Sönmez: İşçi maaşını devletten ödüyorum

Güncelleme Tarihi:

Sönmez: İşçi maaşını devletten ödüyorum
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 1999 00:00

Haberin Devamı

Sönmez Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Osman Sönmez, Ekonomist Dergisi'nde yer alan söyleşide, ‘‘İşçilerime ücretli izim verdim. Paramı yatırıma yönlendirmek yerine Hazine'ye yüzde 150 faizle borç veriyorum. Faizi alıp, işçiye maaş ödüyorum. Yani maaşı devlet ödemiş oluyor’’ dedi.

Bursa ekonomisi denildiğinde ilk akla gelen holdingler arasında yer alan Sönmez Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Osman Sönmez, ‘‘Hiçbir sanayici yüzde 150 faiz dururken parasını üretime kaydırmaz, ben de öyle yapıyorum’’ dedi. Tekstil sektörü başta olmak üzere, ambalaj, ulaştırma, inşaat, medya, turizm gibi alanlarda faaliyet gösteren Sönmez Holding'in patronu Ali Osman Sönmez, haftalık Ekonomist Dergisi'ne yaptığı açıklamada, çalışanlarının parasını faiz geliriyle devletten aldığını vurgulayarak, kendilerinin üretim kapasitesini düşürürken devletin yüzde 150 faizle piyasadan para toplamasını eleştirdi. ‘‘Şimdi ben niye üretim yapmakla uğraşayım? İşçiye ücretli izin verip, faiz geliriyle maaşlarını ödüyorum’’ diyen Sönmez, Hazine'nin başındaki bürokratları da eleştirdi.

Tekstil sektöründe yaşanan krizin, kendilerini de etkilediğini vurgulayan Sönmez, kapasitenin üzerinde üretim yapılmasının krizini ana nedeni olduğunu söyledi. Hükümetin buna göz yummasını eleştiren Sönmez, kriz döneminde tekstil sektöründeki yatırımlarını durdurduklarını ve dikkatli hareket ettiklerini söyledi.

1995 seçimlerinde DYP'den milletvekili adayı olan Sönmez, DYP'den ayrılmamasına rağmen bundan sonra politikaya girmeme kararı aldığını açıkladı. Bu seçim öncesinde DYP dışında ANAP ve DSP'den de adaylık teklifi geldiğini belirten Sönmez, ‘‘Ekonomide gözümün önünde hatalar yapılıyor. Yüzde 150 faizle enflasyon düşürülmez. Bunları söyleyemiyorsunuz. Benim meclise faydam olmadı, bari işlerin başında oğluma faydam olsun’’ dedi. Seçim sonrasında ANAP-DSP koalisyon hükümetinin kurulacağını tahmin ettiğini belirten DYP'li Sönmez, Tansu Çiller'i de eleştirirek, ‘‘İyi ekonomi bilgisi var. Ama Tansu Hanım'ı eleştiriyorum. O da işin başındayken hiç bir şey yapmadı’’ dedi.

ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Geçen yılı 90 trilyon lira ciroyla kapatan Sönmez Holding önümümüzdeki günlerde ekonomideki yerini kaybetmemek için tekstil dışındaki alanlara yatırım kararı aldı. Ali Osman Sönmez, önümüzdeki yıl 40 milyon dolarlık Sönmez Alışveriş Merkezi yatırımının sonuçlanacağını belirterek, et ve sütlü mamüller üretimi için gıda sektörüne de gireceklerini vurguladı. Gıda sektörüne de yabancı olmayan grubun Koç Holding ile Migros'ta ortaklığı ve Mc Donald's bayiliği de var.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!