Sonunda Borsa’ya da özel paket geliyor

Güncelleme Tarihi:

Sonunda Borsa’ya da özel paket geliyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

Borsadaki hızlı düşüş üzerine dün Muğla gezisini iptal ederek ekonomi kurmaylarıyla biraraya gelen Başbakan Mesut Yılmaz, borsayı rahatlatacak bir önlemler paketinin pazartesi günü İstanbul'da açıklanacağını bildirdi.

Dün Muğla gezisini iptal ederek Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, Hazine Müsteşarı Yener Dinçmen ve Gelirler Genel Müdürü Nevzat Saygılıoğlu ile biraraya gelen Başbakan Mesut Yılmaz, borsayı rahatlatacak bir önlemler paketinin pazartesi günü açıklanacağını söyledi. Yılmaz, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'ndaki (İMKB) düşüşle ilgili olarak alınması gereken tedbirlerin dünkü toplantıda kaba hatlarıyla belirlendiğini ve yetkililerin İMKB ve aracı kurumlarla temas ederek bir önlemler paketi hazırlanacağını açıkladı.

Yılmaz, pazartesi günü saat 14.00'de yeniden biraraya geleceklerini ve alınan önlemlerin de aynı günün akşamı açıklanacağını bildirdi.

Alınacak olan tedbirlerin hem borsanın içinde bulunduğu hacim düşüklüğünü hem de aracı kurumların sorunlarını hafifletmeye yönelik olacağını kaydeden Mesut Yılmaz, şöyle devam etti: ‘‘Unutmamak gerekir ki, mali piyasalarda yaşanan gelişmelerin asıl kaynağı dış piyasalarda ortaya çıkan olumsuzluklardır. Ümidimiz, getireceğimiz bu yeni tedbirlerin dış piyasalarda da ortaya çıkacak olumlu gelişmelerle bütünleşerek trendin tersine dönmesini sağlasıdır.’’

YASAYLA ÇELİŞMEYECEK

Yılmaz, önlemlerin yeni Vergi Yasası'nın hisse senedi alım-satım kazancının 1999'dan itibaren vergilendirilmesi yönündeki maddede değişiklik içerip içermediği şeklindeki soruyu ise şöyle yanıtladı: ‘‘Vergi kanununda mali piyasaları ilgilendiren, Borsa'yı ilgilendiren bazı düzenlemeler üzerinde zaten Maliye Bakanlığı çalışmaktaydı. Şimdi bunları öne çekeceğiz ama temel olarak, Vergi Kanunu'nun mali piyasalara ilişkin uygulaması konusunda geniş ölçüde bilgi eksikliğinin olduğunu tespit ettik, bunlara da açıklık getireceğiz. Vergi Kanunu'nun vergi reformuyla getirilen temel esprisine ters düşmeyecek ama piyasaları rahatlatacağına inandığımız bazı önlemler alacağız.’’

Mali piyasalardaki durumun özelleştirmeye etkisinin sorulması üzerine de Yılmaz, ‘‘Şu anda özelleştirmeyi etkileyen bir durum sözkonusu değil ama bu olumsuzluk sürer ve derinleşirse, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın yürüttüğü bazı işlemlerde ciddi tıkanıklıkların çıkabileceğini değerlendiriyoruz’’ dedi. Yılmaz, bu nedenle mali piyasaları rahatlatmak için getirecekleri tedbirlerin özelleştirmede de yararlı olacağına inandıklarını söyledi.

Bazı aracı kurumlar sıkıntıya girebilir

Başbakan Mesut Yılmaz, aracı kurumların mali durumlarıyla ilgili bir soruyu da, ‘‘Sermaye Piyasası Kurulu, aracı kurumların çok yakından denetlendiğini, böyle bir tehlikenin olmadığını ifade etti. Ama borsanın işlem hacmi düşmeye devam ederse bazı kurumların sıkıntıya girmesi kaçınılmazdır. Biz de böyle bir gelişmeyi önlemeyi arzu ediyoruz’’ diye yanıtladı.

Pakette neler var?

Başta emeklilik fonları olmak üzere kamu fonları borsaya kanalize edilecek.

Tasarruf Teşvik Fonu, ağırlık kamu kağıtlarında olmak üzere borsada değerlendirilecek.

En az yüzde 25'i hisse senedinden oluşan A tipi yatırım fonları vergiden muaf tutulacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!