Sinan Aygün: Ekonomi girdabın içine girmiş durumda

Güncelleme Tarihi:

Sinan Aygün: Ekonomi girdabın içine girmiş durumda
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2006 17:08

Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, Türkiye ekonomisinin bir girdabın içine girdiğini ileri sürdü.

Hatay'ın Dörtyol ilçesine bağlı Payas Belde Belediye Başkanı Bekir Altan'ın davetlisi olarak bölgeye gelen Aygün, burada yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 60 yılda iç ve dış borçlarının 144 milyar dolar olduğunu, son 6 yılda ise bu rakamın 352 milyar dolara çıktığını söyledi. Aygün, ülkede kaynağı belli olmayan 60 milyar dolar sıcak paranın bulunduğunu, ekonomik açıkların bununla kapatılmaya çalışıldığını vurguladı.

Dünyanın hiçbir yerinde kazanılamayacak faizin Türkiye'de elde edildiğini ifade eden Aygün, “2001 krizinden itibaren Türkiye'ye giren bin dolar 4 bin 422 dolar oldu. Bu tatlı hayat hala devam ediyor” dedi.
Türkiye'nin ödediği faizin 297 milyar dolar olduğunu, bunun da vatandaşın cebinden çıktığını dile getiren Aygün, şunları kaydetti:  “Her türlü mala konulan vergilerle bu faiz borcu vatandaştan çıkarılıyor. Sayın Maliye Bakanımız hala bir arayış içinde. Duvarda nem görse (Bir şey çıkar mı?) diye oraya musluk bağlıyor. Araplar, Türkiye'ye geliyor, yatırım yapacakları konusunda yanlış bilgiler veriliyor. Doğrusu, varolan kuruluşlarımızı, değeri 100 lira ise 20 liraya almaya çalışmalarıdır. Dünyanın hiçbir ülkesinde bankacılık sistemindeki yabancı payı yüzde 5-10'u geçmezken, Türkiye'de bu oran şimdilik yüzde 35 seviyelerinde seyrediyor. Ziraat ve Halk Bankası da satılırsa oran yüzde 70'e çıkacak. Türkiye'de bir haftada yüzde 35 kazanmak servettir. Hesaplara göre dolar 2 milyonun üzerinde olması gerekir ama, değil. Düşük kur var, yüksek faiz var. Tatlı bir cennet. Türkiye ekonomisi bir girdabın içine girmiş durumda. Devlet Bakanı Sayın Ali Babacan öyle sahte cennetler çiziyor ki, kimse inanmıyor.”

Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınmasıyla ilgili tartışmalara da değinen Aygün, “Başbakan İstanbul'un kalabalık olduğunu söylüyor. Merkez Bankası çalışanı 8 bin kişi çocuklarıyla birlikte gittiklerini düşünürsek, 16 bin kişi eder. Nerede oturacaklar, ne yapacaklar. Geri adım atacaklarını biliyorum. Çünkü bunları devamlı yapıyorlar. Önce söylüyorlar, tepkiler gelince geri adım atıyorlar” dedi
Aygün, sorular üzerine de, siyasete girmesi halinde şimdi ki kadar rahat olamayacağını belirterek, “Şayet siyasete girseydim ikinci dönemimde milletvekiliydim. Şimdi bu hükümetin bakanıydım. Maliye Bakanı olsaydım IMF'nin programının tam tersini uygulamaya koyardım” diyen konuştu.

Seçimlerle ilgili bir soru üzerine Türkiye'de erken seçim olasılığının olmadığını ifade eden Aygün, seçimlerde AK Parti'nin birinci parti olabileceğini, iktidar olmasının ise şüpheli olduğunu söyledi.
Aygün, Payas'ın hemşehrisi ilan edildi ve kendisine Belediye Başkanı Bekir Altan tarafından bir plaket verildi. Aygün'e ayrıca, yöresel yiyeceklerden oluşan hediyeler sunuldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!