İstihdam teşvikleri gelecek yıl da devam edecek

Güncelleme Tarihi:

İstihdam teşvikleri gelecek yıl da devam edecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2018 12:40

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2019'da doğalgaz ve elektrik fiyatlarında yüzde 10 indirime gidileceğini belirterek, enflasyonu 2019'da hedeflerine uygun seviyeye geriletmekte kararlı olduklarını kaydetti.

Haberin Devamı

ERDOĞAN, 2019 için net 2,020 lira olarak belirlenen asgari ücrete yönelik önümüzdeki yıl 12 ay boyunca destek verileceğini de söyledi.

Erdoğan, TBMM'de partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, "Yılbaşından itibaren elektrik fiyatlarında konutlarda yüzde 10 indirim yapıyoruz. Aynı şekilde konutlarda ve küçük-orta ölçekli işletmeler ile ticarethanelerde kullanılan doğalgazın fiyatında da yüzde 10'luk bir indirime gidiyoruz" dedi.

İş dünyasında da özellikle istihdam alanında katkı sağlamak için bazı destekleri uygulamaya geçireceklerini söyleyen Erdoğan, bu çerçevede ilk olarak bölgesel istihdam teşvikini bir yıl daha uzatacaklarını belirtti. Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Halen 51 ilimiz ve iki ilçemizde işverenlere sağladığımız altı puanlık SGK teşviki devam edecek. 2018 yılında dokuz ay olarak uyguladığımız asgari ücret desteğini önümüzdeki yıl 12 ay boyunca vereceğiz. Bu destek 500 ve üzeri sigortalı çalıştıran işyerleri için 101 lira, 500'ün altında sigortalı çalıştıran işyerleri için ise 150 lira olacak."

İstihdam teşvikleri gelecek yıl da devam edecek

Haberin Devamı

Erdoğan, 2019 ve 2020'de ilk kez işe alınacak isçilerin tüm sigorta ve vergi giderlerini (asgari ücret üzerinden) devletin üstleneceğini de kaydetti.

Sigorta prim teşviki uygulamasının gelecek yıl 500 ve üzeri sigortalı çalıştıran iş yerleri için üç puan, 500'ün altında sigortalı çalıştıran iş yerleri için ise beş puan olarak uygulanacağını söyleyen Erdoğan, "İşsizliği 2019'da tek hanelere düşürmeyi planladık, bunu başaracağız" diye konuştu.

İhracatın "yüz güldürmeye devam ettiği"ni dile getiren Erdoğan, "Yıl sonu itibarıyla yeni bir rekor kırarak, buradan 170 milyar dolar rakamını göreceğiz. Cari açık azalıyor; gelişmeler bize sene sonunda cari işlemler açığını 30 milyar doların altına çekmiş olacağımıza işaret ediyor" dedi.

Erdoğan, enflasyonu 2019'da hedeflerine uygun seviyeye geriletmekte kararlı olduklarını da ifade ederek, "Önümüzdeki yıl satın alma paritesine göre, dünyanın 13. büyük ekonomisi olmaktan bir sıra yükselişle 12'nciliğe yükseleceğiz" dedi.

Haberin Devamı

BÜTÇE RAKAMLARI

Erdoğan, geçen hafta TBMM'de kabul edilen 2019 bütçesine dair rakamları da açıklayarak, şöyle konuştu:

"2019 yılı bütçe giderlerimizi 961 milyar TL, faiz hariç olarak ise 843 milyar TL olarak planlıyoruz. 2019 yılı için bütçe gelirlerini 880.4 milyar TL, vergi gelirlerini 756.5 milyar TL, bütçe açığını 80.6 milyar TL ve faiz dışı fazlayı 36.7 milyar TL olarak görüyoruz. Bütçe disiplini her zamanki gibi önceliğimiz olmayı sürdürüyor."

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!