Sigortasız iÅŸçi çalıştırana 5 yıl ihale yasağı

Güncelleme Tarihi:

Sigortasız işçi çalıştırana 5 yıl ihale yasağı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2009 13:33

Sigortasız işçi çalıştıran işletmelere, 5 yıl süreyle kamu ihalelerinden men cezası gelecek. Ceza, sadece sigortasız işçi çalıştıran şirket sahibini değil; ortaklarını ve bunların ortak olduğu diğer şirketleri de kapsayacak. Sosyal Güvenlik Kurumu ve Gelir İdaresi çapraz kontrol mekanizmasıyla sigortasız işçi avına çıkacak.

Haberin Devamı

Maliye Bakanlığı ‘kayıtdışılıkla mücadele’ eylem planı çerçevesinde yeni bir adıma hazırlanıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Kamu Ä°hale Kurumuyla birlikte hazırlanan düzenleme, sigortasız işçi çalıştıranÂbir patronun, ortaklarının ve onların ortaklıklarının da cezalandırılmasını öngörüyor.

Kamu İhale Kanunu’nda yapılacak değişiklikle, sigortasız işçi çalıştıranlar 5 yıl süreyle kamu ihalelerine giremeyecek. Bu ceza kayıt dışı işçi çalıştırdığı tespit edilen işverenin, tüzel kişi olması halinde tüzel kişiliğin yanı sıra ortaklarının ve onların ortak olduğu diğer şirketlere de uygulanacak.

 

Çapraz kontrol!

 

Kayıtdışı istihdamla mücadele için ayrıca polisten de destek alınacak. İşyerlerinin yanlarında çalıştırdıkları personeli Emniyet’e bildirme zorunluluğu çerçevesinde Emniyet kayıtları ile Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtları karşılaştırılacak. Maliye, İçişleri, SGK, Gelir İdaresi, Gümrük Müsteşarlığı ile meslek kuruluşlarının işbirliği güçlendirilecek.

 

Haberin Devamı

Ayrıca denetimler için çapraz kontrol mekanizması oluşturulacak. Oluşturulan bilgiler, SGK ve Gelir İdaresince paylaşılarak; denetimlerde etkinlik sağlanacak. Gelir İdaresi Başkanlığı, 2008 yılında yaptığı vergi denetimlerinde yaptığı çalışan sorgusuyla 11 bin kişinin sigortasız çalıştırıldığını tespit etmişti.

 

Kurumlar arasında oluşturulan Kayıtdışıyla Mücadele Ortak Eylem Protokolü ile de SGK’ye gönderilen Kimlik Bildirme Kanunu çerçevesinde 191 bin çalışan bilgisinden 18 bininin sigortasız; 441 işyerinin de tescilsiz olduğu saptandı.

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!