Şimdi EV'le imtihan

Güncelleme Tarihi:

Şimdi EVle imtihan
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2014 01:20

ÜNİVERSİTE sonuçlarının açıklanmasından sonra binlerce öğrenci ev arayışına başladı. Okula, toplu taşımaya yakın ve aynı zamanda öğrenci bütçesine uygun ev arayan üniversiteliler ve aileleri emlak ofislerinin yolunu tutmaya başladı. Eylül başında kayıt işlemlerini yaptıran öğrenciler Eylül'ün 2. ve 3. haftalarında yeni evlerinde yaşama başlayacak. Üniversitelilerin ev kirası olarak ayıracakları bütçe ortalama 100 metrekare bir daire baz alındığında 350 lira ile 2 bin 750 lira arasında değişiyor. En fazla kirayı İstanbul ve Ankara’da eğitim görecek öğrenciler ödeyecek. Karadeniz ve Doğu illerinde ise azalan kira bedelleri 350 liraya kadar gerileyecek.

Haberin Devamı

Şimdi EVle imtihan
Üniversitelere yakın evler öğrenciler tarafından olduğu kadar yatırıcılar tarafından da tercih ediliyor. Eve yatırım yapmak isteyenler kolay kiraya verilmesi ve kendini daha çabuk amorti etmesi nedeniyle bu daireleri seçiyor. Kiralık konut piyasasındaki fiyat artışını incelediğimizde ise fiyatlar sonbir yılda İstanbul’da yüzde 18 - 40, Antalya yüzde 10 , İzmir’de 8 - 13, Ankara yüzde 6 - 10, Gaziantep yüzde 26, Adana’da yüzde 15, Hatay’da yüzde 13, Mersin’de yüzde 16, Kahramanmaraş’da yüzde 11, Trabzon’da yüzde 8-11, Eskişehir’de yüzde 10, Konya’da yüzde 5-10 Bursa’da yüzde 9-40 ve Denizli 28 - 33 oranın da arttı.

Haberin Devamı

EN PAHALISI İSTANBUL’DA

TSKB Gayrimenkul Değerleme’nin Hürriyet’e özel hazırladığı rapora göre, İstanbul’daki konut kira fiyatlarındaki artış yıllık ortalama yüzde 10 olsa da bazı bölgelerde bu oran yüzde 30- 40’lara kadar çıktı. TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, kira rakamlarındanki yükselişte en büyük etkenin yeni gelen öğrencilerin kiralama talepleri ve son yıllarda inşaat sektörünün gelişme konusu haline gelen kentsel dönüşüm çalışmaları olduğunu söyledi.

Şimdi EVle imtihan

Konut kiralama piyasasında talebinin dengesiz bir şekilde dönemlik olarak arttığını ve arzında bu yükselişe yavaş kaldığı belirten Maya, “Avrupa yakasında özellikle üniversitelerin yoğun olarak bulunduğu Beşiktaş, Şişli ve Sarıyer ilçeleri ile Bakırköy ilçesininde kira fiyatlarında yüzde10 ila 20 oranında artışların olduğu görülüyor. Fiyatların artması, ev talebinin şehir merkezinde yüksek kalmasından dolayı öğrenciler tarafından toplu taşıma imkanlarının bulunduğu şehir merkezi dışında kalan ilçelerinde talep gördüğü bilinmektedir. Örneğin Metrobüs hattı aksında bulunan Cevizlibağ-Bakırköy-Avcılar ilçeleri üniversite öğrencileri tarafından fiyatların düşük olması nedeni ile tercih ediyor. Anadolu yakasında Sabancı ve Okan üniversitelerinin bulunduğu Pendik-Tuzla aksında, Kurtköy bölgesindeki 1+1 veya 2+1 konutların üniversite öğrencileri tarafından tercih ediliyor” dedi.

Haberin Devamı

Şimdi EVle imtihan

*2012 yılı başından başlayarak 2013 ve 2014 yılına ait bazı ilçelerdeki 100 metrekare alana sahip aynı apartman dairesinin ortalama kira değerlerine bakacak olursak 3 yılda gerçekleşen en yüksek artışın Beşiktaş, Kadıköy ve Kartal’da yaşandığı görüldü.


