Soğan fiyatı rekora doymuyor

Güncelleme Tarihi:

Soğan fiyatı rekora doymuyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2010 11:01

Soğan fiyatlarında yaşanan baş döndürücü yükseliş bir türlü durmak bilmiyor. Önceki hafta içerisinde marketlerde fiyatı 3 liraya ulaşan kuru soğan şimdi de 4 lirayı zorluyor. Soğanda yaşanan yükselişte ürün azlığının en önemli faktör olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

Yeni ürünün çıkmasına az bir zaman  kala üretici elinde ve depolarda tükenme noktasına gelen kuru soğanın yükselişi sürüyor. Geçen hafta pazarlarda 3 liraya satılan kuru  soğanın kilo fiyatı 3,5 liraya çıkarken, marketlerin manav reyonlarında ise 3.8 lirayı buldu.

Pazar esnafı, kuru soğanın önümüzdeki bir iki hafta daha bu şekilde  pahalı olacağını, yeni ürünün çıkmasıyla ucuzlama yaşanacağını belirterek, tüketicilerin önemli bir bölümünün bu bilinçle soğanı yarımşar kilo şeklinde  aldığını söyledi.

Türkiye Ziraat Odası Başkanı Şemsi Bayraktar da, soğanda görülen fiyat artışında üretimin geçen yıla göre gerilemesinin yanı sıra pazarlama sezonunun sonuna yaklaşılması nedeniyle soğan stoklarının azalmasının etkili olduğunu kaydetti.

Kuru soğan fiyatlarının 15 gün sonra düşmesinin beklendiği bildirildi.

Haberin Devamı

DEPOLAR BOŞALDI

Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, fiyat artışının talebin sürekli canlı kalmasından kaynaklandığını söyledi. Yüksel Tavşan, fiyat artışının bu yıl soğan hasadının az olmasından ve domuz gribini önlediği açıklamalarından da kaynaklandığını belirterek, şunları söyledi:

“Soğan hasadı yılda 1 kez yapılır. Soğan, hemen hemen tüm yemeklerde kullanılır. Talebin sürekli canlı olması ve depolarda çok az miktarda ürün kalması sonucu, soğan fiyatları toptancı hallerinde 2,5 liraya kadar çıktı. Çukurova bölgesinde Nisan ayının sonuna doğru taze soğanın çıkmasıyla birlikte soğan fiyatları düşmeye başlayacaktır. Soğanı 20 gün daha pahalı yiyeceğiz, daha sonra fiyatlar hızla düşecektir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!