Sorun yok yola devam

Güncelleme Tarihi:

Sorun yok yola devam
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2016 20:35

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, MHP, CHP ve AK partili vekillerle 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yurtdışında ‘algı onarma’ turuna çıkan Türk iş dünyasının önde gelen isimleri, İtalya’dan çok memnun ayrıldı. Köprüden Nutella’ya, Şişecam’ın teklif verdiği Sangalli’ye kadar her şey konuşuldu.

Haberin Devamı

TÜRKİYE, 15 Temmuz darbe girişiminin ülke hakkında yurt dışında oluşturduğu olumsuz algıyı düzeltmeye çalışıyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, MHP milletvekili Arzu Erdem, CHP milletvekili Rıza Yalçınkaya ve Ak Parti milletvekili Mehmet Muş ile birlikte Türk iş dünyasının önde gelen isimleri, İtalya’dan çok memnun ayrıldı. İtalya Sanayiciler Konfederasyonu (CONFINDUSTRIA) üyeleriyle toplantı yapan heyet, Türk ekonominin gücüne ve geleceğine dair soruları yanıtladı.


ACILARIN KARDEŞLİĞİ


Önceki sabah gerçekleşen toplantı karşılıklı taziyelerle başladı. Çünkü, İtalya’nın orta kesimlerinde yaşanan depremde ölenler vardı. Bakan Zeybekci ve heyettekiler deprem nedeniyle taziyelerini ileterek konuşmalarına başlarken İtalyan sanayiciler de Türkiye’deki darbe girişimi sırasında şehit olanlar için üzüntülerini dile getirdi. Aralarında, bugün açılışı yapılacak Yavuz Sultan Köprüsü’nü inşa eden konsorsiyumun ortaklarından Astaldi, Türkiye’de fındık şirketi satın alan ve Manisa’da Nutella üretim tesisi kuran Ferrero, Türkiye’yi yakından tanıyan Unicredit, Intesa ve Olivetti gibi İtalyan devlerinin de bulunduğu 20’den fazla şirketin temsilcileri, “Türkiye’de yatırım ortamında kötüleşme ihtimali olabilir mi” sorusunun cevabını aradı.

Haberin Devamı


İtalya’daki depreme rağmen, İtalya Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Carlo Calenda Türklerle buluşmaya başkanlık etti. CONFINDUSTRIA yönetiminin de tam kadro toplantıya ev sahipliği yaptı. Türk heyetinde ise TOBB, TİM, DEİK, TÜSİAD, MÜSİAD, Borsa İstanbul Başkanları ve önde gelen Türk işadamları da yer alıyordu. İtalyan sanayiciler içinde Ferrero, Türkiye’de yeni yatırım için bazı hatırlıkları olduğunu belirtince, Bakan Zeybekci, hükümetin doğrudan yatırımları hızlandırmak için yeni teşvikler getirdiğini anlattı. Türkiye’de yapılacak dev altyapı yatırımları hakkında da bilgi veren Zeybekci, bu projelerde İtalyanlar için de büyük fırsatlar olduğunu vurguladı.


İŞ BANKASI VE ŞİŞECAM


Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince de, “Şişe Cam’ın İtalyan cam devi Sangalli’yi satın almak için teklif verdiğini hatırlattım. Ayrıca, İş Bankası’nın Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün de Osmangazi Köprüsü’nün de finansman ayagında çok güçlü yer aldığını vurguladım. Bence, darbe girişim sonrası çıkılan turda en sıcak en başarılı toplantı İtalyan dostlarımızla gerçekleşti” dedi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de, toplantı sonrası yaptığı değerlendirmede, “Toplantıda korku ve endişe görmedik, soruları oldu. Yeni fırsatlar, yeni yatırımlar konuşuldu. İki ülkenin köklü dostluğu, güçlenerek devam edecek” dedi.

Haberin Devamı


EKİMDE İŞ FORUMU


Ekim ayı başında İtalya Ekonomik Kalkınma Bakanı Carlo Calenda ile tekrar görüşeceklerini söyleyen Zeybekci, “Eş zamanlı, İtalyan ve Türk şirketleri için kapsamlı bir iş forumu yapacağız. Türk ve İtalyan Eximbanklarını bir araya getireceğiz, hemen talimatları veriyoruz. Onlar da ortak bir fon oluşturabilirler. İtalyan-Türk şirketleri projelere giderken bunları nasıl destekleyebileceğimizi inceleyeceğiz” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!