Sokaktaki adam da almaya başlarsa dövizi tutamayız

Güncelleme Tarihi:

Sokaktaki adam da almaya başlarsa dövizi tutamayız
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2014 00:54

Dövizdeki artışlar her gün yeni bir rekor kırarak devam ederken, işin kötü yanı kurların nerede duracağının görülememesi. Artık sürekli bir seyiri görüldüğünü hatırlatan bankacılar, bu trendin bir yerde kesilmesi gerektiği görüşündeler. Bir yerde durdurulmadığı takdirde sokaktaki adamın da döviz talebine başlayacağı, bu takdirde artık kurları durdurmanın çok daha zor olacağı konuşuluyor.

Haberin Devamı

Özetle; ekonomi yönetiminin kurlardaki seyri durduracak bir şeyler yapması gerekiyor. Bu açıdan bugün toplanacak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında alınacak faiz kararı kilit rol oynayacak. Piyasa uzmanları uzun zamandır faiz artırılması gerektiğini ama yapılmadığını belirterek, bugünkü toplantıdan da fazla umutlu olmadıklarını söylüyorlar.

Peki, Merkez Bankası bugün yarım puan faiz artırsa kurlardaki artış durur mu derseniz, tek başına böyle bir kararın yeterli olacağı noktayı aşmış bulunuyoruz.
Ekonomi yönetiminin son dönem para politikası tavrını “aksiyonsuzluk” olarak nitelendiren bankacılar, bu tavrın bırakılıp, “kurlarda daha fazla artışa enflasyon başta olmak üzere makro dengeleri bozacağı için artık izin vermeyeceğiz” tavrının konması gerektiğini söylüyorlar. Böylesine dönemlerde “şok etkisi”nin gündeme alınması gerektiğini kaydeden bir bankacı, “Yani Merkez Bankası daha yüksek oranlı artırıma gider, Ali Babacan artık aksiyonsuzluğu bırakıyoruz ve kurların daha da yükselmemesi için gereken yapılacak deyip eyleme başlarsa, o zaman kurlardaki trend kesilebilir” şeklinde konuştu. Yani TL’nin aşırı değer kaybının durdurulması için hala imkan var ama bunun için piyasaların ekonomi yönetiminin bu işe ciddi olarak el attığını görmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

TL’nin değer kaybının yani devalüasyonunun kalıcı olduğunun görüldüğünü kaydeden bir başka bankacı, Türkiye’deki dolarizasyon eğiliminin geçmişte çok daha yüksek seviyelere ulaştığının unutulduğunu söyledi. Sokaktaki adamın henüz dövize aşırı talep göstermediğini, döviz borcu olan kurum ve kişilerin mecburen döviz aldığını hatırlatan aynı bankacı, “Yani insanlar kurlar sürekli yukarı gidiyor, biz de artık bir yerinden girip alalım tasarrufu döviz cinsinden yapalım noktasına gelirlerse, o zaman kurlar hiç tutulamaz. Geçmişte döviz hesaplarının toplam mevduattaki payının çok yüksek olduğunu gördük” dedi.

PİYASA KARARLILIĞI GÖRMELİ

Bugünkü PPK toplantısında alınacak karar için tahminlerini sorduğum bir banka iktisatçısı ise “İçlerinde biraz Merkez Bankacılığı kaldıysa en azından 0.50-0.75 puanlık artırım yapıp kurdaki artışa izin vermeyeceğiz derler” dedi. Aynı iktisaçı buna karşılık artırım yapılıp yapılmayacağını tahmin edemediğini kaydederek, “Merkez Bankası belki de çare kalmadığını Hükümete göstermeki için bu kez de artırım yapmaz, kurlar daha yukarı gidince mecburen yapar” şeklinde konuştu. Dün açıklanan verilerle kısa vadeli dış borç stokunun Kasım ayında 4 milyar dolar, 11 ayda 29 milyar dolar artıp, 130 milyar dolara çıktı. Bununla birlikte 2014’de ödenecek dış borç miktarının 168 milyar dolara çıkması kurlar için paniği artıran bir unsur oldu. Babacan başta olmak üzere “kur gideceği yere kadar gider durur” şeklinde özetlenecek Hükümet tavrı, son olarak Ekonomi Bakanının “faiz artışına gerek yok” demeci, piyasalardaki endişeleri artırıp, kurların daha da yukarı çıkmasına neden olan unsurlar olarak göze çarptı.

Haberin Devamı

İşte piyasaların kastettiği de bu; artık aksiyonsuz tavrı, siyasi tavrı bırakıp, ”kur artışı zarar veriyor artık gerekli önlemi alacağız” denilip yüksek oranlı faiz artışıyla başlayacak kararlı tutum izlenmezse, kur durmaz. Olur mu, göreceğiz…

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!