Şişecam'dan büyük yatırım

Güncelleme Tarihi:

Şişecamdan büyük yatırım
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

TÜRKİYE Şişe Cam Genel Müdürü Adnan Çağlayan, 240 milyon dolarlık yatırımla Mersin'de kurulan yeni Düzcam Fabrikası'nın son 25 yılda Türkiye'de bir yerli kuruluşun yabancı ortak almadan gerçekleştirdiği en büyük yatırım olduğunu söyledi.

Toplam 15 bin kişinin çalıştığı Şişe Cam'ın son dört yıl içinde 1.2 milyar dolarlık yatırım yaptığını belirten Çağlayan, grubun Çukurova'daki yatırımlarınışöyle sıraladı:

‘‘240 milyon dolarlık yeni açılan Düzcam Fabrikası dünyanın en büyük yedinci soda üretim tesisi. Anadolu cam fabrikası, Paşabahçe Şişe Cam Mersin Ünitesi, kendi alanında Krom-San dünyanın 5, Avrupa'nın 2'inci büyük kuruluşu ve Oksilit fabrikası.’’

Şişe Cam Grubu'nun Türkiye'ye yaptığı yatırımların belli bir noktaya geldiğini hatırlatan Çağlayan, ‘‘Artık Türkiye'ye sığmıyoruz, yatırımlarımızı yurt dışına kaydırıyoruz’’ dedi. Bulgaristan'da Belçikalı bir şirketle soda fabrikası, Gürcistan'da ise şişe fabrikası satın aldıklarını belirten Çağlayan, Rusya başta olmak üzere birçok ülkeda yatırım fizibilitesi yaptıklarını söyledi.

Baba'dan son açılış

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Süleyman Demirel, Trakya Şişe Cam Mersin Tarsus Düzcam Fabrikası'nın açılışının Cumhurbaşkanı olarak yaptığı son açılış olduğunu söyledi. Başbakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı döneminde yüzlerce temel atma töreni ve tesis açılışına katıldığını belirten Demirel, şöyle devam etti: ‘‘Ben bu tesisleri açarken temellerine harç koyarken bunu açılış yapma merakımdan yapmadım. Bu açılışları yaparken halka şevk vermek istedim. Türkiye sanayileşmenin bir noktasına gelmiştir. Ancak benim vatandaşımın yüzde 44'ü hala köylü. Bu oran Avrupa Birliği'nde yüzde 10. Türkiye'de de çok daha aşağılara çekilmelidir. Devletin sanayide öncülük dönemi bitmiştir. Şimdi devlet, asıl işlevlerine geri dönüyor. Şahıslar, kurumlar, şirketler sanayileşmeye hız katıyorlar. Şişe Cam, biraraya gelerek çok büyük işler yapılacağının örneğidir. 1969'da 140 bin ton cam üretimi yapan Şişe Cam bugün 1.5 milyon ton cam üretiyor. Dünya cam sanayiinde bazı mamüllerde ikinci, bazı mamüllerde 7'inci. Bu bir gurur meselesidir.’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!