Sikorsky: İhaleyi biz alırsak Türkiye 8 milyar dolar kazanır

Güncelleme Tarihi:

Sikorsky: İhaleyi biz alırsak Türkiye 8 milyar dolar kazanır
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2009 00:00

Sikorsky’nin Başkan Yardımcısı Stephen Estill, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) genel maksatlı helikopter ihtiyacının karşılanması amacıyla düzenlenecek ihaleyi kazanmaları durumunda, Türk Savunma Sanayii’nin 20 yılda 8 milyar dolar gelir elde etmesini sağlayacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

ABD’li United Technologies Corp. bünyesinde yer alan ve havacılık ve savunma sanayi alanında faaliyet gösteren Sikorsky’nin Başkan Yardımcısı Stephen Estill, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) genel maksatlı helikopter ihtiyacının karşılanması amacıyla düzenlenecek ihaleyi kazanmaları durumunda, Türk Savunma Sanayii’nin 20 yılda 8 milyar dolar gelir elde etmesini sağlayacaklarını söyledi.

Garanti vereceğiz

IDEF Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda konuşan Estill, ihaleyi kazanmaları durumunda Türkiye’de 8 milyar dolar büyüklüğünde endüstriyel katılım gerçekleştirmeyi planladıklarını belirterek, şu bilgileri verdi: "TSK’nın 109 adet genel maksatlı helikopter ihalesini kazanmak çok önemli. Eğer bu ihaleyi alırsak, Türk firmalarının da yer almasını öngördüğümüz projede (ortak üretilecek olanlardan) 200 adet helikopter de biz almayı garanti edeceğiz. Endüstriyel katılımın toplam değeri 8 milyar doların üzerinde olacak ve 20 yıl içerisinde gerçekleşecek." Buarada, Savunma Sanayii İcra Komitesi’nin Haziran ayında toplanması ve söz konusu helikopter projesinine ilişkin kararını açıklaması bekleniyor.

Hedef 6.2 milyar dolar

Sikorsky’nin Türkiye ile işbirliğini artırmayı planladığını söyleyen Stephen Estill, şu değerlendirmeyi yaptı: "Şu anda 13 milyar dolar sipariş stoğumuz var. Sikorsky olarak 2009’da 6.2 milyar dolar satış yapmayı öngörüyoruz. Savunma sanayi alanında dünyanın en büyük alıcılarından Türkiye ile işbirliğini de artırmayı planlıyoruz. Bu konuda gereken her türlü iş birliğini en iyi şekilde gerçekleştirmek için çalışacağız."

2008’de Türkiye’de 1875 adet Glock satıldı

TÜRKİYE’de geçtiğimiz yıl toplam 1875 adet Glock marka silah satıldığını söyleyen Glock tabancaların Türkiye Temsilcisi Mend Savunma’nın Genel Müdürü Müslüm Erdoğan, şu bilgileri verdi: "Makine Kimya Enstitüsü (MKE) tarafından yasal olarak ithal edilen Glock marka silahlardan Türkiye’de 2008 yılında 1875 adet satıldı. Emniyet güçlerinin verilerine göre 2008 yılında yakalanan kaçak Glock marka silahların sayısı da yüzde 90 düşüş gösterdi. 2 bin 500 ile 3 bin dolar arasında değişen fiyatlara satılan silahlara Türkiye’de büyük ilgi var."

Zırhlı otobüse testte 200 kurşun, 4 el bombası atıldı

TÜRKİYE’nin önde gelen otobüs üreticisi Temsa Global, ileri teknoloji ile tasarlanan zırhlı otobüsünü fuarda tanıttı. Riskli bölgelerde polis ve asker personel taşıma aracı olarak ileri teknoloji kullanılarak geliştirilen Temsa Global’in zırhlı otobüsü, servis otobüslerine yapılabilecek silahlı veya bombalı ani saldırıları bertaraf etmek için tasarlandı. Personeli koruyacak ve akabinde karşılık vermeye imkan tanıyacak özelliklerde donatılan otobüs, can kaybını azaltacak ve caydırıcı bir karakter taşıyacak. Almanya’da gerçekleştirilen testlerde uzmanlar uygun görülen atış pozisyonlarında, farklı açılardan, birçok mühimmatla 200’e yakın atış testi yapıp, 4 el bombası patlatarak, Temsa Global’in yeni aracını test ettiler.

