'Somali Sokak' 'Suriye Sokak' oldu

Güncelleme Tarihi:

Somali Sokak Suriye Sokak oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2014 01:04

Türkiye son yıllarda Afrika’dan çok göç aldı. Göçmenleri Taksim Tarlabaşı’nda saat satarken veya üst geçitlerde müşterilere parfüm pazarlamaya çalışırken görmek mümkün. Çalışma ve yaşam koşulları bir hayli güç olan bu insanların İstanbul’da diğer bir yaşam alanı ise Kumkapı’daki Katip Kasım Camii Sokak, nam-ı diğer Somali Sokağı… Kumkapı yakınlarına yerleşen bu vatandaşlara son birkaç ayda Suriyeliler de eklendi. Fakat semt sakinlerine göre civarda ciddi bir asayiş sorunu var. Durumu ise en iyi Çapari Restoran’ın işletmecilerinden Tayfun Çapari özetliyor: “Bizim kapımız herkese açık ama insanlarda burada huzurlu olmak istiyor…” Bir diğer Kumkapı sakini ise, “İllegal her şey Kumkapı sokaklarında dönüyor” diyor.

Haberin Devamı

Somali Sokak Suriye Sokak oldu
Kasım Camii Sokak, vatandaşın dilinde 'Somali Sokağı' olarak da biliniyor. Son yıllarda genellikle Somali'den gelen göçmenlerin yerleşmesi nedeniyle bölgede 'Somali Sokağı' olarak adlandırılan bu sokakta şimdilerde ise ciddi bir Suriyeli nüfusu da var. Hatta son dönemde Suriyeli göçmenlerin sayısı siyahi vatandaşların sayısını geçmiş durumda. Suriyeli ve Somalili göçmenler çevredeki kira fiyatlarında da artışa neden olmuş. Kumkapı'da bulunan İstanbul Emlak'ın işletmecisi Yasin Tiryaki, "Kaçak göçmenlerin artmasıyla işçi maliyetleri düştü, kiralar tavan yaptı. Burada oda kiralanması diye bir gerçek var. Başka yerde göremeyeceğiniz bir durum. 800 liraya oda kiralanıyor. 10 tane göçmen bir odada kalıyor" dedi.

Haberin Devamı

GELMESİNLER DEMİYORUZ

Kumkapı deyince akla tabii ki restoranlar ve eğlence yerleri geliyor. Çapari Restoran’ın İşletmecilerinden Tayfun Çapari, “Bizim kapımız herkese açık ama müşterileri engelleyecek her olay bizim işlerimizi düşürüyor. İnsanlar burada rahat gezmek ve huzurlu olmak istiyorlar. Göçmenler gelmesinler demiyoruz ancak güvenlik konusunda önlemler alınmalı. İnsanlar da Kumkapı’da daha fazla vakit geçireceklerdir” dedi.

Somali Sokak Suriye Sokak oldu

DEFALARCA BAŞVURDUK ÖNLEM ALINMADI

Kumkapı’daki Gölçek Restoran'ın işletmecisi Şaban Şen ise, "Göçmenlerle ilgili olarak yetkililere defalarca başvurduk ama herhangi bir önlem alınmadı. Öğlen turistlerin akşam ise yerli turistlerin uğrak yeri olan Kumkapı güvenlik açısından dikkat edilmesi gereken bir yer" şeklinde konuştu.

Somali Sokak Suriye Sokak oldu

‘İLLEGAL HER ŞEY BURADA’

Kumkapı’daki Kebap Plus Dürüm Evi İşletme Sahibi Lokman Oğuz, yabancılar polis şubesinin karşılarında oldukları için sıkıntı yaşadıklarını ve Yabancılar Polis Şubesi'nin cezaevine döndüğünü belirtti. Oğuz, şubede kalan göçmenlerin pencerelerden turistlere sözlü tacizde bulunduklarını da ifade ederek "İllegal her şey Kumkapı'nın arka sokaklarında dönüyor. Yaşanılanların sonunda esnaf etkileniyor. Beklentilerimizi karşılamamız mümkün değil, satışlarımızda büyük düşüşler yaşanıyor. Devlet bunu kontrol altına almazsa zararlarımızı durduramayız" diye konuştu.

Haberin Devamı

Somali Sokak Suriye Sokak oldu

Göçmenlerin aileleriyle ucuz fiyata konuşmalarını sağlayan pek çok hat bulunuyor...

BUGÜNE KADAR HİÇBİR ŞEY YAPILMADI

Kumkapı için bugüne kadar hiçbir şey yapılmadığını özellikle vurgulayan 14 yıldır Kumkapı Turistik Restaurantlar ve Esnaflar Dayanışma Derneği'ne Başkanlık yapan Kemal Duranoğlu, "Biz bunu her toplantıda dile getirdik, Suriye vatandaşlarının burada kaçak olarak yaşamaları en çok bizleri etkiledi. Geçen seneye oranla Suriyeli vatandaşların sayılarında büyük artış görülüyor. Bu insanlar Kumkapı'ya gelen insanları taciz ediyor. Kendi semtimizde hareket edemez duruma geldik. Turistik yerlerde böyle olayların görülmemesi gerekiyor. Devlet bu soruna acilen çözüm üretmeli" diye konuştu.

Haberin Devamı

Somali Sokak Suriye Sokak oldu

Berberlerde bile 'yabancıya kiralık oda' ilanları var...

Duranoğlu, ayrıca "Kumkapı hem tarihi bir bölge hem de İstanbul'un en önemli eğlence merkezlerinden biri. Ancak maalesef yeterince önemsenmiyor, yeterli ilgi ve alakadan yoksun. Buraya her gün turistler geliyor, yeterli miktarda güvenlik güçleri olsa huzur ortamı sağlanır ve Kumkapı eski günlerine geri döner. Polis, zabıta burada olmazsa nerede olacak? Harekete geçilmesini bekliyoruz" da diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!