Socar-Turcas'ın rafineri başvurusu onaylandı

Güncelleme Tarihi:

Socar-Turcasın rafineri başvurusu onaylandı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2007 11:53

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Azerbaycan ulusal petrol şirketi SOCAR ile Turcas ortaklığının Adana Yumurtalık bölgesinde yapacağı rafineri için onay verdi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Azerbaycan ulusal petrol şirketi SOCAR ile Turcas ortaklığının Adana Yumurtalık bölgesinde yapacağı rafineri için onay verdi.

EPDK, dün gerçekleştirdiği toplantıda, 4 milyar doların üzerinde yatırım bedeli ile yılda 10 milyon ton ham petrol işleyecek rafineri kurmak için SOCAR-Turcas'ın yaptığı başvuru hakkında uygun bulma kararı aldı.

Şirket, aynı bölgede rafineriden elde edilecek fuel-oil ile çalışacak 550 MW kurulu gücünde bir elektrik santralı da kurmayı planlıyor. Şirket 1000 kişinin istihdam edilmesi planlanan rafineriden çıkacak siyah ürünleri elektrik üretimi için değerlendirecek ve tamamen motorin-benzin gibi ürünlerin üretimi yapacak. Petkim ihalesinde ikinci olan SOCAR-Turcas'ın EPDK'ya yaptığı başvuruda petrokimya tesisi talebi yer almadı.

GÜNAY: 15 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM YAPILACAK

EPDK Başkanı Yusuf Günay, Adana bölgesi için daha önce Çalık-Indian ortaklığı ve Petrol Ofisi şirketlerinin rafineri başvurularına olur verildiğini anımsatarak, bölgede 15 milyar dolara yakın yatırım yapılacağını, 35 milyon tonluk kapasite oluşacağını kaydetti. Bu yatırımların Türkiye adına gurur verici olduğunu belirten Günay, şu değerlendirmede bulundu:

“Rafineri yapmaları için uygun bulma kararı verdiğimiz üç gruptaki yerli şirketler ve yabancı ortakları, petrol sektörü konusunda dünya çapında deneyimi olan şirketler. SOCAR Azerbaycan’ın milli petrol şirketi, Bakü-Tiflis-Ceyhan projesinde paydaş. Ortağı Turcas güçlü bir dağıtım ağına sahip.

İndian Oil Company dünyada 10-11 tane rafineriyi işletiyor ve ortağı Çalık ile Samsun-Ceyhan petrol boru hattı projesini geliştiriyor. Petrol Ofisi ve ortağı OMV’nin hem ülkemiz hem dünya çapında petrol piyasası ile ilgili deneyimi çok fazla. Bu şirketler Petkim ihalesinde de yarıştılar ve bu bölgede ileride yeni petrokimya tesislerinin de kurulacağını düşünüyorum."

KAMULAŞTIRMA İÇİN HAZIRLIK

Şirketlerin lisans almalarının ardından başlayacak kamulaştırma çalışmaları için hazırlık yaptıklarını açıklayan Günay, "3 rafineride 3 bine yakın insan çalışacak. Dolaylı olarak bu asgari 12 bin insana ekmek sunmak demektir. Bu yatırımlar sıfırdan yapılacak. İşte gerçek anlamda ülkemize doğrudan yabancı sermaye girişi budur" dedi.

SOCAR-Turcas, 90 gün içinde EPDK’ya, Çevresel Etki Değerlendirme Raporu ile Depremsellik ve Jeolojik Zemin Etüdü, Teknik ve Ekonomik Nihai Fizibilite ve Rafineri Proje Dosyalarını sunması halinde rafineri lisansı almaya hak kazanacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!