Sigortaya sel teminatı eklendi, tarımda poliçe sayısı 360 bine çıkacak

Güncelleme Tarihi:

Sigortaya sel teminatı eklendi, tarımda poliçe sayısı 360 bine çıkacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2009 00:00

Tarım Bakanlığı, devlet destekli tarım sigortasının kapsamına sel teminatını da ekleme kararı aldı. Bakanlar Kurulu’nun kararının ardından 2010 yılında üreticiler sele karşı da ürünlerini sigortalatabilecek.

Haberin Devamı

SON dönemde artan sel felaketleri nedeniyle Tarım Bakanlığı, sigortaya, sel teminatını da ekleme kararı aldı. Çoğunluk üretici, selin sigorta kapsamına alınmaması nedeniyle devlet destekli tarım sigortasından yararlanamıyor, bu nedenle de oluşan zararını sigortadan temin edemiyordu. Tarım Bakanlığı ise yaptığı yeni bir düzenleme ile sel felaketini de sigorta kapsamına dahil etti.
Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Genel Müdürü Bülent Bora, uygulamanın devreye girmesi için Bakanlar Kurulu kararını beklediklerini söyledi. Bora, devlet destekli tarım sigortasında don, dolu, fırtınanın kapsam içinde olduğunu belirterek, “Seli sigortanın içine katmak için ne büyüklükte bir risk oluşturacağı, nasıl bir prim alınması gerektiği, tüm bunların hesaplarının yapılması gerekiyor. Bunun için de çok ciddi dataylara ihtiyaç var. Biz bu verileri topladık. Devlet Su İşleri’nin taşkın verilerinden ve sel verilerinden yararlandık. Elimizde yine yeterli veri yok ama artık bir parça önümüzü görüp, riskimizi belli ölçüde hesap edebiliyoruz” dedi.
360 bin poliçe
Bülent Bora, sel riskinin karşılığında alınması gereken primi de tespit ettiklerini ifade ederek, Bakanlar Kurulu’nun karar vermesinin ardından önümüzdeki yıl tüm bitkisel ürünlerde sel teminatının verileceğini kaydetti. Bora, doğal afetlerde oluşan zararın tamamını ödemenin mümkün olmadığına da dikkat çekerek, “Sel hasarında da muafiyet uygulaması dediğimiz, oluşan zararın belirli bir kısmını ödeyebileceğiz. Bu uygulamanın nedeni de primi ödenebilir hale getirmek” şeklinde konuştu.
Bülent Bora, “Sel teminatının primi yüksek mi olacak?” sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Sigorta paketinin içine koymamızın bir anlamda nedeni de primi yüksek tutmamak. Bugün sistemde 307 bin poliçe var. Bunlar yenilendiğinde sel otomatik olarak dahil edilecek. Tabana yaydığımız için de sadece riskli bölgelerde prim hissedilir ölçüde olacak. Sel teminatının tarım sigortasına eklenmesiyle beraber de bugün 307 bin olan poliçe sayısı önümüzdeki yıl 360 bine çıkacak. Tarım sigortası en az yüzde 20 büyüyecek.”

Haberin Devamı

Riskli bölgede prim yüksek

Haberin Devamı

BÜLENT Bora, sel teminatında yüzde 20 muafiyet uygulayacaklarını da açıklayarak, oluşan hasarın yüzde 20’ye kadar olan bölümünü karşılayamayacak-larını vurguladı. Bülent Bora, devlet destekli tarım sigortasında sadece sel teminatının alınamayacağına, paket sigorta yaptırılacağına da değinerek, şu açıklamaları yaptı: “Bizim sigorta paketimiz fırtına, hortum, heyelan, deprem ve yangından oluşuyor. Bu pakete şimdi seli ilave ediyoruz. Üretici paketi bir bütün olarak alacak. Burada sadece don teminatı isteğe bağlı. Bunun da nedeni, donun meyveler için ve mevsimsel olması. Oysa selin ve dolunun bir mevsimi yok.”

Üretici 60 milyon TL prim ödedi 90 milyon hasar aldı

Haberin Devamı

TARSİM Genel Müdürü Bülent Bora,  “Bugün sistemde 307 bin poliçe var. Geçen yıl bu sayı, 260 bindi. Bir çiftçinin ortalama 3 poliçesi olduğunu varsayarsak, 100 bin üretici sigorta yaptırmış oluyor. Bunun karşılığında da toplam 120 milyon TL prim toplandı. Bunun 60 milyon TL’si devletin katkısı. Yani, çiftçi sadece 60 milyon TL prim ödedi. Ama asıl önemlisi sigortaladığımız değer, bu yıl yüzde 30 arttı. 2.2 milyar TL’den 2.9 milyar TL’ye çıktı. Bu da tarımsal GSMH’mızın hemen hemen yüzde 4’üne denk geliyor. Yani, tarımsal varlığımızın yüzde 4’ü bugün sigortalı. Bu yıl sonu itibariyle de ödediğimiz hasar tutarı 90 milyon TL’yi bulacak. Bir anlamda üretici 60 milyon TL prim ödemiş, karşılığında da 90 milyon TL hasar almış oldu” dedi.

Haberin Devamı

Aksigorta 150 TL’ye konut sigortası yapıyor

AKSİGORTA, pazara  yeni paket konut sigortası sundu.Aksigorta’dan yapılan açıklamada,  “Akkonut  sigortası, sadece konutu korumakla kalmıyor, aynı zamanda kişileri de ev kazalarına karşı güvence altına alıyor. Üstelik konuttaki bir sorundan dolayı, komşulara verilen zararlar da sigortadan ödeniyor. Akkonut sigortasının poliçe fiyatları, ortalama 100 metrekare bir ev için,  yıllık 150 TL sigorta primine karşı 150 bin TL teminat veriliyor. Ayrıca primin ödenmesinde 11 ay taksit imkanı sunuluyor” deniyor.

Ergo İsviçre 43 milyon TL sel hasarı ödedi

ERGO İsviçre Sigorta, İstanbul ve çevresinde 9 Eylül 2009 tarihinde yaşanan sel felaketinde 43 milyon TL hasar ödedi.  Ergo İsviçre Sigorta Genel Müdürü Thomas Baron, sel felaketinde 217 adet oto, 504 adet de oto dışı olmak üzere toplam 721 adet hasar başvurusu aldıklarını belirterek, “Felaketin ikinci gününden itibaren, 4 milyon TL ön ödeme yaptık. Bugüne kadar da toplam 43 milyon TL hasar ödedik. Yağıştan önce kamyon getirip eşyalarını güvenli yerlere taşıyan sigortalıların nakliyeden kaynaklanan masraflarını da
ödedik” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!