‘Sosyal Güvenlik’ 2006’ya kaldı IMF’den 1.6 milyar dolar geliyor

Güncelleme Tarihi:

‘Sosyal Güvenlik’ 2006’ya kaldı IMF’den 1.6 milyar dolar geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2005 00:00

Hükümet, üç sosyal güvenlik kuruluşunu tek çatıda toplayacak Sosyal Güvenlik Reformu’ndaki gecikmede IMF’yi ikna etti. Stand-By’ın ön koşullarından olan düzenlemenin 2006’da yasalaşmasını kabul eden IMF, birinci ve ikinci gözden geçirmeyi tamamladı. Aralıkta toplanacak IMF İcra Direktörleri Kurulu’nda 1.6 milyar dolarlık kredi diliminin serbest bırakılması bekleniyor.

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) ile imzalanan Stand-By anlaşmasında, ‘Sosyal Güvenlik Reformu’ prüzü giderildi. Hükümet, Stand-By anlaşmasının ön koşullarından olan Sosyal Güvenlik Reformu’ndaki gecikme konusunda IMF heyetini ikna etti. Böylece, Sosyal Güvenlik Reformu’nun yasalaşması 2006’ya kalırken, IMF birinci ve ikinci gözden geçirmeleri tamamlayarak, aralık ayında toplam 1.6 milyar dolarlık kredi dilimini serbest bırakacak. Hükümet kasım ayı sonuna kadar sosyal güvenlik kuruluşlarının tek çatı altında toplanması ve kurumlar vergisini yeniden düzenlenmesine ilişkin tasarıları Meclis’e sunacak. SSK ve Bağ-Kur’un prim alacaklarını yeniden düzenleyen tasarının da Meclis’e gelmesinin ardından IMF İcra Direktörleri Kurulu aralık ayı içinde toplanarak yaklaşık 1.6 milyar dolarlık kredileri serbest bırakacak. Hükümet Gelir Vergisi’ne ilişkin düzenleme tasarısını yıl sonuna kadar Meclis’e sunmayı da IMF’ye taahhüt ederken Meclis gündemindeki sosyal güvenlik tasarısının Şubat ayı ortalarında Genel Kurul’dan çıkarılması planlanıyor.

MUTABAKAT SAĞLADIK:

Devlet Bakanı Ali Babacan, IMF Heyeti ile yapılan görüşmeler sonucunda, 1 ve 2. gözden geçirmenin niyet mektubu taslağı konusunda, genel hatlarıyla mutabakat sağlandığını bildirdi. Babacan, yapısal reform programı kapsamında ise ‘sosyal güvenlik, vergi ve bankacılık’ konularındaki reform çalışmalarının değerlendirildiğini kaydetti. Babacan, Gelir İdaresi’nin etkin bir yapıya kavuşturulmasına yönelik çalışmaların da hızla devam ettiğini, kamu maliyesinin yeniden yapılandırılmasında ilerleme kaydedilen bir diğer alanın ise sosyal güvenlik sisteminin yeniden yapılandırılmasına ilişkin reform çalışması olduğunu ifade etti.

KASIMDA MECLİS’TE:

Babacan, ‘Sosyal güvenlik kurumlarını bir çatı altında toplayan idari reform yasasına ilişkin hazırlıklarımız son aşamaya gelmiş bulunmaktadır’ dedi. İdari Reform Kanun Tasarısı’nı kasım ayı sonuna kadar Meclis’e sunmayı hedeflediklerini ifade eden Babacan, yine bu tasarının 2006 yılı ocak ayı sonuna kadar TBMM’de kabul edilmesini umduklarını kaydetti. Sosyal güvenlik kuruluşlarına olan prim borçlarına adil ve kalıcı bir çözüm getirmeye ve bu kuruluşların takip ve tahsilat kapasitelerini güçlendirmeye yönelik çalışmaları da çok hızlı bir şekilde sonuçlandırdıklarını anlatan Babacan, şöyle konuştu: ‘Yeniden yapılandırmaya ilişkin çerçeve üzerinde kurumlarımız arasında görüş birliğine varılmıştır. Hazırladığımız yasal düzenleme Meclis’e sunulmak üzeridir. Bu aşamadan sonra gerekli idari düzenlemeler süratle hayata geçirilecektir.’

