Sokak kitapçıları darda

Güncelleme Tarihi:

Sokak kitapçıları darda
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bakırköy Belediyesi tarafından Özgürlük Meydanı'ndan üst geçide sürülen sokak kitapçıları, bu arsanın Devlet Demir Yolları'na ait çıkmasıyla zor durumda kaldılar. 550'şer milyon lira işgaliye ödeyen kitapçılar, bir metrekare dükkana aylık 103 milyon kira istenmesinden şikayetçiler.

Büyük umutlarla Bakırköy Özgürlük Meydanı'ndan Bakırköy İstasyonu çıkışındaki üst geçite taşınan kitapçılar hallerinden memnun değil. Geçit üstünde satış yapan kitapçılar, Devlet Demir Yolları'nın dokuz metrekare dükkan için 5550'şer milyon toplamasına karşın, vaat ettiği dükkanları yapmamasından ve paralarının iade edilmemesinden dert yanıyorlar.

Ayrıca TCDD'ye ayda 103 milyon lira kira ödediklerini belirten esnaf ‘‘Bakırköy Meydanı'ndayken belediye bizi işgaliye vermek şartıyla buraya sürdü. TCDD de bize kitaplarımızı rahatça satabileceğimizi söyledi. Kitap tezgahlarını buraya taşıdıktan sonra bize aylık 103 milyon lira kira ödeyeceksiniz, dediler’’ diyor.

Bir metrekare dükkana bu kadar fazla para ödemekten yakınan kitapçı Cevdet Karagözoğlu, ‘‘Sadece ben değil herkes aynı sorunu yaşıyor. Ben günde üç milyonluk kitap satıp da aylık 103 milyon lira kira ve yıllık 500 milyon lira vergi ödeyemem’’ diyor.

Kitapçı esnafı, mağduriyetlerinin giderilmesi için dükkanlara metrekare üzerinden aylık fiyat biçilmesini istiyor. En büyük dükkanın üç metrekare olduğunu söyleyen esnaf, bu büyüklükte bir dükkana otuz milyon, bilemedin elli milyon kira verebiliriz. Metrekare fiyatını yine TCDD belirlesin, ama ayda 103 milyon lira vermemiz mümkün değil, diyor.

16 kitapçının bulunduğu yaya üst geçiti Bakırköy Belediyesi sınırları içinde. Ne var ki üst geçit gar sahasında bulunduğu için burayı TCDD sahiplenmiş. Geçen yaz sonunda alınan bir mahkeme kararıyla, kitapçıların bulunuduğu üst geçitin TCDD’nin malı olduğu kesinleşirken, mahkeme, kiraya her yıl yüzde 60'tan az olmamak kaydıyla zam yapılmasına ve kitapçıların bir kereliğine dükkan başına 550'şer milyon işgaliye ödemesine karar vermiş.

‘‘Bütün büyük şehirlerde bu tür kitapçılar var’’ diyen kitapçı Alparslan Korkmaz, ‘‘Hiç bir yerde kurumlar kitapçılara bu şekilde muamele etmez. Dükkan yapacaklarını söyleyip para istediler. Parayı verdik ama ne paradan ne dükkandan ses seda var. Bize şimdilik burada oturun dediler, oturduk. Bu sefer de yıllık kira vereceksiniz dediler, ve yıllık yüzde 60 artış belirlediler. Her şeyi onlar belirliyor. Parayı denkleştirip de faizsiz bir kira ödediğimizi hatırlamıyorum’’ diyor.

Bakırköy Belediye Başkanı Ahmet Bahadırlı'nın tavrını da eleştiren esnaf, ‘‘Bizi meydandan buraya gönderen o. Bize işgaliye verin, TCDD'ye hiç bir şey vermeyin diyen yine o. Fakat mahkemede söylediklerini inkar edip, haberim yok, diyen de o’’ diyor.

Belediye'nin bu bölgeyi ranta açmayı amaçladığını iddia eden Alparslan Korkmaz, ‘‘Bize bu şekilde davranmalarının sebebi bu bölgeyi zengin insanlara peşkeş çekmek. Bizi buradan atacaklar, ihale açacaklar ve buraya zenginler yerleşecek.’’ diyor.

Devlet Demir Yolları ise, kitapçılardan dükkan yapmak vaadiyle para almak ve karşılığında dükkan yapmamak suçlamasını reddediyor. Devlet Demir Yolları Taşınmaz Mallar Müdürü Süleyman Sürme, kitapçılardan haksız şekilde para talep etmediklerini belirterek, ‘‘Biz 550 milyonu, 9 metrekare dükkan yapımı karşılığı almadık. Bu para onlardan, bizim yerimizi, bize sormadan işgal etmelerinden dolayı alınmıştır. Yani bu işgaliye parasıdır. Üstelik mahkeme kararıyla kitapçıların oradan tahliyesine karar verilmesine rağmen, orada kalmak için bize yalvarmışlardır. Aylık kira bedeline gelince, doğal olarak kendi mülkiyetimizde olan bir yerin kira bedelini, yıllık artış oranını, aylık ne kadar gecikme faizi alınacağını biz belirleriz’’ diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!