Sigorta Fonu'na Türkbank rötuşu

Güncelleme Tarihi:

Sigorta Fonuna Türkbank rötuşu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 1997 00:00

Haberin Devamı

Mevduat Sigorta Fonu'nun Türkbank'ı devralmasından sonra, bu konuda yönetmelik değişikliği de çıktı. Sigorta Fonu, 64. madde kapsamındaki bankalara sermaye koyup, yüzde 51'ini devralabilecek.

Hazine Müsteşarlığı, Mevduat Sigorta Fonu'na geçtikten sonra Türk Ticaret Bankası'nda hukuki açıdan doğan sorunları çözebilmek için Mevduat Sigorta Fonu yönetmeliğinde değişiklik yaptı.

Dünkü resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren yeni yönetmeliğe göre, Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu, Bankalar Kanunu'nun 64. maddesi hükümleri çerçevesinde mali bünyesi güçlendirilmesi amacıyla, ilgili bakanın talebi üzerine, zorunlu hallerde sermayenin en az yüzde 51'ine sahip olmak kaydıyla sermaye artışına iştirak etmek veya bankanın hisse senetlerini almak yoluyla bankaya ortak olabilecek.

Fon, sözkonusu bankaların zararını da sigorta kapsamında bulunan mevduat tutarını aşmamak ve sermayesinin asgari yüzde 51'ine sahip olmak kaydıyla devralabilecek.

Fon tarafından, sermayesinin tamamı genel ve katma bütçeli daire ve KİT'lere ait bankaların devir ve birleşmesine karar verilmesi durumunda, bu bankalara her türlü mali ve teknik yardımda bulunulabilecek.

Yönetmelik uyarınca, Fon, iştirak ettiği bankanını yönetim ve denetim kurulu üyelerini değiştirebilecek, iştirak ettiği bankaya mevduat yapabilecek.

Ayrıca Fon, iştirak edilen bankanın mali bünyesi güçlendirilemediği takdirde ilgili bakandan ‘‘bankanın bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izninin kaldırılmasını'' da isteyebilecek.

Hazine Müsteşarlığı, 16 Haziran 1994'de 538 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Bankalar Kanunu'nun Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun kuruluş, görev ve yetkilerine ilişkin 65. maddesinde yapılan değişiklik çerçevesinde ‘‘Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Yönetmeliği''ni yeniden düzenledi. Bankalar Kanunu'nda yapılan değişiklikle Fon, mali bünyesi zayıflayan bankalarla ilgili düzenlemeleri içeren 64. madde kapsamındaki bir bankanın, sermayesinin asgari yüzde 51'ine sahip olabilme, zararını devralabilme, bankayı yönetimi kendisinde olan başka bir bankaya devretmek veya birleştirmek gibi yetkilerle donatılmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!