Soros: Rusya'da kriz daha da büyüyecek

Güncelleme Tarihi:

Soros: Rusyada kriz daha da büyüyecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Washington Post Gazetesi'ne gönderdiği bir mektupta, Rusya'nın devalüasyon yapması gerektiğini söyleyerek krizi ateşleyen ünlü spekülatör George Soros, Rusya'da krizin daha da büyüyeceğini savundu.

ABD'de Parlamento Banka ve Finans Servisi'nde konuşan George Soros, ‘‘global’’ diye nitelediği krizi yorumlayarak çözüm için IMF'nin masaya yatırılması, yeni bir uluslarası kredi sigortası oluşturulmasını istedi. Rusya'daki krizin ayak seslerini Finansial Times aracılığıyla ilk kez duyuran uluslararası yatırımcı Soros, Rusya'daki krizin daha da derinleşerek Latin Amerikayı da peşinden sürükleyeceğini söyledi. Dünya ekonomisinin cesaret kırıcı tablosunun, boyanmaya çalışıldığını belirten Soros, Rusya'da ekonomik krizin daha da artacağını savunarak, ‘‘Rusya'daki durum dehşet verici, gerçekten çok, ama çok ciddi. İyimser olamıyorum çünkü Rusya'daki en iyi diye nitelediğim yönetim bu düşüşe neden oldu’’ dedi. Rusya'daki eski Dışişleri Bakanı Yevgeni Primakov'un yeni yönetime getirilmesini çöken bir sistemde geriye dönüş isteği olarak yorumlayan Soros, kötü durumun Rus halkına anlatılmakta zorluklar yaşanacağını söyledi.

‘‘İç piyasadaki çöküş için rezervlerimiz var ama ne yazık ki global ekonomideki sorunların çözümünde çaresiz kalıyoruz’’ diyen Soroz, IMF'nin tekrar gözden geçirilmesini ve uluslararası yatırımlar için de yeni bir sigorta sistemi oluşturulmasını istedi.

GLOBAL REFORM

Global kapitalizmin giderek kötüye gittiğini yorumlayan ünlü spekülatör, ABD ve Avrupa'daki faiz oranlarının daha da düşürülmesini ve krizdeki ülkelere direk para pompalanmasını önerdi.

IMF, geçtiğimiz temmuz ayında Rusya'yı kurtarma paketi içinde 23 milyar doları serbest bırakmıştı. Geçtiğimiz yıl da Endonezya, Tayland ve Güney Kore için de yardım paketleri hazırlamıştı. Geçtiğimiz günlerde toplanan G7 zenginler zirvesi de faiz oranlarının düşürülmesini tartışmaya açmıştı.

Boris Yeltsin, Kohl’e ‘normale döndük’dedi

Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin, son yılların en büyük ekonomik krizlerinden birini yaşayan Rusya'da, ekonominin normale dönmye başladığını söyledi. Kremlin Sözcüsü, Yeltsin'in Almanya Başbakanı Helmut Kohl ile bir telefon görüşmesi yaptığını ve Yeltsin'in görüşme sırasında Kohl'e, Yevgeni Primakov'un başbakanlığında kurulan yeni hükümetin krize karşı alacağı önlemleri içeren plan hakkında bilgi verdiğini ifade etti.

Görüşme sırasında, Yeltsin'in, Kohl'e Rusya'da ekonominin normale dönmeye başladığını söylediğini belirten Sözcü, kimin kime telefon açtığı hakkında ise bilgi vermedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!