Şimşek: En pahalı akaryakıtta Avrupa'da 4'üncülüğe düştük

Güncelleme Tarihi:

Şimşek: En pahalı akaryakıtta Avrupada 4üncülüğe düştük
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2012 10:07

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, akaryakıt ürünlerinde, ocak 2005'ten Kasım 2007'ye kadar vergi artışı yapılmadığını belirterek, en son ÖTV artışının 31 Aralık 2009'da yapılmadığını, o tarihten bu yana tek kuruşluk vergi artışı yapılmadığını kaydetti. Şimşek, dünyanın en pahalı mazot vergisinin Türkiye'de olmadığını, bu anlamda Ocak sonu itibariyle Avrupa'da 4'üncü sıraya düşüldüğünü söyledi.

Haberin Devamı


Şimşek, son 6 yılda akaryakıt ürünlerinden 219,5 milyar lira ÖTV ve KDV  alındığını bildirdi.

TBMM Genel Kurulunda, Danışma Kurulu'nun; internet kullanımı, çocukların  internetin zararlarından korunmasına ilişkin araştırma önergelerinin  birleştirilerek bugün görüşülmesine ilişkin önerisi kabul edildi.

CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt'ün, emeklilerin sendikalaşması için  verdiği kanun teklifinin doğrudan gündeme alınmasına ilişkin önerisi ise kabul  edilmedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının, yerel yönetimlerdeki sözleşmeli  personelin kadroya geçirilmesi konusundaki çalışmasının sürdüğünü belirten  Şimşek, 2002-2010 döneminde, sahte veya yanıltıcı belge düzenleyen ve kullanan  mükellefler nezdinde toplam 48 bin 655 rapor tanzim edildiğini bildirdi. Şimşek,  “Bu mükellefler hakkında 25 bin vergi suçu raporu düzenlenmiş; 35 bin 35  mükellef hakkında mahkumiyete hükmedilmiş, 14 bin 11 mükellef beraat etmiş, 6 bin  626 mükellef hakkında ise kovuşturmaya yer olmadığı kararı çıkmıştır” dedi.

Haberin Devamı

Şimşek, tam otomasyona geçilen 2005 yılından 2010 yılının sonuna kadar  düzenlenen sahte fatura tutarlarının 34,9 milyar lira, kesilen toplam cezanın ise  846 milyon lira olduğunu kaydetti.

Emekliler arasındaki maaş farklılıklarının giderilmesine ilişkin  tasarının Meclis'te görüşüldüğünü ifade eden Şimşek, kıymetli taşların  teslimlerinin KDV'den istisna olduğunu ancak bu malların ithali veya imalatçılar  tarafından teslimi aşamasında yüzde 20 oranında ÖTV alındığını bildirdi. Şimşek,  “Dünya ve AB uygulamalarında kıymetli taş ve mücevherat teslimleri KDV'ye tabi  olup ÖTV'ye tabi değildir. Ülkemizde böyle bir sistem oturtulmuş. Bunun nedenini  soruşturdum. Zamanında sektör böyle bir talepte bulunmuş ve bu çerçevede  düzenleme yapılmış. Kıymetli taşlarla donatılmış veya donatılmamış şahsi  kullanıma mahsus ziynet eşyası ile bunların aksam ve parçaları ÖTV'nin kapsamına  girmemektedir” dedi.

Şimşek, ücretlilerin, işçi-memur ayırımı olmaksızın artan oranlı vergi  tarifesi uygulanmak suretiyle vergilendirildiğini söyledi.

Haberin Devamı

“Ücret gelirlerinin vergilendirilmesindeki farklılıklar”

Kamu personeline ödenen tazminatlar ve ek ödeme gibi bazı ödemelerin,  gelir vergisinden istisna edilmesi nedeniyle ücretlerin vergilenmesinde  farklılıklar ortaya çıktığını ifade eden Maliye Bakanı Şimşek, kamuda memur ya da  işçi ücretleri belirlenirken ödenen net ücretlerin esas alındığını ve böylece  vergi farklılığının telafi edildiğini kaydetti. Şimşek, ücret gelirlerinin  vergilendirilmesindeki farklılıkların, Gelir Vergisi Kanununun yeniden yazımı  çalışmalarında değerlendirilebileceğini bildirdi.


