Siyasiler rantçılarla ittifak kurdu

Güncelleme Tarihi:

Siyasiler rantçılarla ittifak kurdu
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Vergi ve sosyal güvenlik reformu yasalarının mutlaka Meclis'ten geçmesi gerektiğini belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Okan Oğuz, ‘‘İşin zor tarafı enflasyon ve rant lobisinin, popilist yaklaşımla hereket eden bazı siyasi partilerle ittifak yapmasıdır’’ değerlendirmesini yaptı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) siyasi partileri, enflasyonla mücadele için Vergi Yasa Tasarısı ve Sosyal Güvenlik Reformu Tasarısı'na destek olmaya çağırdı. TİM Başkanı Okan Oğuz Türkiye'nin enflasyonla yaşayıp yaşamama kaderinin Meclis'ten bu iki tasarının geçmesine bağlı olduğunu belirterek, ‘‘İşin zor tarafı enflasyon ve rant lobisinin, popilist yaklaşımla hereket eden bazı siyasi partilerle ittifak yapmasıdır. Ancak, direnç ittifakının bazı korkuları vardır. Bu da ek vergi tahsilatıyla iç borçların bir yılda sıfırlanmasıdır. Elini sıcak sudan soğuk suya sokmadan dolar bazında yüzde 30-40 net faiz gelirinden yoksun kalma korkusudur’’ dedi.

Türkiye'nin artık libor artı 3.5, 4 gibi oranlarla borçlanamayacağını ifade eden Oğuz, sosyal güvenlik harcamalarınının bütçe için birer dipsiz kuyu halini aldığını anlatarak şu görüşleri savundu:

SANKİ KRİZ YOK

Tasarı çok açık biçimde rantiyenin engelleme çabaları ile karşı karşıyadır. Paranın Borsa'dan, faizden kaçacağı, mali sistemin bu vergi tasarısı ile sıkıntıya gireceği, döviz kurlarının artacağı, finansman teminin zorlaşacağı ifade edilmektir. Sanki, Türkiye'de bu tür sorunlar mevcut değilmiş, sanki fiyatlar makul seviyediymiş, sanki finansman temininde sıkıntı yokmuş gibi. Peki, ya çeyrek yüzyıldır ciddi sıkıntılarla boğuşan ülke insanın, eli taşın altındaki reel kesimin bugünü yarını ne olacak ?

Vergi Tasarısı'nı engelleme çabalarının bir benzeri de Sosyal Güvenlik Reformu Tasarısı'nda yaşanmaktadır. 1997 yılın bütçe açığının üçte birinden fazlası sosyal güvenlik kuruluşlarına yapılan transferlerden kaynaklanmıştır. Sosyal güvenlik kuruluşlarının geleceğinden samimi olarak endişe duyanların, endişelerini bugünden dile getirmeleri ve sistemin yeniden yapılandırılmasına katkıda bulunmaları en tutarlı davranış olacaktır.

Enflasyondan çıkarı olanlar hariç herkesi siyasi partileri, meslek örgütlerini, birlikleri hatta tek tek bireyleri Türkiye için yeni bir sayfa açacak bu yasa tasarılarına destek olmaya çağırıyoruz.

Bir soru üzerine, erken seçimin gündeme gelmesi halinde, 2 tasarının yasalaşması sürecinin kaybedileceğini belirten Oğuz, ''Bugün seçim kararı alınsa, en az 6 ay süre kaybedilir. Türkiye'nin zamanı boşu boşuna kaybedilmiş olur. Türkiye erken seçimi kaldıramaz'' dedi. Oğuz, söz konusu tasarıların yasalaşmasının Türkiye'nin IMF ile ilişkileri, borçlanması, kredi notu, uluslararası piyasalardaki kredibilitesi gibi konularda da olumlu sonuçlar yaratacağına işaret etti.

Uluslararası piyasalardan libor artı 4 gibi tepe bir noktadan borçlanılabildiğini kaydeden Oğuz, yönetiminde bulunduğu Eximbank'ın da libor artı yüzde 3.5 ile para bulmaya çalıştığını anlattı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!