DOĞU’NUN LİDERİ
GAZİANTEP OLDU

GAZİANTEP konut kira fiyatlarınındaki artışla güneydoğu ve doğu bölgelerindeki illerde ilk sırayı aldı. Markalı konut üreticilerinin son yıllarda ilgisini çeken ilde Şahinbey, Şehitkamil bölgeleri öne çıkarken 1+1 ve 2+1 dairelerde kira fiyatı 950 lirayı buldu. Adana’da ortalama fiyatı 750 lirayken, Mersin’de öğrencilere yönelik apatlarda fiyatlar 700 lirayı buldu. Hatay’da ise içinde sinema salonundan, bowling oynama alanına kadar geniş sosyal alanların yer aldığı 1+1 ve 2+1 daireler için 725 lira kira bedeli isteniyor. Türkiye genelide en uygun fiyatlı evlerin olduğu illerden biri olan Kahramanmaraş’ta ise kiralık ev fiyatı 500 TL.

Haberin Devamı

Şimdi EVle imtihan


TRABZON’DA KİRA 350
LİRANDAN BAŞLIYOR

Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Avrasya Üniversite’sine ev sahipliği yapan Trabzon’da Ortahisar ve Akçaabat bölgeleri öne çıkıyor. Bölgede son bir yılda konut kiraları yüzde 8 ila 12 arasında artarken 100 metrekare bir dairenin aylık kirası 350 lira ile 650 lira arasında değişiyor. Kıırkkalede ise evlerin metrekare kiralama bedeli 5 buçuk lira’dan başlıyor. Şehirde öğrenciler 2+1 ve 3+1 daireleri tercih ediyor ve birden fazla öğrenci aynı evde yaşıyor.

Şimdi EVle imtihan

ANKARA’DA KİRALAR
BİN LİRAYI GEÇİYOR

Başkent Ankara’da yer alan Ankara Üniversitesi, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Yıldırım Beyazıt Üniveristesi gibi devlet üniversiteleri yer alıyor. Çankaya ve Yenimahalle’de 100 metrekare bir dairenin aylık kirası 900 lira ile 1200 lira arsında değişiyor.

Haberin Devamı

Şimdi EVle imtihan

ESKİŞEHİR’DE EVLER
YÜZDE 10 ZAMLANDI

Üniversite şehri olarak anılan Eskişehir’de, Anadolu Üniversitesi ve Osmangazi Üniversitesi yer alıyor. Şehre eğitim için gelenler Tepebaşı ve Odunpazarı bölgelerini tercih ederken kiralama bedeli olarak 100 metrekare bir dare için 700 lira ila 1000 lira arasında değişen bedel ödüyor.

Şimdi EVle imtihan

ANTALYA’DA 500
LİRADAN BAŞLIYOR

Antalya’da en çok 1+1 ve 2+1 daireleri seçen üniversite öğrencileri aylık 500- 1000 TL kira ödüyor. Konya’da ise öne çıkan Selçuklu bölgesinde kira fiyatları 550 lira ile 700 lira arasında değişiyor.

Haberin Devamı

Şimdi EVle imtihan

EGE’DE EN PAHALI BORNOVA’DA

*İzmir’de öğrenciler Çiğli ve Buca’da ev arıyor. İzmirli öğrenciler 650 lira ile bin lira arasında değişen bedel öderken, kiralar Muğla’da 700 liraya, Aydın’da 600, Denizli’de 500 lraya düşüyor.

İl İlçe/Mahalle Yıllık artış (%) Kira (TL)

Şimdi EVle imtihan


BURSA’DA EVLER KÜÇÜLÜYOR

Batı yönünde hızla gelişen Bursa’da 1+1 tarzda konut projeleri en fazla, Organize Sanayi Bölgesi’nin de bulunduğu Nilüfer ilçesinde artış gösteriyor . Şehrin büyümesine karşı bölgedeki konut yaşam alanlarının küçülmesi dikkat çekiyor. Ticaret ve sanayinin, yanı sıra Nilüfer Görükle’de yer alan Uludağ Üniversitesi bölge genelinde öğrenci evi tarzında 1+1 apart dairelerin yoğun ilgi gördüğü semtlerden. Şehirde kiralık evler geçen yıla kıyasla yüzde 9 ila 40 arasında prim kazandı. Şehirde 40-60 metrekaer daireşer 370-560 lira, 60-80 metrelare daireler 500-650 lira, 80-100 metrekare daireler 620-750 lira arasında değişen bedellerle kiralanıyor.


Öğrencilere
tavsiyeler;


- Ev sahibiyle mutlaka kira kontratı yapın ve kontratta kira artış oranını net olarak yazın.
- Apartman aidatını net olarak öğrenin.
-Okulunuzun eve uzaklığına dikkat edin ve ulaşım masraflarını da hesaba katın
-Çevresiden, market, eczane, restoran ve cafe seçenekleri olan evlere öncelik verin.
-Eğer evi bir kaç kişi kiralamak istiyorsanız herkese bir oda düşecek kadar büyük olmasına dikkat edin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!