Sitebank, Yunanlıların oldu

Güncelleme Tarihi:

Sitebank, Yunanlıların oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2001 01:54

Sitebank'a talip olan Yunanistan sermayeli NovaBank ile, satışa yönelik çalışmalara başlandı. TMSF ile NovaBank arasında dün imzalanan hisse devir sözleşmesinin, 11 Ocak tarihine kadar sonuçlanacağı açıklandı.

Fon bünyesindeki bankalardan Sitebank'a teklif veren Yunanistan sermayeli NovaBank ile hisse devir sözleşmesi imzalandı. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından yapılan açıklamada, NovaBank S.A ile Fon arasında hisse devri sözleşmesinin dün imzalandığı belirtilirken, 11 Ocak 2002 tarihine dek, fiili hisse devrinin tamamlanması için çalışmalara başlandığı kaydedildi.

TMSF'den yapılan açıklamada, Novabank'ın, hisseleri satışa çıkarılan Sitebank'a ilişkin teklifini 26 Ekim'de teslim ettiği hatırlatılarak, teklifin değerlendirilmesi sonucunda hisse devir görüşmelerinin başlatılmasına karar verildiği anımsatıldı.

NovaBank tarafından daha önce yapılan bir açıklamada, satın almanın erçekleşmesi halinde toplam maliyetin 50 milyon Euro'yu aşmayacağı belirtilmişti. NovaBank'ın hesaplamasına göre, bu maliyetin içinde satın alma bedelinin yanı sıra bilgi işlem yatırımı, personelin yeniden yapılandırılması ve yeni döneme taşınan zararların kapanma harcaması da dahil. Faaliyetlerini Yunanistan'ın iki büyük kenti olan Atina ve Selanikte yoğunlaştıran NovaBank'ın hedefi büyümek. 2001 yılını büyüme ve kárını arttırma yılı olarak ilan eden NovaBank, Portekiz merkezli ortağı BCP'den de (Banco Commercial Portugues) tam destek almış durumda. Nova Bank'ın ortağı olan BCP, bir Portekiz bankası olarak 2000 yılının başında ABD'de de kuruldu. BCP New Jersey'de 4 şube açtı ve Hollandalı Achmea Bank ile ortaklık kurdu. BCP 2000 yılının sonunda Achemea Bank'taki yüzde 30 hissesini Euroka Bank'a devretti. BCP aynı yılın eylül ayında da Yunan Interamerican ile birleşip Novabank'ı kurdu. Mali yapısı zayıfladığı için 9 Temmuz'da yönetimi TMSF'ye geçen Sitebank Ocak 1997 tarihinde, ağırlıklı olarak otel işletmeciliği ve turizm konusunda faaliyet gösteren Sürmeli Grubu'nun tamamına sahip olduğu bir bankaydı. Aslında Sitebank'ın kökeni de yabancı sermaye. Türkiye'de faaliyet gösteren Chemical Bank, 1996 yılında hisselerinin yüzde 99.97'sini satışa çıkarmıştı. O dönemde grubun başında olan Yalçın Sürmeli de bankayı satın alarak, Sürmeli Grubu'nun bünyesine kattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!