Sivil toplum kuruluşlarından Fransa tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Sivil toplum kuruluşlarından Fransa tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2012 12:50

Sivil toplum kuruluşları, Fransa Meclisi'nin soykırımı kararının ardından ülke genelinde birlik içinde tepki vermeyi destekleyeceklerini açıkladı.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, tüm sivil toplum kuruluşlarını milli konularda birlikte hareket etmeye çağırdıklarını bildirdi.
Haberin Devamı

Fransa Senatosunun Ermeni yasa teklifini kabul etmesi üzerine yazılı açıklama yapan Palandöken, Fransa'nın gerçek yüzünün göründüğünü ifade etti.
Fransa'nın ateşle oynadığını söyleyen Palandöken, şunları kaydetti:

“Gerçek yüzünü ortaya koyan Fransa'ya karşı vatandaşlarımız artık iyice duyarlı olmalıdır. Bunun için ilk etapta Fransız ürünlerini almamalılar ve Fransız mağazalarını protesto etmeliler. Gereken ders en kısa zamanda verilmelidir. Fransa'nın almış olduğu kararı şiddetle kınıyoruz ve bu karara tepkimizi yurt içi ve yurt dışı her türlü platformda dile getireceğiz. Yüzlerce yıldır süre gelen Türkiye-Fransa dostluğunu hiçe sayarak iç siyasetin malzemesi yapan zihniyet, Fransa için de kayıptır. Son derece talihsiz bir karar alınmıştır. Tarihi, adalet anlayışını, ifade ve bilimsel özgürlüğü zedeleyen böyle bir kararı kabul etmiyoruz. Eğer şimdi kararlılığımızı göstermez, haklılığımızı anlatamazsak başımıza başka çoraplarda öreceklerdir. Bizde tüm sivil toplum kuruluşlarını milli konularda birlikte hareket etmeye çağırıyoruz.”

Haberin Devamı

TİSK: HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIRIZ

Bununla birlikte, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Fransa'ya karşı alınacak diplomatik ve siyasal yaptırımlara tam destek verileceğini bildirildi.

TİSK'ten Fransa senatosunun Ermeni yasa teklifini kabul etmesiyle ilgili olarak yapılan açıklamada, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni soykırım iddialarını inkar edenlere Fransa'da cezai yaptırım öngören yasa teklifinin Senato Genel Kurulunda oylanarak kabul edilmesinin Türk işveren camiasını derinden üzdüğü kaydedildi.

TİSK olarak gerek Türkiye-Fransa, gerekse Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde istenmeyen sonuçlar yaratacak bu kararın şiddetle kınandığı belirtilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

“Bilimsel düşünce ve fikir özgürlüğüne büyük darbe vuran, Fransız Senatosu Kanunlar Komisyonu'nca da Anayasa'ya aykırı bulunan teklifin Fransa'da iç siyaset hesaplarına alet edilerek yasalaşması sadece Türkiye açısından değil, düşünce ve fikir özgürlüğünün beşi olan Fransa için de büyük talihsizliktir. Tüm evrensel ve bilimsel değerleri göz ardı ederek oya tahvil edilen bu zorlama ve sorumsuz kararı alanlar elbette tarih önünde hesap vermek zorunda kalacaklardır. En büyük dileğimiz yasanın Fransa Anayasa Mahkemesinde görüşülerek, bu tarihi hatadan dönülmesidir. TİSK, kararın kesinleşmesiyle birlikte devletimizin Fransa'ya karşı alacağı diplomatik ve siyasal yaptırımlara tam destek verecektir.”

Haberin Devamı

DSO FRANSA'YA GİTMEME KARARI ALDI

Denizli Sanayi Odası (DSO) Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, Fransa Senatosu'nda kabul edilen ve 1915 olaylarına dair Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasanın ardından bir daha Fransa'ya gitmeme kararı aldığını söyledi.

Keçeci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fransa Senatosu'nun demokrasiye, insan haklarına, düşünce ve vicdan özgürlüğü prensiplerine ters bir karar aldığı ifade etti.

Alınan kararın Fransa'nın bölgesel süreçlere katılımına ciddi zarar verebileceğini belirten Keçeci, “Fransa objektifliğine leke düşürmüştür. Tarihçilerin ilgilenmesi gereken bir konuyla bugüne kadar parlamentodaki kişilerin ilgilendiği görülmüş şey değil. Fransa parlamentosu olmaması gereken bir şeyi yaparak tarihin kara sayfalarındaki yerini almıştır” dedi.

Haberin Devamı

Fransa parlamentosundaki birçok parlamenterin içlerindeki Türk düşmanlığını açığa çıkarmak için böyle bir yola başvurduklarını savunan Keçeci, şu görüşlerini dile getirdi:

“Düşmanlıklarının seçim yarışında kendilerine güç getireceği düşüncesine kapılmışlardır, ama böyle bir güç hiç bir zaman onların yanında olmayacaktır. Tarihin derinliklerinde derin bağları bulunan iki ülkenin ilişkilerini koparma noktasına getiren politikacıların silkelenip kendilerine gelmeleri gerekiyor. Türkiye'ye yapılan haksızlığa kimse sessiz kalmayacaktır. Fransa parlamentosunda oynanan tiyatronun karşısında Türk siyasetçilerinin de sessiz kalacağı kanaatinde değilim. Önümüzdeki süreçte buna misilleme olarak Fransa tarihindeki kanlı sayfalarında gündeme getirilmesi doğru olacaktır. Tarihçileri ilgilendiren bir konuda siyasetçilerin konuşmaya başlama kadar abes bir şey olamaz” dedi.

Haberin Devamı

Yaşanan sorunun siyasi olduğunu ve aşılması gerektiğini kaydeden Keçeci, Fransa ile olan ekonomik ilişkilerin ise sağduyulu bir şekilde devam ettirilmesi gerektiğini vurguladı.

Keçeci, kendisinin de alınan karara tepki amacıyla bu ülkeye bir daha gitmeme kararı aldığını bildirerek, “Önümüzdeki süreçte alınan kararlar doğrultusunda Fransız siyasetçiler yaptıkları hatanın farkına vararak Türkiye'nin kıymetini anlayacaktır. Ben alınan kararın yanlış olduğunu düşünerek, Fransa'ya tepki olarak bundan sonra Fransa'ya gitmeme kararı alıyorum” diye konuştu.

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!