“Akaryakıt ürünlerinden alınan” vergilere ilişkin soruları da  yanıtlayan Şimşek, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Bir çok ülkede ve özellikle AB ülkelerinde olduğu gibi, ülkemizde de  akaryakıt ürünlerinden ÖTV ve KDV alınmaktadır. Petrol ve doğalgaz ürünlerinden  alınan özel tüketim vergisinde, 2002'den 2005 başına kadar otomatik olarak  enflasyon oranında aylık artış yapılırken, 2005 yılı başından itibaren maktu  vergiye geçilmiştir. Ocak 2005'ten Kasım 2007'ye kadar, akaryakıt ürünlerinde  herhangi bir vergi artışı yapılmamıştır. En son ÖTV artışı, 31 Aralık 2009'da  olup, o tarihten bu yana tek kuruşluk vergi artışı yapılmamıştır. Bu çerçevede,  100 liralık benzin fiyatının içerisinde KDV ve ÖTV dahil, toplam vergi yükü 2002  sonunda 70,2 lira iken; 2012 Ocak ayı itibariyle 58,5 liraya düşmüştür. 100  liralık motorinde ise 2002'de vergi yükü 59,2 lira iken, 2012 Ocak ayı itibariyle  48,3 liraya düşmüştür. AK Parti Hükümetleri, diğer vergilerde olduğu gibi  akaryakıt ürünlerinde de vergi yükünü aşağı çekmiştir.

Haberin Devamı

2002-2011 döneminde Brent tipi ham petrol varil fiyatı, TL bazında  yaklaşık yüzde 349 oranında artarken, ülkemizde akaryakıt pompa satış fiyatları  ortalama sadece yüzde 139 ile yüzde 208 arasında artmıştır. Halen 1 litre  benzinde 189 kuruş, mazotta 130 kuruş ÖTV alınmakta olup, akaryakıt teslimlerinde  KDV yüzde 18'dir. Son 6 yılda akaryakıt ürünlerinden alınan ÖTV ve KDV'nin  toplamı 219,5 milyar lira olup, vergi gelirlerinin yüzde 20'sine tekabül etmektedir.

Mazot ve benzinin fiyatını belirleyen birden fazla faktör vardır. Vergi  bunlardan bir tanesidir. Vergi yükü yüksektir, bunu kabul ediyorum. Dünyanın en  pahalı mazotu vergisi bizde değil, Ocak sonu itibariyle Avrupa'da 4. sıraya  düştük. Neden? Çünkü son yıllarda ÖTV'yi enflasyona paralel artırmadığımız için,  ÖTV ve KDV'nin nihai fiyat içindeki yükü azalmıştır. Benzinin fiyatı 1,60 liradan  4,43 liraya çıkmış. Niye? Petrol fiyatları 2002'de ortalama brent tipi ham petrol  ithalatındaki fiyat 24 dolardı, bu hafta itibariyle petrol fiyatları 120 dolar.  Sadece ham petrol fiyatlarına kalsa... Benzinin bir litresinin 1,60 liradan 4  liranın üstüne çıkması kadar doğal bir şey olamaz. Petrol fiyatlarını Türkiye  belirlemiyor.”

Haberin Devamı

Bakan Şimşek, “10 numara yağ” adıyla bilinen ürünün doğrudan akaryakıt  olarak kullanılmasını önlemek amacıyla ÖTV'de geçen yıl artışa gidildiğini  anımsattı.

