Siparişi göster, krediyi al

Güncelleme Tarihi:

Siparişi göster, krediyi al
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği'nin (TGSD) yeni başkanı Bülent Atuk, hazır giyimcilerin, işletme sermayesi sıkıntılarını ‘‘yurt dışından aldıkları siparişlerle çözebileceklerini’’ söyledi. Atuk, ‘‘Birçok hazır giyim firması, ünlü markalara üretim yapıyor. Oralardan gelen siparişleri yabancı bankalara teminat olarak gösterip, daha uygun faizlerle kredi kullanmak mümkün’’ dedi.

Önceki akşam gazetecilerle bir sohbet toplantısı düzenleyen TGSD Başkanı Bülent Atuk, tekstil sektörünün krizden yoğun bir şekilde etkilenmesine karşın, hazır giyim sektörünün Avrupa, ABD siparişleriyle çarkını nispeten rahatlıkla sürdürdüğünü bildirdi. Atuk, şöyle konuştu:

‘‘Ancak, ekonomide yaşanan gelişmeler yüzünden bankalar ne tekstil sektörüne, ne de hazır giyim sektörüne kredi kullandırmak istemiyor. Kredi açsalar da maliyetleri bize çok pahalı geliyor. Biz de, hazır giyim sektörü olarak işletme sermayesi sıkıntımızı gidermek için bazı yabancı bankalarla oturduk konuştuk. Bir yabancı banka bize, ‘Size yurt dışından önemli firmalar siparişler veriyorlar. Bu firmaların çoğu bizim güvendiğimiz, çalıştığımız kuruluşlar. O halde onların size verdiği siparişler, bizim için teminat olabilir' diye öneride bulundu. Bu öneriyi değerlendirdik ve sonuçta, siparişlerimizi bazı yabancı bankalara teminat olarak gösterip, kredi kullanmaya başladık.’’

BAŞKA YERE GİTMEZ

Bülent Atuk, kredilerin siparişe bağlı açılması nedeniyle, alınan paraların başka yerlerde kullanılmasının mümkün olmadığını belirterek, şunları dile getirdi:

‘‘Zaten bu tür krediler siparişe bağlı olduğu için vadesi bir-iki ay dolayındadır. Sipariş edilen mallar teslim edilince, bankaya olan kredi borcu da kapatılıyor. Banka da bu trafiği yakından izliyor. Dolayısıyla, o krediyi alıp, yalı almak, yat almak için kullanmak mümkün değil. Tam anlamıyla çarkı döndürmek için kullanılıyor.’’

Atuk, bu sistemi yaygın hale getirmek için TGSD olarak bir yabancı bankalar korsorsiyumu oluşturulması amacıyla girişimde bulunacaklarını bildirdi.

Atuk, TGSD’de yeni yönetim olarak bu dönemde yedek yönetim kurulu üyelerini de çalışmalara katmak üzere bir formül geliştirdiklerini belirtti. Atuk ayrıca, TGSD'nin hazır giyim sektörüne daha iyi hizmet edebilmesi amacıyla değişik çalışma grupları kurduklarını sözlerine ekledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!