'Sokakta İlk Adımlar' 1.2 milyon öğrenciye ulaşacak

Güncelleme Tarihi:

Sokakta İlk Adımlar 1.2 milyon öğrenciye ulaşacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2011 13:50

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, “Sokakta İlk Adımlar” projesinin trafiğin en yoğun olduğu 40 ilde, 2 bin 942 okulda icra edildiğini belirterek, bu yıl sonunda 1 milyon 200 bin öğrencinin güvenli trafik bilincine kavuşturulacağını kaydetti.

Haberin Devamı

Renault'nun, Total Türkiye, Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği ve 40 ilin Milli Eğitim Müdürlükleri desteğiyle sürdürdüğü yol güvenliği eğitim projesi “Sokakta İlk Adımlar'ın 10. yılına girildi.

Projeye ilişkin basın toplantısında konuşan Aybar, bu proje ile çocukların, gelişen Türkiye'de güvenli bir trafik ortamının sarsılmaz bekçisi olmasını; güvenli ve saygılı bir trafik ortamını yaşatacakları bir geleceğin oluşturulmasını hedeflediklerini belirtti.

Renault'nun bu konuda öncelikle uluslararası bir proje başlattığını, Türkiye'nin de trafik güvenliği konusunda çok başarılı olmadığını söyleyen Aybar, bunun çözümünün yıllarca devletten beklendiğini ancak devletin çabalarının bu konuda yeterli olmadığını ve sorumluluk duyanların da işin içine girmeleri gerektiği görüşünden yola çıkarak Renault'nun bu uluslararası projesinde yer almaya karar verdiklerini anlattı.

Haberin Devamı

Aybar, 2002 yılında başlatılan projede 10 yılda ulaşılan sonuçlara ilişkin şu bilgileri verdi:

“Bugün bu proje trafiğin en yoğun olduğu 40 ilde, 2 bin 942 okulda icra ediliyor. Geçen sene 800 bin öğrenciye ulaşmıştık. 10 yıl önce başlarken hedefimiz 10 yılda 1 milyon öğrenciyi bilinçlendirmekti. Bu yıl sonunda 1 milyon 200 bin öğrencimizi bu bilince kavuşturmuş olacağız. Önümüzdeki 10 yılı da bu şekilde bir faaliyet içinde sürdürmeye kararlıyız. Türkiye'nin gündeminden trafik güvenliğiyle ilgili sorun kalkana kadar bu konuyu asla kesmeyeceğiz. Kapsama alanımızı da genişleteceğiz. Çevreyi de dikkate alarak, sürdürülebilir bir ulaşımı da gündeme alan yeni bir açılımı devreye sokacağız.”

Geçen sene projeye katılan çocuklar, velileri ve öğretmenleriyle gerçekleştirdikleri ankete göre trafik güvenliği konusunda algılama düzeyinin yüzde 88 oranında oluştuğunu söyleyen Aybar, projenin uygulandığı ilk yılda eğitim alan çocukların 2 sene sonra ehliyet alma yaşına geleceğini, bu çocuklar trafiğe çıktıklarında ne kadar bilinçli davrandıklarını takip edeceklerini kaydetti.

Aybar, geçen 10 yıl içerisinde 5 milyon trafik kazası gerçekleştiğini, 1 milyon 596 bin kişinin yaralandığını ve 43 bin 700 kişinin kaza anında hayatını yitirdiğini belirtti.

“2020'ye kadar bir şey yapılmazsa kazalarda ölümlerin oranı yüzde 83 artacak”

Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Hitay Güner de, 2001 ve 2010 yılları karşılaştırıldığında nüfusun yüzde 8, sürücü sayısının ise yüzde 56 arttığını belirtti.

Haberin Devamı

Aynı dönemde motorlu araç sayısındaki artışın yüzde 78 olarak gerçekleştiğini ifade eden Güner, trafik kazası sayısındaki artışın yüzde 150, yaralı sayısındaki artışın ise yüzde 82 olduğunu söyledi. Güner, kaza sayısındaki artışta genç nüfusun yoğunluğu ve hızlı kentleşme nedeniyle kırsal alanlarla kentler arasındaki gidiş gelişlerin yoğunluğunun etkisine işaret etti.

Birleşmiş Milletler'in de bu konuda alarma geçtiğini ve 11 Mayıs 2011 itibariyle 10 yıllık süre içinde trafik kazalarındaki ölümlerin tüm ülkelerde yüzde 50 azaltılması hedefinin benimsendiğini aktaran Güner, “Dünya genelinde 2020'ye kadar hiçbir şey yapılmazsa, trafik kazalarında ölümlerin yüzde 83 daha artacağı öngörülüyor. Dünya genelinde trafik kazalarında ölenlerin sayısı 1 milyon 300 bin kişi. Bu durumda bu rakam 2020'de 2,5 milyon olacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız ise elektronik devrimin yaşandığı bir dönemde çocukların artık daha bilgili ve daha çok şeyin farkında olduğunu vurgulayarak, bu proje ile çocukların yanı sıra öğretmenlere, idarecilere ve ailelere de ulaşıldığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!