SPK’dan Babacan’a ’hukuka aykırı’ mektubu

Güncelleme Tarihi:

SPK’dan Babacan’a ’hukuka aykırı’ mektubu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2006 00:00

Doğal Afet Sigortaları Kurumu’na atama, SPK ile Devlet Bakanlığı’nın arasını açtı. Hazine’nin bağlı olduğu bakanlık, bu kurumda SPK temsilcisi olan üyenin ayrılması üzerine yeni isim istedi. SPK Başkanı Cansızlar, İbrahim Dönmez’i önerdi. Cansızlar yokken toplanan Kurul, teamüllere aykırı olarak ismi değiştirdi. Cansızlar, Babacan’a Kurul’u şikayet edip, "Atama hukuka aykırı" dedi.

SERMAYE Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, bir atama için resmen önerilen bir ismin geleneklere aykırı olarak kendisi yurtdışıyken Kurul’ca değiştirilmesi üzerine, Devlet Bakanı Ali Babacan’a sert ifadelerle dolu bir mektup yazdı. Cansızlar hem kendi kurulunu "Yetkisini aştı, hukuka aykırı karar aldı" diye şikayet etti. Diğer yandan da Babacan’ı "Bu atamayı yaparsanız hukuka aykırı davranırsınız" diyerek uyardı. SPK Başkanı’nın 28 Aralık 2005 tarihli mektubu, Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) yönetimine yapılan bir üye atamasını konu alıyor. SPK Başkanı, Babacan’a gönderdiği mektupta, belirlendiği halde, daha sonra bilgisi dışında değiştirilerek yapılan atamanın yasal koşullara aykırı olduğunu bildirdi.

İSİM NASIL DEĞİŞTİ:
/images/100/0x0/55ea2f47f018fbb8f87036d0


SPK içindeki sorunların hangi boyutlara ulaştığını da gözler önüne seren bu mektuba konu olay şöyle gelişti:

Hazine’nin bağlı olduğu Devlet Bakanı’na bağlı olarak çalışan DASK yönetiminde, SPK’yı temsilen görev yapan Vahdettin Ertaş, Altın Borsası Başkanlığı’na vekaleten atanması üzerine DASK’taki görevini bıraktı. Bunun üzerine Hazine, SPK’dan yeni isim bildirmesini istedi.

Cansızlar, Kurul Başkan Yardımcısı İbrahim Dönmez’i önerdi. Ancak Hazine ikinci bir isim daha istedi. Cansızlar, Dönmez’in yanısıra daire başkanı Cemal Küçüksözen’in ismini de Hazine’ye gönderdi.

Ancak Cansızlar’ın yurtdışında olduğu 9 Aralık 2005 tarihinde Kurul toplanarak, Cansızlar’ın önerdiği ismi değiştirdi. Başkansız toplanan Kurul, ilk önerilen İbrahim Dönmez’in adını çıkararak, yasal koşulları taşımayan daire başkan vekili Başuzman Ender Çolak ile birlikte toplam üç yeni isim önererek karar aldı. Bu karar İkinci Başkanı Turan Erol imzasıyla Hazine’ye gönderildi.

HUKUKA TAMAMEN AYKIRI:

Cansızlar Babacan’a yazdığı mektupta şu görüşlere yer verdi:

Kurul başkanlığının iradesi hilafına, Kurul Karar organınca alınan karar ve buna dayalı olarak Hazine Müsteşarlığı’na yapılan bildirim tamamen hukuka ve yerleşik teamüllere aykırıdır.

DASK’ın dayandığı Zorunul Deprem Sigortası’na dair KHK’ye göre, fon yönetimi üyelerinin en az daire başkanı düzeyined olması gerekir. Oysa Kurul’un ikinci kez önerdiği isim bir bauzmandır. Başuzmanın bu yasal koşulu taşımadığı açıktır.

Kurul kararı, yetki alanına girmeyen bir konuda hukuka aykırı bir karar almıştır. Yasal koşulları taşımayan bir adayın DASK yönetim kurulunda görevlendirilmesi, ilerde yapılacak işlemler ve alınacak kararların geçerliliği açısından ciddi hukuki sorunların doğmasına yol açabilecektir.

İstanbul’dan gelmemek için karar çıkardılar

GEÇEN ay Abant Toplantısı’nın ardından günışığına çıkan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile Kurul Başkanı Doğan Cansızlar arasındaki uyuşmazlıklar derinleşiyor. Kurul üyeleri, Cansızlar’ın aksi yöndeki teklif ve görüşüne rağmen, İstanbul’da yaşayan ve Ankara’ya sadece haftada bir kez kurul toplantılarına katılmak için gelen iki üyesi için "İstanbul’dan taşınmaları gerekmiyor" anlamına gelen bir karar çıkardı. SPK Başkanı Doğan Cansızlar, SPK üyeliğine atandıktan sonra İstanbul’daki ikametini sürdüren ve Kurul üyeleri Muhammed Emin Özer ile Mete Doğruer’den Ankara’ya taşınmasını istedi. Cansızlar buna gerekçe olarak da sermaye piyasası gibi hızlı karar almayı gerektiren durumların her an ortaya çıkabileceği bir alanda, acil durumlarda sıkıntı yaşanabileceğini göstererek, iki üyenin 15 Aralık tarihine kadar Ankara merkeze gelmelerini istedi. Ancak Kurul, 1 Aralık 2005 tarihli toplantısında iki üyenin İstanbul’dan taşınmasına gerek olmadığına karar verdi. Kararda "Kurul üyelerinin Kurulun İstanbul temsilcililğinde çalışmalarına ve İstanbul’da ikamlet etmelerine hukuki ve etik açıdan bir engel yoktur" denildi. Kurul üyeleri 4.5 milyar lira maaş alıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!