Sigorta sektörü 30 bin kişinin ekmek kapısı

Güncelleme Tarihi:

Sigorta sektörü 30 bin kişinin ekmek kapısı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Sigorta sektöründe faaliyet gösteren şirket sayısı 64. Bunlardan 60'ı sigorta şirketi, geri kalan 4 şirket ise sektörde reasürans olarak hizmet veriyor. Sermaye yapılarına göre sigorta şirketlerinin sayısına bakıldığında ise 3 tane kamu, 45 tane ise özel şirket bulunuyor. Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı sermayeli sigorta şirketlerinin sayısı ise 10. Bunlar dışında 2 yabancı sigorta şirketinin ise Türkiye'de şubesi var.

Sigorta şirketlerinin faaliyetlerine göz atıldığında ise hayat dışı branşlardaki şirketlerinin sayısının çokluğu dikkat çekiyor. Türkiye'de 19 hayat, 17 hayat/hayat dışı ve 24 tane de hayat dışı branşlarında faaliyet gösteren şirket bulunuyor. Türkiye'deki sigorta şirketleri 6 bin 600 kişiye istihdam sağlıyor. Bu şirketlerin acentelerinin sayısı ise 10 bin 723 adet. Acentelerde ve bankalarda çalışanlar göz önüne alındığında sigorta sektöründe çalışanlarının sayısının 30 bine yaklaştığı görülüyor.

Sigortacılar: Önce mali yeterlilik

Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği'nin organize ettiği ‘‘Almanya ve Türkiye'de sigorta şirketlerinin mali yeterliliği’’ konulu seminerde mali yeterlilik ve denetim tartışıldı.

Birlik Başkanı Cahit Nomer'in açılış konuşmasını yaptığı seminere, Alman Sigorta Denetleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Helmut Müller, Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Teoman Kerman, Şube Müdürü Ahmet Genç ve Alman Sigorta Denetleme Kurulu Bölüm Başkanı Arnold Trakies katıldı.

Seminerin oturum başkanlığını üstlenen Teoman Kerman, finansal krizlerin meydana gelmeden önce bunların denetlenmesi gerektiğini belirterek, mali yeterlilik denetiminin önemli olduğunu söyledi. Normal dönemlerde tedbir.er alınarak finansal kuruluşların ileride ortaya çıkabilecek mali yetersizliklerinin önlenebileceğini belirten Kerman, Hazine Müsteşarlığı'nın bunun için iki türlü denetim yaptığını açıkladı.

Kerman, ‘‘Denetim mali tablolar üzerinde yapılıyor. Bunun için erken uyarı sistemini geçen yıl devreye soktuk’’ dedi.

Alman Sigorta Murakabe Kurulu Başkanı Prof. Dr. Helmut Müller ise Alman sigorta şirketlerinde mali yeterlilik ve denetleme açısından güncel gelişmeler konusunu anlattı. Alman Sigorta Murakabe Kurulu Bölüm Başkanı Arnold Trakis de, Avrupa Birliği Direktifleri çerçevesinde mali yeterlilik denetiminin normları ve uygulamaları hakkında bilgi verdi.

Bayındır'a yeni Genel Müdür

Ful Nuşin Artun'un ayrılmasıyla boşalan Bayındır Sigorta Genel Müdürlüğü'ne Magdeburger Sigorta Teknik ve Hasardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Meltem Yiğit atandı. Bayındır Sigorta Genel Müdürü Meltem Yiğit daha önce Emek Sigorta, Ege Sigorta, Merkez Sigorta ve AGF Garanti Sigorta'da da teknik departmanlarda çeşitli görevler yapmıştı. Genel Müdür Yiğit, Münich R, Swiss R, Gerling, ERC Francona, Cologne Re ve AGF/Paris'te görev branşları ile ilgili stajlar yaptı.

Başak'tan yat yarışlarına destek

Başak Sigorta, denizciliğin temeli ve klasiği sayılan yat yarışlarına destek olmaya devam ediyor. Bu amaçla gelenekselleşen Başak Sigorta Fahir Çelikbaş İlkbahar Kupası Yat Yarışları Ataköy Parkuru'nda yapıldı. Bu yıl 8'incisi düzenlenen yarışlara CHS yarış, CHS yarış gezi, CHS gezi ve destek sınıflarında olmak üzere 32 yat katıldı.

