Soma milat oldu denetimler arttı

Güncelleme Tarihi:

Soma milat oldu denetimler arttı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2015 01:11

SOMA faciası Türkiye’de iş güvenliği açısından bir milat oldu. Soma sonrası iş güvenliğiyle ilgili 3 ayrı paket gündeme gelirken; madenlerdeki denetimler de artırıldı. Türkiye’nin bugüne kadar imzalamadığı ILO’nun maden ve inşaatlardaki iş güvenliği sözleşmeleri de, yaşanan tartışmalardan sonra imzalandı ve yürürlüğe girdi.

Haberin Devamı

Madencilerin çalışma koşullarının da yeniden düzenlenmesine yol açan Soma faciası sonrası Türkiye’de yaşananları özetlemeye çalıştık. Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın konuyla ilgili soru önergelerine verdiği yanıtlara göre, Soma ve Ermenek sonrasında madenlerdeki denetimler arttı. Buna göre, 1 Ocak 2014-13 Mayıs 2014 tarihleri arasında Türkiye genelinde 280 maden sahasının, 13 Mayıs 2014 tarihi ile 31 Aralık 2014 tarihleri arasında Türkiye genelinde 661 maden sahasının ve Ermenek kazası sonrasında 188 maden sahasının faaliyeti durduruldu. 13 Mayıs’tan sonra faaliyetleri durdurulan 661 adet maden ruhsat sahasından 6’sı kamu tüzel kişiliklerine ait olurken, 655 adeti gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerine ait oldu.

ILO SÖZLEŞMELERİ ONAYLANDI

Zambiya, Zimbabve gibi ülkelerin de imza attığı ILO’nun madenlerdeki iş güvenliğiyle ilgili 176 sayılı sözleşmesini Türkiye’nin niçin onaylamadığı uzun süre tartışıldı. Üst üste yaşanan kazalardan sonra ise Meclis hem inşaat hem de madenlerde iş güvenliğiyle ilgili ILO sözleşmelerini onayladı.

Haberin Devamı

YAŞAM ODALARINA SINIRLI ONAY

Soma faciası sonrası gündeme gelen bir diğer konu da madenlerde yaşam odalarının zorunlu olmaması oldu. Hükümet facialar sonrası iş güvenliği ve madenlerdeki çalışma koşullarıyla ilgili bir dizi düzenlemeyi yasalaştırırken; CHP’nin “yaşam odalarının zorunlu hale getirilmesi” yönündeki önergesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda AK Partili vekillerin oylarıyla reddedildi. Eylül ayında ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliğiyle yaptığı değişiklikle madenlere ferdi oksijen maskesi değişim istasyonları kurma zorunluluğu getirdi. Son torba kanunda yaşam odalarıyla ilgili düzenleme de yer aldı.

ÖNCE 6 SAATTİ, SONRA 7.5 OLDU

Soma sonrası TBMM’ye sevk edilen ilk torba kanunda, madenlerdeki çalışma koşullarına ilişkin maddeler yer aldı. Yer altı işlerinde çalışan işçilere süre şartı aranmaksızın kıdem tazminatı hakkı verilmesi, günlük çalışma saatinin 6 saati aşmaması yer aldı. Ancak sektörden gelen tepkiler üzerine günlük çalışma süresi sonra yapılan değişiklikle 7.5 saate çıkarıldı.

Haberin Devamı

Kazalar bitmedi!


3 Ocak’ta Kocaeli Gebze’de bulunan Yunus Palet Ahşap Fabrikası’nda 5 Gürcü işçi, kaçak ispirtodan zehirlenerek can verdi.
20 Mart’ta Mersin Akdeniz’de OSB’de bulunan Acar Makina Sanayi Fabrikası işçilerini taşıyan minibüse hemzemin geçitte yolcu treni çarptı ve 11 işçi yaşamını yitirdi.
6 Eylül’de İstanbul Mecidiyeköy’de bulunan Torunlar Center’da yük asansörü 32. kattan düştü ve 10 işçi yaşamını yitirdi.
27 Ekim’de Karaman Ermenek’te Has Şekerler Linyit Madeni’nde su basan ocakta 18 işçi yaşamını yitirdi. Son işçinin cenazesi ancak beş hafta sonra çıkarılabildi.
31 Ekim’de Konya’nın Akşehir ilçesi Cankurtaran Köyü’nden elma toplamak için aldığı işçileri Isparta’nın Gelendost ilçesine götüren midibüs virajı alamayarak devrildi. 15’i kadın 1’i çocuk 17 işçi yaşamını yitirdi.
28 Aralık’ta İtalya Ravenna Limanı açıklarında bir kargo gemisiyle çarpışan “Gökbel” isimli Türk yük gemisi battı. Yaşamını yitiren 6 denizciden 4’ünün cenazesine ulaşılamadı.
2015 yılının ilk 4 ayında ise en az 481 işçi iş kazalarında hayatını kaybetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!