Savunmada ’dengeli işbirliği’ yapacak yabancıya açığız

MİLLİ Savunma Bakanı Vecdi Gönül, "Amacımız, savunma sanayi alanında dost ve müttefik ülke temsilcileriyle maliyet etkin projeler geliştirerek işbirliği çalışmalarımızı en üst noktalara getirmektir. Kaynakların etkin kullanılması halinde dünya toplumlarının refahına, gelişmesine ve uluslararası barışın korunmasına en büyük katkıyı sağlayacağımıza inanıyoruz " dedi. Tedarik faaliyetlerinde daha önce doğrudan alım veya ortak üretim benimsenirken, savunma sanayinde temel hedefin, öncelik verilen alanlarda kendi tasarımlarımızı yapmak ve savunma sanayinin uluslararası rekabet edebilecek şekilde yapılandırmak olduğunu ifade eden Gönül, tasarım yapma imkanlarının olmadığı alanlarda uluslararası ortaklık ve projelere yönelindiğini bildirdi.

Erdoğan: Savunma sanayinde dünya çapında kabul görüyoruz

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan "NATO üyeliğinde 57’nci yılına ulaşan Türkiye, içinde bulunduğumuz coğrafyada bir istikrar unsuru olarak yer almakta ve uluslararası toplumun huzur ve refahına çok önemli katkılar sağlamaktadır" dedi. Erdoğan, TÜYAP Fuar Merkezi’nde düzenlenen 9’uncu IDEF Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, bu yıl 9’uncusu düzenlenen fuarın, 1993’den günümüze 2 yılda bir gerçekleştirilen başarılı bir organizasyon olduğunu söyledi Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ülkemizin savunma ve güvenlik ihtiyaçları değerlendirildiğinde, savunma sanayimizin stratejik önemi ve önceliği ortaya çıkıyor. Savunma sanayimiz devletimizin desteği, özel sektörün dinamizmi ve uluslararası işbirliği faaliyetleri neticesinde, son yıllarda büyük atılımlar gerçekleştirdi. Gelişen teknoloji altyapısından istifade eden savunma sanayi sektörü özgün teknoloji ürünlerini geliştirebilen bir aşamaya ulaştı. Hükümetimiz, öncelikle ihtiyaçlarını yurt içinden karşılamaya büyük önem veriyor ve bu yönde önemli yatırımlara imza atıyor. Savunma sanayi firmalarımız, zırhlı muharebe ve deniz araçlarından havacılığa, elektronikten yazılıma, silah ve mühimmattan lojistiğe kadar geniş ürün yelpazesiyle dünya çapında kabul gören bir seviyeye ulaşmış bulunuyor. Amacımız, savunma sanayi alanında sahip olduğumuz kabiliyeti dost ve müttefik ülke temsilcileriyle paylaşmak."

Savunma Fuarı’nın açılışına Bostancı’daki çatışma rötarı

9’UNCU Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF’09), Bostancı’daki çatışma nedeniyle 45 dakika gecikmeyle açıldı. Başbakan Tayyip Erdoğan, açılıştan önce çatışma alanına gitti. İstanbul’da ilk kez düzenlenen IDEF’09, Beylikdüzü Tüyap Fuar alanında açıldı. Fuara Başbakan Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, kuvvet komutanları, Jandarma Genel Komutanı’nın yanı sıra Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar katıldı.

TUHP’nin İtalyan’ı ’one minute’ dedi Erdoğan güldü

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, açılışını yaptığı IDEF’09 Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’nda standları gezdi. Erdoğan’a, dünyanın önde gelen helikopter üreticilerinden İtalyan AgustaWestland tarafından Türkiye için özel üretilecek "TUHP 149" tipi helikopter tanıtıldı. Erdoğan’ın şirket yetkililerinden helikopter hakkında bilgi aldığı sırada yetkililer ve Erdoğan arasında "One minute" esprisinin yapıldığı görüldü. Bu sırada helikopterin üzerindeki beyaz örtü açılarak, "TUHP 149" olarak anılan Türk Genel Maksatlı Helikopter Programı için özel tasarlanan helikopter beğeniye sunuldu.

Haberin Devamı

Savunma sanayindeki iş fırsatları

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!