Güvenlik şeridini boş bırakalım

Halk Yaşam'ın Acil Tıp Derneği ile birlikte 4 Aralık 1997 tarihinde başlattığı ‘‘İlkyardım için ilk adım’’ kampanyası dahilinde güvenlik şeritlerinin acil durumlar dışında işgal edilmemesi gerektiğine dikkat çekiliyor. Özellikle büyük şehirlerde trafiğin sıkışması durumunda ambulansların olay yerine zamanında ulaşamaması nedeniyle yaşanan üzücü olayların önlenmesi amaçlanıyor. Halk Yaşam, daha önce yürüttüğü ‘‘Ambulanslara Yol Verelim’’ etkinliğini desteklemek amacıyla herkesi bu konuda duyarlı olmaya ve güvenlik şeritlerini boş bırakmaya çağırıyor.

Samsunspor taraftarına 2 milyarlık sigorta

İhlas Sigorta ve Samsunspor arasında yapılan anlaşmaya göre taraftar kartına sahip her Samsunspor taraftarı İhlas Sigorta'dan 2 milyar lira tutarındaki Ferdi Kaza Sigortası'na sahip olacak. Gerçekleştirilen anlaşmaya göre taraftar kartına sahip olan her taraftar, İhlas'tan vefat halinde 1 milyar, kalıcı sakatlık halinde ise 1 milyar lira sigorta tazminatı almaya hak kazanacak.

Commercial Union'dan bir birleşme partisi

Commercial Union Sigorta, 1998 yılının ilk yaza merhaba partisinde San Sigorta ve Marsh&Mclenan'ın birleşmesini kutladı. Commercial Union Sigorta'nın birleşmeyi kutlamak için düzenlediği geceye Commercial Union, San sigorta ile Marsh&Mclenan'ın üst düzey yöneticileri katıldı.

Güneş Hayat'a TS-ISO 9001

Güneş Hayat, Türk Standartları Enstitüsü'nce TS-ISO 9001 Kalite ve Güvence Sistemi Standart Belgesi alan ilk hayat sigorta şirketi oldu. Bu belge, koşulsuz müşteri memnuniyeti, kalite bilincinin gelişmesi, sıfır hata yaklaşımı, verimliliğin artıp israfın azalması, potansiyel müşterilere ve sigortalılara daha büyük güvence anlamına geliyor.

Bayındır'dan teknik eğitim

Bayındır Sigorta, daha önce hiç eğitim almamış acente elemanlarına, 5 gün süren Temel Teknik Eğitim verdi. Bayındır Sigorta Eğitim Salonu'nda tüm gün olarak verilen eğitimde kaza, yangın, nakliye ve mühendislik teknik branş bilgileri verilirken, ISO 9001 Kalite Güvence çalışmaları da anlatıldı.

Güneş Sigorta'dan yeni ürün semineri

Güneş Sigorta, yeni hazırlamış olduğu Profesyonel Seri'den hastane, ofis ve muayenehane sigortaları hakkında seminer düzenledi. İstanbul Sed Hotel'de gerçekleşen eğitim seminerine, şirket personelinden ve bölge müdürlüklerinden oluşan 30'a yakın teknik uygulayıcı katıldı.

Nordstern İmtaş'tan sağlığa destek

Nordstern İmtaş Sigorta, İstanbul Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları bölümünde kullanılan son derece hassa cihazları yangın teminatı altına aldı. İstanbul Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Başkanı Prof. Dr. Feyza Erkan'a poliçesi Nordstern İmtaş Sigorta Teknik Grup Müdürü Özlem Gürsoy tarafından verildi.

Pasha Holding Oyak güvencesinde

Oyak Sigorta, Pasha Holding'i sigortaladı. Gruba ait tüm değerler Oyak Sigorta tarafından güvence altına alınırken, gruba ait Nar Sigorta Aracılık hizmetlerine Oyak Sigorta nezdinde acentelik tesis edildi.

EGS Sigorta'da sermaye artışı

1997 yılında teknik karlılıkta sektör sıralamasında 5'inci sırayı alan ve sermayesini 850 milyor liraya çıkartma kararı alan EGS Sigorta, 350 milyar olan sermayesini 325 milyar lirası karpaylarından olmak üzere artırdı.

Akdeniz'de sermaye artışı

Akdeniz Sigorta sermayesini 600 milyar liradan 1 trilyon liraya çıkardı. Akdeniz Sigorta Genel Müdürü Metin Köse, mali yeterlilikleri ile sigortalılarına daha iyi ve daha hızlı hizmet vereceklerini söylerken, 1998 sonunda sektörün en yüksek prim üretimi artışını sağlayan şirket olacaklarını belirtti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!