Şimşek: Kara paraya tüm yollar kapanacak

Güncelleme Tarihi:

Şimşek: Kara paraya tüm yollar kapanacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2009 00:00

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi cennetleriyle daha etkin mücadele için, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ile G-20 tarafından, “Bilgi Değişimi ve Saydamlık Küresel Forumu”nun kurulduğunu hatırlatarak “Türkiye bu forumun öncü üyelerinden olacak. Kuruluş aşamasını tamamlayan Forum, gelecek yıldan itibaren faaliyetine başlayacak” dedi.

Kara Paraya ve kayıt dışılığa kaçacak yer bırakmamayı amaçlayan Forum, Türkiye ile anlaşma imzalayan İsviçre’nin, yeterli bilgi sağlamaması halinde Türkiye’ye, İsviçre üzerinde uluslararası baskı yapmasına imkan sağlıyor.
Türkiye’nin etkinliği arttı
Bakan Şimşek, Türkiye’nin Forumun tüm alanlarında etkin bir şekilde çalışacağını söyledi ve G20 ekonomi ve maliye bakanları ile devlet başkanları zirvelerine girdi sağlayacak olan Forumun, vergi cennetlerinin üzerine gidilmesi yönünde siyasi desteğin sağlam yoluna gidileceğini anlattı. Forum, Meksika’nın Los Cabos şehrinde 1-2 Eylül 2009 tarihlerinde yapılan ve 70’den fazla ülkeden 178 delegenin katılımıyla gerçekleştirilen toplantının ardından kurulmuştu. Forum içinde vergi amaçları için bilgi değişimi ve saydamlık standartlarının uygulanmasını etraflı şekilde izlemek ve gözden geçirmekle görevli bir grup oluşturulacak.
Süreç hızlandırılacak
Gözden Geçirme Grubu; güçlü, saydam ve hızlandırılmış bir sürecin tesis edilmesi için inceleme yöntemi ve incelemelere esas olacak detaylı referanslar geliştirecek. Gözden geçirme işlemleri iki aşamalı olacak. Bakan Şimşek, “İlk aşamada, ülkelerin hukuki ve idari düzenlemelerinin uluslararası standartlara uygun olup olmadığı incelenecek. İkinci aşamada ise ülkelerin bu standartlara uyup uymadıkları yerinde incelenerek değerlen-dirilecek” dedi. Şimşek şöyle devam etti: “Küresel Foruma, çifte vergilendirmeyi önleme ve bilgi değişimi anlaşmalarının bilgi değişimi standartlarını taşıyıp taşımadıklarının gözlenmesi ve yerinde incelenmesiyle bilgi değişimindeki saydamlığın sağlanması için ulusal ve uluslararası seviyede alınması gerekli tedbirlerin belirlenmesi ve gözden geçirilmesi sorumluluğu verilecek. Forum, uluslararası politikalar geliştirip denetleyecek.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!