Şirketin kiraladığı konuta stopaj var

Güncelleme Tarihi:

Şirketin kiraladığı konuta stopaj var
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 1998 00:00

Uygulamada yaygın olarak bilindiği üzere, gerçek kişilerin sahip oldukları gayrimenkullerin işyeri olarak kiraya verilmesinde, yüzde yirmi oranında gelir vergisi stopajı ve bu stopajın yüzde onu oranında fon kesintisi yapıldıktan sonra kalan tutar, gayrimenkul sahibine net kira bedeli olarak ödenir.
Haberin Devamı

Zaten vergi mükellefi olan kiracı da, yaptığı bu kesintiyi muhtasar beyanname ile vergi dairesine yatırır. Gayrimenkul sahibinin kira gelirleri toplamı, 1998 yılı için yıllık 2 milyar 250 bin lirayı aşması durumunda vereceği gelir beyannamesinde hesapladığı vergiden, bu kesinti toplamını düştükten sonra kalan kısmını ödeyeceği tabidir.

Konut olarak kiralanan gayrimenkuller ise, stopaj kesintisine tabi değildir.

Şirketlerin aktifinde bulunan gayrimenkullerin kiraya verilmesi durumunda ise, stopaj kesintisi yapılmaz. Kira bedelleri fatura kesilmek suretiyle KDV'li olarak tahsil edilir.

PERSONEL İÇİN

Tereddüt uyandıran bir nokta ise, firmaların kendi personelinin konut ihtiyacı veya misafirhane olarak, gerçek kişilerin sahip oldukları konutları kiralaması durumunda, kira ödemelerinin stopaj kesintisine tabi olup, olmayacağıdır.

Yasalarda açıklık olmaması nedeniyle, bu konuda Maliye Bakanlığı İstanbul Defderdarlığı'nca verilen 20.10.1995 tarih ve 4386-11174 sayılı muktezada bu husus açıklığa kavuşturulmaktadır.

Mukteza aynen şöyledir:

‘‘Personelinizin konut ihtiyacını karşılamak üzere şirketinizce kiralanan gayrimenkuller için ödenen kira bedelleri şirketinizin ticari faaliyetleri ile ilgili bulunduğundan (kiralayanın ticari işletmesine dahil olması durumu hariç olmak üzere) anılan 94'ncü maddenin 5 numaralı bendi uyarınca yüzde 20 oranında tevkifata tabi tutulması ve sözkonusu tevkifat üzerinden de yüzde 10 oranında fon payı kesintisi yapılması gerekmektedir. Diğer taraftan, şirketinizin yönetim kademesinde çalıştırdığı personeline bu suretle sağladığı menfaatlerin aynı kanunun 61'nci maddesi hükmü uyarınca ücret olarak değerlendirilerek, kanunun genel hükümleri çercevesinde vergilendirilmesinin gerekeceği tabiidir.’’

Bu durumda firmaların, kendi personelinin konut ihtiyacını karşılamak üzere konut kiralaması ve sözleşmeyi kiracı sıfatı ile firmanın imzalaması durumunda stopaj kesintisinin ücretine eklenmek suretiyle toplam ücretin vergilendirilmesi gerekmektedir.

Stopaj kesintisi konusunda kriter, kira konusu gayrimenkulün konut veya işyeri olup-olmaması değil, ticari faaliyetle ilgisinin bulunup bulunmamasıdır.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!