Şirketlere etkili yönetişim gerekiyor

Güncelleme Tarihi:

Şirketlere etkili yönetişim gerekiyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2015 23:08

Koç Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu’nun açılış konferansında konuşan Andrew Kakabadse, “New York’taki büyük bankalar bu krizin geleceğini biliyor, buna rağmen yönetişim anlamında hiçbir şey yapmıyor. Etkili yönetişim için yeni bir model geliştirilmesi gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

DÜNYAYA yön veren 50 düşünür arasında yer alan Andrew Kakabadse, Koç Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu’nun açılış konferansında konuştu. 28 ay içinde 2008 krizine benzeyen küresel bir finansal kriz beklediğini belirten Kakabadse, “New York’taki büyük bankalar bu krizin geleceğini biliyor buna rağmen yönetişim anlamında hiçbir şey yapmıyor. Etkili yönetişim için yeni bir model geliştirilmesi gerekiyor. Bunun için gerekli olan 7 temel koşul var. Bunlar da kanıt, misyon, işbirliği, hedef, liderlik, yönetim, bilgelik” dedi. Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan ise, forumun öncelikli amacının, Türkiye’deki kurumsal yönetim kültürünün oluşturulmasına katkı sağlamak olduğunu, bu amaçla gerçekleştirilecek çalışmaların da Anadolu’daki şirketlerin ihtiyaçlarına göre tasarlanmasının hedeflendiğini söyledi. İnan, “Forumumuzun Yönetim Kurulu Üyeleri sayın Arzuhan Doğan Yalçındağ, sayın Atilla Dicle ve sayın Tayfun Bayazıt’a da tüm katkıları için müteşekkiriz” dedi.

Haberin Devamı

KATKI SAĞLAMAK İSTİYORUZ

Türkiye’de kurumsal yönetim kültürünü geliştirmek ve bu konuda tüm paydaşlar için bir kaynak oluşturmak amacıyla Heidrick&Struggles stratejik ortaklığı ve Siemens sponsorluğu ile kurulan Koç Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu düzenlendi. Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan, “Koç Üniversitesi olarak yapabileceğimiz en büyük katkının, Türkiye’ye göre özgünleştirilmiş olan kurumsal yönetim kavramının, eğitimin bir parçası haline gelmesinin sağlanması olduğuna inanıyoruz” dedi. Koç Üniversitesi’nin çok önemsediği girişimlerinden biri olan Kurumsal Yönetim Forumu’nun 2014 yılında, ülkemizde kurumsal yönetim kültürünün oluşturulmasına katkı sağlamak ve bu konuda uzun süredir çaba sarf eden diğer kurumlarla uzun vadeli işbirlikleri geliştirmek amacıyla faaliyetlerine başladığını belirtti. Konferansın ana başlıklarından biri olan aile şirketlerinde kurumsal yönetim kavramına değinen Prof. İnan, “Ekonomimizin ivmesini devam ettirecek itici güçler de özellikle Anadolu’daki aile şirketlerimizdir” diyerek sözlerini tamamladı.

Haberin Devamı

3 KUŞAK DEĞERLENDİRME

Gelişmekte olan pazarlarda kurumsal yönetim uygulamalarının tartışmaya açıldığı, yönetim kurullarında etkinlik ve kurumsal yönetim başarı öykülerinin de ele alındığı konferansta konuşan Andrew Kakabadse, Türkiye’de yönetişim anlamında uluslararası ölçekteki markaların gösterdiği performansı sergileyen şirketler olmakla birlikte, kötü yönetilen yapıların da bulunduğunu söyledi. Aile şirketlerini üç kuşakta değerlendiren Kakabadse, ilk kuşak yöneticilerin şirketi kuran ve yönetenler olduğunu, ikinci kuşağın daha eğitimli ve profesyonel davrandığını, üçüncü kuşağın ise hiçbir sorunla yüzleşmediği için iyi eğitimli olmakla birlikte deneyimsiz olduğunu belirtti. Kakabadse bu sorunun Türkiye’de olduğu gibi Avrupa’da da yaşandığını ancak Avrupa’daki şirketlerin 3. Kuşak yöneticilerinin profesyonel yaklaşım ve uzman desteği ile bu anlamdaki tıkanıklığı çözdüğünü, Türkiye’de ise sorunun devam ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

7 TEMEL KOŞUL VAR

Uluslararası çapta yürüttüğü araştırmanın sonuçlarını da paylaşan Andrew Kakabadse, 28 ay içinde küresel anlamda yaşanacak bir krizin olduğunu belirterek uyarılarda bulundu: “New York’taki büyük bankalar da bu krizin geleceğini biliyor buna rağmen yönetişim anlamında hiçbir şey yapmıyor. Bu gelişmeler karşısında etkili yönetişim için yeni bir model geliştirmeyen şirketlerin oranı yüzde 82. Bu yapılar yaşanacak krizden olumsuz yönde etkilenecek. Şirketlerin sıkıntıyı atlatabilmesi için gerekli olan 7 temel koşul var. Bunlar da kanıt, misyon, işbirliği, hedef, liderlik, yönetim, bilgelik. Başarıyla değer yaratabilmenin formulü yöneticinin çalışanlarını iyi dinlemesi, şirket yönetimini de sürece dahil ederek gerçekçi planlar yapmasından geçiyor.”

Haberin Devamı

Holding ve KOBİ’lere yardımcı oluyoruz

KURUMSAL yönetişim alanında son 20 yılda önemli çalışmalara imza attıklarını dile getiren Heidrick&Struggle Türkiye Başkanı Ayşegül Dicle Aydın, şu değerlendirmeyi yaptı: “Dünyada yaşanan ekonomik krizden sonra büyük şirketler kurumsal yönetişim dediğimiz alanda büyük boşluklar olduğunu fark etti. Dev şirketler ‘yönetim kurulu’ koltuğunda oturan insanların şirketleriyle ilgili detayları bilmedikleri gerçeği ile karşı karşıya kaldı. Heidrick&Struggle olarak hedefimizde sadece dünya devi şirketler değil, Anadolu’daki çeştli holdingler ve KOBİ’ler de bulunuyor. Bu şirketlere kurumsal yönetimin önemini anlatıyoruz ve bu alanda yapılması gerekenler hakkında yardımcı oluyoruz. Türkiye’de ‘yönetim kurulları’ bir onay mekanizması olarak görülüyor. Bunun önüne geçmek için elimizden geleni yapıyoruz. Heidrick&Struggle’ın Türkiye’deki 16’ncı yılındayız ve 15 kişilik ekibimiz var. Bu ekip doğru bir ‘yönetim kurulunun’ oluşmasını sağlarken bir yandan da şirketin A’dan Z’ye en ince detayına kadar ‘nerede iyi değil’ ‘nerede zayıf’ olduğunu gösteriyor. Şirketin en tepesinden aşağıya kadar, doğru bir yönetim anlayışı ile çalışmasını sağlamak için uğraşıyoruz.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!