Şoför aranıyor... Yatırımlar durma noktasına geldi!

Güncelleme Tarihi:

Şoför aranıyor... Yatırımlar durma noktasına geldi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2017 21:18

Taşımacılık sektöründe yeni filo yatırımları durma noktasına geldi. Bunun en önemli sebebi ise şoför sıkıntısı. Sektör temsilcileri, “Şoförleri mutlu edemiyoruz. Maliyetler arttı ücretler düşük kaldı. Bunun yanı sıra çevre ülkelerdeki savaş ve Avrupa ülkelerinde sınır kapılarındaki uzun kuyruklar da şoförleri bu sektörden uzaklaştırıyor. Şoförler daha çok inşaat ve dev projelere yöneliyor” dedi.

Haberin Devamı

SON yıllarda artan maliyetlerle boğuşan taşımacılık sektöründeki firmalar şimdi de çalıştıracak şoför bulamıyor. Yeni filo yatırımları durma noktasına geldi. Tekstilden gıdaya, otomotivden ağır sanayiye kadar iş kollarının bel bağladığı taşımacılık sektörünün önemine vurgu yapan yetkililer ise uyarıyor: “Taşıma fiyatlarında denge sağlanamaz, kapılarda uzun kuyruklar devam ederse pazarda ne araç kalacak ne de bu araçları kullanacak şoför.”

Şoför aranıyor... Yatırımlar durma noktasına geldi

YATIRIMLAR DURACAK

Konuyla ilgili konuşan Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, sektörde yaşanan şoför sıkıntısının firmaların yatırım planlarını da ciddi biçimde etkilediğini ifade etti. Şener, şöyle konuştu: “Son yıllarda artan maliyetleri sineye çeken ve müşterilerine yansıtamayan birçok firma yurt içi taşımacılık faaliyetlerinde maliyet altı çalışmak zorunda kalıyor. Bu sebeple filosunu küçültme yoluna giden birçok firma var. Yeni yatırımlar zorlaştığı gibi yüksek maliyetler sebebiyle şoförleri mutlu etmek de her geçen gün zorlaşıyor. Şirketler yeni sürücü bulmakta zorlandığı gibi mevcut filolar da zorluk yaşıyor. Avrupa’ya gidecek şoför dahi bulamıyoruz. Burada da zaman zaman yaşanan uzun kuyruklar çalışanları zorluyor. Günlerce insani olmayan koşullarda bekleme yapıyorlar. Çevre ülkelerdeki savaş koşulları nedeniyle de birçok şoför gitmek istemiyor. Şoförler daha çok İstanbul başta olmak üzere inşaat ve dev projelerin olduğu iş kollarına yöneliyor.”

Haberin Devamı

ÇEKİCİ PAZARI DÜŞTÜ

Ağır Ticari Araçlar Derneği’nin (TAİD) internet sitesinde yer alan satış istatistikleri de yeni filo yatırımlarındaki azalışı gözler önüne seriyor. Öyle ki son 7 yılın çekici satışlarına baktığımızda, 2011 yılında 22 bine dayanan satışların, geçtiğimiz yıl 9 bin 271 seviyesine gerilediğini, bu yılın ilk 10 ayında da satışların 4 bin 397 adette kaldığını görüyoruz. Yapılan bu çekici satışlarının yüzde 60’lar gibi ciddi bir kısmının inşaat projeleri için satıldığı ön görülürse, sektörün ne kadar az yatırım yaptığı çok net gözleniyor. Benzer bir tablo treyler pazarında da kendini gösteriyor. 2011 yılında 10 binin üzerinde gerçekleşen pazar bugün 3.441 araç seviyesinde.

Haberin Devamı

YATIRIM YAPACAĞIZ AMA SÜRÜCÜ YOK

NETLOG olarak günde 5 bin TIR yük hareketi yönettiklerini ifade eden Netlog Başkan Yardımcısı Gökalp Çak, “Pazarda filolar çok daraldı. Kendimiz filo yatırımı yapmak istediğimizde de şoför bulamıyoruz. Yeni çekicilerimiz şoför bulamadığımız için garajda yatıyor. Şoförlerimizi daha iyi ücretlerle çalıştırabilmek ve imkân sağlayabilmek, eminim ki bütün sektör temsilcilerinin en büyük öncelikleri arasında. Bunun yolu da malesef taşıma fiyatlarının yukarı çekilmesinden geçiyor. Ancak bu konuda birçok yanlış yapılıyor” diye konuştu.

AVRUPA’YA DA ORTADOĞU’YA  DA GİTMEK İSTEMİYORLAR

LOJİSTİK sektörü olarak Avrupa Birliği (AB) standartlarında çalışmak zorunda olduklarını anlatan Mars Logistics Genel Müdürü Ali Tulgar, şöyle konuştu: “Global olarak hizmet veriyoruz ancak ücretler çok aşağıya indi. Bunun en önemli nedeni de firmaların yanlış rekabetidir. Bu yüzde de bugün hala 3’üncü köprü maliyetlerini taşıma ücretlerine yansıtamıyoruz. Buna bir de şoför sıkıntısı ekleniyor. Bunun en önemli nedeni ise uzun yol yapmak istememeleri. Ne Ortadoğu’ya ne de Avrupa’ya gidecek şoför bulamıyoruz.”

 

Haberin Devamı

Samsung Türkiye Başkan Yardımcısı Tansu Yeğen: Teknoloji sektörünü etkileyen en önemli konu “kurlardaki değişim” | Ofis Dışında

BAKMADAN GEÇME!