Şimdi ne olacak

Güncelleme Tarihi:

Şimdi ne olacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2006 13:06

Danıştay'ın Tüpraş kararının ardından sürecin nasıl işleyeceği yönünde piyasada iki ayrı görüş öne çıkıyor.

Haberin Devamı

Bazı uzmanlar devrin gerçekleşmiş olması nedeniyle artık geriye dönüşün olmayacağını ve bu nedenle kararın 'uygulanamaz' olduğunu savunuyorlar. Daha önce benzer süreçlerin Usaş ve Çitosan'da da yaşandığı kaydedilirken, şimdi de Danıştay kararının süreci tersine çevirmeyeceği belirtiliyor.
 
Danıştay'a iptal başvurusu yapan sendika yetkililerinin görüşleri ise tam tersi yönde. Devir gerçekleşmiş olmasına karşın ortada fiziki bir imkansızlık olmadığını belirten yetkililer, bu nedenle kararın hemen yürürlüğe konulmasını ve Tüpraş'ın tekrar kamuya dönmesi gerektiğini ifade ediyorlar.

PETROL-İŞ: TÜPRAŞ KAMUYA İADE EDİLMELİ

Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun, TÜPRAŞ'ın yüzde 51'lik hissesinin blok satışına ilişkin ihale komisyonu kararının yürütmesini durdurmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, “İşlemler, bütünüyle şu anda durmuştur. Perşembe günü gerçekleştirilen devir işlemi geçersiz hale gelmiştir” dedi.

Haberin Devamı

TÜPRAŞ'ın devriyle ilgili alıcıdan alınan 4 milyar 140 milyon doların iade edilerek TÜPRAŞ'ın kamuya döndürülmesi gerektiğini ifade eden Öztaşkın, “Yargı kararına uyulmalıdır. Satış işlemi iptal edilmiştir. Bu karar bu anlama geliyor” diye konuştu. Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ve “TÜPRAŞ kamuya iade edilir mi, edilmez mi?” şeklindeki tartışmaların anlamsız olacağını savunan Öztaşkın, “En kısa sürede, zaman kaybetmeden, alıcı da mağdur edilmeden TÜPRAŞ kamuya iade edilmelidir, kamuya geri dönmelidir” dedi.

İPTAL İSTEMİNİ 13. DAİRE KARARA BAĞLAYACAK

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun kararının ardından, TÜPRAŞ'ın özelleştirilmesine yönelik 3 işlemin iptal istemini Danıştay 13. Dairesi karara bağlayacak. Daire'nin, esasa yönelik vereceği kararının temyiz istemine de kurul bakacak.

Petrol-İş Sendikası, TÜPRAŞ'ın yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin blok satış yoluyla özelleştirilmesine ilişkin şartnamenin, ihale komisyonunun özelleştirme kararının ve özelleştirmeye ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu kararının iptalleri ve yürütmelerinin durdurulması istemiyle 3 ayrı dava açmıştı. Danıştay 13. Dairesi, her 3 işlemin de yürütmesinin durdurulması istemini oybirliği ile reddetmişti. Danıştay 13. Dairesi kararında, yasal düzenlemelere uygun olarak ihale sürecini sonuçlandıran uyuşmazlık konusu ihale komisyonu kararında hukuka aykırı bir yön bulunmadığı vurgulanmıştı.

Haberin Devamı

Davacı Petrol-İş Sendikası, bu kararlara itiraz ederek, yürütmenin durdurulmasını istemişti. Kurul, bunlardan sadece TÜPRAŞ'ın 51'lik hissesinin özelleştirilmesine ilişkin kararın yürütmesinin durdurulması istemini reddetti. İhale şartnamesi ve ihaleye yönelik itirazı kabul eden Kurul, bu iki işlemin yürütmesini durdurdu. 29 üyeden oluşan Kurul'un, bu kararları çok az oy farkıyla aldığı öğrenildi. Bu aşamadan sonra bir itiraz hakkı bulunmuyor. Kurul'un bu kararının ardından, Danıştay 13. Dairesi, her 3 işlemin iptali istemini esastan karara bağlayacak. Daire'nin esasa ilişkin vereceği kararın da temyiz edilmesi halinde dosya Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na gidecek.
  
“YENİ ŞARTNAMEYLE İHALE YAPILABİLİR”

Haberin Devamı

Danıştay yetkililerinden alınan bilgiye göre, Kurul, bu kararıyla TÜPRAŞ'ın yüzde 51'lik hissesinin blok satış yöntemiyle özelleştirilmesine onay vermiş oldu.

Yetkililer, ancak bu ihaleye ilişkin şartnamedeki bazı hükümlerin yasaya aykırı bulunduğunu, buna bağlı olarak dava konusu ihale şartnamesiyle yapılan satışın da yürütmesinin durdurulduğunu kaydettiler. Yetkililer, yeni bir şartnameyle ihalenin yapılabileceğini ifade ettiler. Petrol-İş Sendikası, TÜPRAŞ'a ait kamu hissesinin yüzde 14.76'sının İMKB Toptan Satışlar Pazarı'nda satışına ilişkin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın kararının iptali istemiyle de dava açmıştı. Bu davanın da önümüzdeki günlerde Ankara 12. İdare Mahkemesi'nce karara bağlanması bekleniyor.
  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!