Spartak Moskova adı Rus Colasına yetmedi

Güncelleme Tarihi:

Spartak Moskova adı Rus Colasına yetmedi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 1999 00:00

Haberin Devamı

Rus işadamı Valery İvanov, Spartak Moskova futbol takımının 150 milyon taraftarı olduğunu düşünerek, bu adla Rus Colası üretmeye başladı. Ancak, işler hedeflediği gibi gitmedi ve Coca-Cola ile Pepsi Cola'ya yenildi.

Coca Cola ve Pepsi Cola'nın kıyasıya rekabet içerisinde oldukları Rus pazarında, ABD'li şirketlere Rus rakip geldi. Rus işadamı Valery İvanov, Spartak Moskova futbol takımıyla anlaşarak Spartak Cola'yı piyasaya sürdü. İvanov, Amerikalı rakipleri karşısında kısa vadede başarı kazanamayan Spartak Cola'nın orta vadede başarılı olacağına inanıyor.

Wall Street Journal gazetesinin Avrupa ekinde Rusya'daki kola savaşlarına ilişkin çıkan makalede, Rusya'nın ünlü futbol takımı Spartak Moskova ile anlaşarak ‘‘Rus Cola'sı’’ yaratmaya çalışan Valery İvanov adlı Rus işadamının macerası ele alındı.

Pepsi Cola'nın Rusya birinci lig'inin, Coca Cola'nın da Rus milli takımının resmi sponsoru olduğu Rusya'da Valery İvanov, ülke çapında 40 milyon Fan Clup üyesi bulunan Spartak Moskova futbol takımına sponsor oldu. 1930 yılında kurulan ve Rusya'nın en sevilen futbol takımının her taraftarının Spartak Cola içmesi ile bir anda 150 milyon kişilik Rus pazarında aslan payını kapacağını düşünen İvanov hayal kırıklığına uğradı. Reklam kampanyasında satılan her Spartak Cola'nın, Spartak Moskova'ya stadyum olarak geri döneceği temasını işleyen İvanov, Rusya'daki ekonomik kriz ve şirketinin pazarlama stratejisindeki hatalardan dolayı başarılı olamadı. İvanov kısa sürede deneyimsizliğinden dolayı yaptığı hataları kabul etti.

İvanov'un şirketi Mega Grub satış teknikleri konusunda yetersizdi ve futbol kulübü ile yapılan sponsorluk anlaşmalarında Spartak Moskova maçlarında diğer kola markalarının satılmasını engelleyici hükümlere yer verilmemişti.

İvanov'un Rus kolası satmak istediği bir başka yerde Spartak Moskova maçlarıydı. Ancak maçlarda da iyi dağıtım yapılamaması ve diğer kola markalarının daha çok tanınması nedeniyle Spartak Cola satışları iyi gitmedi.

İDDİASI SÜRÜYOR

Tüm olumsuzluklara rağmen Rus Mega Grup başkanı İvanov idiasını sürdürüyor.

İvanov, Spartak Cola konusunda başarısız olsa da Moskova'da bulunan Mega Grup'a ait şişeleme tesisi 24 saat çalışıyor. Bu tesiste Pepsi Cola ve Scweppes şişelemesi yapmak için anlaşma imzalayan İvanov, Spartak Cola satışlarını arttırmayı ve Spartak birası üretmeyi tasarlıyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!