Ağustos dönemi işsizlik rakamları açıklandı

Güncelleme Tarihi:

Ağustos dönemi işsizlik rakamları açıklandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2018 10:00

İşsizlik oranı ekonomik aktivitede yavaşlamaya paralel Temmuz-Ağustos-Eylül aylarını kapsayan Ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 0.5 puan artışla yüzde 11.1'e çıkarak Mart 2017'den bu yana en yüksek seviyede.

Haberin Devamı

EKONOMİSTLER ve ekonomi yönetiminin kısa süre önce yayımladığı Yeni Ekonomi Programı'na göre işsizlik oranlarında artışın en az yılsonuna kadar sürmesini bekliyor.

İşsizlik oranı bir önceki dönem olan Temmuz'da yüzde 10.8, geçen yılın aynı döneminde ise 10.6 olmuştu.

TÜİK verilerine göre mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı Ağustos döneminde bir önceki döneme göre 0.2 puan artışla yüzde 11.2 oldu.

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, "İşsizlik oranı Ağustos ayında da artışına devam etti. Aylık yükselişte işgücüne katılım oranındaki artışın etkisi var. İstihdam yaratımında servis sektörünün ciddi katkısıyla aylık bazda kayda değer bir artış söz konusu ancak sanayi ve inşaat sektörlerindeki zayıf görünüm devam ediyor" dedi ve ekledi:

Haberin Devamı

"İstihdam piyasasına dair görüşümüzde bir değişiklik yok, iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın hızlandığı son çeyrek itibariyle işsizlik oranındaki yükselişin hızlanacağını düşünüyoruz."

Reuters'ta geçen ay yayınlanan bir analize göre Yeni Ekonomi Programı'ndaki (YEP) yılsonu tahmini, işsizlik oranının Haziran'daki yüzde 10.2'li seviyelerden sert yükselişle birkaç ayda yüzde 12'nin üzerine çıkması ve yüzbinlerce kişinin işsiz kalması öngörülüyor.

Ekonomistlere göre, TL'deki değer kaybı ve ekonomide üçüncü çeyrekten itibaren en az altı ay sürmesi beklenen yavaşlama hatta daralma döneminde, önümüzdeki yıl yapılacak yerel seçimlerin tam öncesinde sadece YEP öngörülerine göre yüzbinlerce kişi işsiz kalacak.

YEP hedeflerine göre Haziran'da yüzde 10.2 olan işsizliğin 2018'de ortalama yüzde 11.3'e çıkması bekleniyor. Ekonomistlerin hesaplamalarına göre bu veriler işsizliğin yılın ikinci yarısında ortalama yüzde 12.4 olacağını gösteriyor.

TÜİK verilere göre, tarım dışı işsizlik oranı ise Ağustos döneminde geçen yıla göre 0.4 puanlık artışla yüzde 13.2 olarak tahmin edildi. Verilere göre genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 0.2 puanlık artış ile yüzde 20.8 oldu.

Yerel seçimlerin hemen öncesine gelen ve şirketleri daha korumacı bir patikaya iten ekonomik gidişatla birlikte reel sektörde aslında işten çıkarmalar da çoktan başladı ancak bu verilere gecikmeli olarak yansıyor ve ekonomistlere göre bu süreç verilerde de önümüzdeki dönemde daha belirgin şekilde hissedilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!