşabileceği görülmektedir. Bu bağlamda kilit yönetici personele sağlanan menfaatler açısından emsaline uygunluk ilkesi geçerlidir. Ancak, bununla birlikte, konuya ilişkin adil, dürüst, şeffaf, pay sahiplerinin oluşumuna katıldığı ve üzerinde denetiminin bulunduğu bir şirket politikasının oluşturulması da yerinde olacaktır. Bu açıdan, kamunun mümkün olduğu kadar çok detay hakkında bilgilendirilmesi ve eğer emsallerden farklı bir ücret politikası uygulanıyorsa farklılıklara ilişkin açıklamanın yapılması hususları daha önemli hale gelmektedir."

Dipnot açıklaması

SPKBaşkanı, finansal tablo hazırlayan şirketlerin kilit yönetici personele sağlanan menfaatlerle ilgili açıklama yapma zorunluluğu bulunduğunu hatırlattı. Erol, SPK’nın dipnot formatına göre, dipnot açıklamasında üst düzey yönetime sağlanan faydaların ilgili kategoriler itibariyle açıklanmasının ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.

SPK, düzenlemeden ne yarar bekliyor

Kilit yönetici personelle ortaklık arasındaki menfaat ilişkisinin potansiyel etkisi hakkında finansal tabloların dipnotlarında yeterli bilginin sunulması sağlanarak, ortakların kilit yönetici personele sağlanan menfaatler üzerinde gözetiminin sağlanması.

Pay sahipliğinden kaynaklanan bilgi edinme ve inceleme hakkının en üst düzeyde kullanılmasının temini.

AB Direktifleri’nde yer alan düzenlemelere uyum sağlanması.

Şirketlerin kilit yönetici personele ilişkin menfaat politikalarının adil, şeffaf, dürüst ve hesap verilebilir hale gelmesi.

Ne gibi menfaatler sağlanıyor

ŞİRKETLER, üst düzey yöneticilere performansa dayalı ücretlendirmenin yanısıra ilave menfaatler de sağlıyor. Maaşın yanı sıra prim, hisse senedi, araba, şirket kredi kartı gibi yan haklar CEO ve genel müdür ödemelerinin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Bu ödemelerin tamamına ’ücret paketi’ adı veriliyor. ABD ve bazı Avrupa ülkelerinde ücret sistemi açık. Halka açık şirketlerin CEO ’larının ücret paketleri yatırımcıların bilgisine sunuluyor.

Bilgilendirme planı 3 aşamada uygulanacak
/images/100/0x0/55ead787f018fbb8f89a3160

TURAN
Erol, Kurulun, kilit yönetici personele sağlanan menfaatlerle ilgili kamuya açıklanması gereken hususlara ilişkin yaptığı düzenlemelere şirketlerin fiilen uymasını da sağlamak amacıyla üç aşamalı bir uygulama planı öngördüğünü anlattı. İlk aşamada, finansal tablo düzenleyen şirketlerin dipnotlarında kilit yönetici personele sağlanan menfaatlerin en azından topluca tutar olarak açıklanmasını amaçladıklarını belirten Erol, finansal tablo hazırlayan şirketlerin, dipnotlarda kilit yönetici personele sağlanan menfaatlerle ilgili yeterli bilgi verilmesi konusunda gerekli dikkat ve özeni göstermesi gerektiğini söyledi. Erol, bundan sonra konu ile ilgili gerekli açıklamaları yapmayan şirketlerin, haklarında ilgili mevzuata aykırılık kapsamında işlem yapılacağı konularında Kurulun Haftalık Bülteni ve İMKB Günlük Bülteni vasıtasıyla uyarıldıklarını söyledi. Erol, "Açıklanacak ilk mali tablolardan itibaren tüm şirketlerin mali tabloları incelenerek kilit yönetici personele sağlanan menfaatlerle ilgili bilgi vermeyen şirketler hakkında idari para cezası uygulanacak" dedi. İkinci aşamada SPK’nın, şirketler tarafından dipnotlarda yapılan açıklamaların doğruluğunu sorgulayacağını belirten Erol, son aşamada kilit yönetici personele sağlanan menfaatlerin piyasa koşullarına uygun olup olmadığının denetleneceğini kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!