Artık kötü senaryoların gerçekleşme şansı yok

DEVLET Bakanı Ali Babacan, ekonomiye ilişkin zaman zaman çizilen kötümser senaryoların hiçbir şekilde gerçekleşme şansı bulunmadığını belirterek, ‘Ulusal ve uluslararası boyutta oluşan bu güven ortamını asla bozmayacağımızı, bozmaya yönelik girişimlere de asla prim vermeyeceğimizi burada bir kez daha tekrarlamak istiyorum’ dedi. Türkiye ekonomisinin artık, gerek ulusal, gerekse uluslararası aktörler açısından hedefleri doğrultusunda kararlı adımlarla ilerleyen bir ekonomi olduğunu belirten Babacan, bu yeni sürecin en çok faizler, uluslararası doğrudan yatırımlar, özelleştirme gelirleri, dış ticaret ve turizm gelirlerinde kendisini güçlü bir şekilde hissettirdiğini bildirdi. ‘Önümüzdeki yıllar Türkiye ekonomisinin elde ettiği bu başarıların meyvesinin toplanmaya başlayacağı yıllar olacaktır’ diyen Babacan, özellikle işsizlik, yoksulluk ve gelir dağılımındaki eşitsizliğin giderilmesi konularında önümüzdeki dönemde daha da güzel gelişmelere hep beraber şahit olunacağını kaydetti. Üç yıl boyunca siyasette ve dış politikada olduğu gibi ekonomide de kötü sürprizlere yol açacak hiçbir girişime prim vermediklerini belirten Babacan, bundan sonra da bu disiplin ve kararlılıklarını aynı şekilde devam ettireceklerini bildirdi. Babacan, şunları söyledi: ‘Ekonomi politikalarımızda en ufak bir sapmanın yaşanması bile asla söz konusu olmayacaktır. Bu anlamda ekonomimize ilişkin zaman zaman çizilen kötümser senaryoların hiçbir şekilde gerçekleşme şansı yoktur. Çünkü, hükümetimiz buna asla izin vermeyecektir.’

Giorgianni: Sosyal Güvenlik reformu bizim için çok önemli

SOSYAL güvenlik primlerinin yeniden yapılandırılması adı altında prim affına sıcak bakması ve reformlarda gecikme olmasına rağmen, IMF’nin birinci ve ikinci gözden geçirmelere neden onay verdiğinin sorulması üzerine de Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni borçların silinmesi ve ödeme kapasitelerinin dikkate alınmadan yapılandırılmasına hálá sıcak bakmadıklarını söyledi. Giorgianni, şöyle devam etti: ‘Kontrol çalışmalarının güçlendirilmesi, borçları ödeme kapasitesinin gözönüne alındığı kapsamlı bir düzenleme. Bu tedbirler daha önceki yeniden yapılanma düzenlemelerinde mevcut değildi. Yeni düzenleme borçluların ödeme kapasitesine bağlı olarak düzenleme yapıyor. Sosyal güvenlik reformuyla ilgili yaklaşımımızda değişiklik yok. Biz bunun çok önemli olduğuna inanıyoruz ve hükümetin de çok önem verdiğine inanıyoruz. Sosyal Güvenlik reformları zor olan reformlar. Yapılması değil, ne zaman yapılacağı önemli. Çok sayıda insan etkilenecek. Oldukça kapsamlı bir reform. O yüzden sürecin kendi mecrasında gitmesi daha doğru.’

HAZİRANDA BEKLİYORDUK:

Hükümetin sosyal güvenlik sisteminin finansmanını güçlendirmeye yönelik stratejisinin temel unsurlarından birini TBMM’deki reform yasa tasarılarının oluşturduğunu vurgulayan Giorgianni, ‘Biz bunun haziranda onaylanacağını ummuştuk. Parlementodaki sürecin kendi mecrasında devamı için daha fazla zamana ihtiyaç var. Kanunun yeni yıl başında geçirilmesini beklemeye kadar verdik’ dedi.

Enflasyon hedeflemesi yılbaşında başlıyor

ENFLASYON
hedeflemesiyle ilgili bir soruya karşılık Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, enflasyon hedeflemesinin bütçe disiplini, yapısal reformlar, Merkez Bankası’nın da kendi tahmin yöntemlerini, iletişim politikasını geliştirmesi, kamu kesiminin piyasalara hakimiyetinin azaltılması gibi koşulları bulunduğuna dikkat çekti. Sonuçta enflasyonun düştüğünü, sürdürülebilir bir büyüme sağlandığını ve reformların yapılmakta olduğunu vurgulayan Serdengeçti, ‘Yılbaşından itibaren tam enflasyon hedeflemesine geçeceğiz, geriye dönüş yok’ dedi.

IMF takvimi nasıl işleyecek

Hükümet kasım ayı sonuna kadar sosyal güvenlik kuruluşlarının tek çatı altında toplanması ve Kurumlar Vergisi’ni yeniden düzenlenmesine ilişkin tasarıları Meclis’e sunacak.

SSK ve Bağ-Kur’un prim alacaklarını yeniden düzenleyen tasarının da Meclis’e gelmesinin ardından IMF İcra Direktörleri Kurulu aralıkta toplanıp 1.6 milyar dolarlık krediyi serbest bırakacak.

Gelir vergisine ilişkin düzenleme tasarısı da yıl sonuna kadar Meclis’e sunulacak.

Meclis gündemindeki sosyal güvenlik tasarısı şubat ayı ortalarında Genel Kurul’dan geçecek.

Menkul kıymete stopaj konusunda ne diyorsak o

DEVLET
Bakanı Ali Babacan, menkul sermaye iratlarında yılbaşından itibaren stopaj uygulamasında bir değişikliğin olmadığını söyledi. Menkul sermaye iratlarında stopaj uygulamasının ertelenip ertelenmeyeceği yönündeki soruya Babacan, ‘Açıklamaların dışında hiç kimse bir şey beklemesin. Hele böyle kritik konuda. Devlet iç borçlanma senetleri söz konusu, diğer finansman enstrümanları söz konusu, bu konuların şakası olmaz, sık sık karar değişikliği ve belirsizliğe de yer yoktur. Açıklayacak yeni bir şey yok ama merak edilen detayları yarın Sayın Maliye Bakanımızla birlikte açıklayacağız’ yanıtını verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!