“Diğer meslek grupları da talep edebilir”

Maliye Bakanı Şimşek, taksicilerin yeni bir modele geçmeleri halinde bir  defalık satın alımlarda ÖTV ve KDV istisnası uygulanmasına, vergide adalet ve  eşitlik ilkesine aykırılığı nedeniyle olumlu bakılmadığını, bunun diğer meslek  gruplarının da benzer taleplerine yol açacağını ve mali disiplini zedeleyeceğini  söyledi.

Üniversite birimleri yapılması amacıyla Hazine taşınmazı üzerinde irtifak  hakkı tesis edilmesi uygun görülen vakıf üniversitelerinin; Kadir Has, Bilkent,  Başkent, Fatih, Atılım, Doğuş, Çankaya, Maltepe, Okan, Ufuk, Acıbadem, İstanbul  Şehir, Gazikent, Zirve, İstanbul Medipol, Mevlana, Turgut Özal, İstanbul 29  Mayıs, Uluslararası Antalya, Avrasya ve Türk Hava Kurumu üniversiteleri olduğunu  dile getiren Şimşek, Başkent, Çankaya, Karatay, Yeditepe ve Gazikent  üniversitelerine satış yapıldığını kaydetti.

Şimşek, 190 sayılı KHK kapsamında kamuda; 225 sosyolog, 177 müze  araştırmacısı, 5 kitap pataloğu, 1 arşivci ve 674 kütüphaneci bulunduğunu belirtti.

Ödemelerini yapan mükelleflere teşekkür etti

2011'de Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanunla,  cumhuriyet tarihinin en kapsamlı mali yapılandırmasını uygulamaya koyduklarını  dile getiren Şimşek, ödemelerini yapan mükelleflere teşekkür etti.

Mehmet Şimşek, tüm mükelleflerin vergi borçlarının elektronik ortamda  takip edildiğini ve tahsilatı geciken vergi borçları için gerektiğinde elektronik  haciz uygulaması yoluyla mükelleflerin banka hesaplarına anında müdahale  edilebildiğini bildirerek, 2011 yılı için 200 bin lirayı geçenlerin vergi  dairelerinde, 1 milyon lirayı geçenlerin de Gelir İdaresinin internet sitesinde  ilan edildiğini kaydetti.

Türkiye'de 2003'te 359 bin binek ve hafif ticari araç satılırken, 2011'de  bu rakamın 865 bine ulaştığını belirten Şimşek, Türkiye'nin, Avrupa ülkeleri  arasında 2003 yılında motorlu araçlar satışında 9. sıradayken, 2011 yılında 6.  sıraya yükseldiğini bildirdi.

Şimşek, toplam 15 bin 723 kişinin çalıştığı TÜRKŞEKER'in Amasya, Kütahya ve  Adapazarı fabrikalarındaki kamu hisselerinin 2004 ve 2005 yıllarında
özelleştirildiğini hatırlatarak, Özelleştirme Yüksek Kurulunun, TÜRKŞEKER A.Ş'nin  özelleştirme işlemlerinin 2014 yılı sonuna kadar tamamlanmasını kararlaştırdığını  vurguladı.

“İzmir limanı, İstanbul Salıpazarı ve Derince limanları  özelleştirilecek”

Devri gerçekleşmeyen elektrik dağıtım bölgeleri, elektrik üretim  tesisleri ve şeker fabrikalarının özelleştirilmesine devam edileceğini kaydeden  Şimşek, “Köprü ve otoyollar, Başkent Doğalgaz, İzmir limanı ile İstanbul  Salıpazarı ve Derince limanlarının özelleştirmesi gündemimizdedir” dedi.

Şimşek, 2006-2011 döneminde Maliye Bakanlığının aldığı 8 bin 800  personelin yüzde 80'inden fazlasının İktisadi ve İdari İlimler Fakültesi mezunu  olduğunu belirterek, Maliye Bakanlığı, bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarında,  Kamu İhale Kurumu ve Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu  hariç, 2011 yılı itibariyle 68 bin 133 kişinin çalıştığını, bunun bin 405'inin  özürlü olduğunu sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!