Sigorta acentelerine müjdeli haber

Güncelleme Tarihi:

Sigorta acentelerine müjdeli haber
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2002 10:14

Anayasa Mahkemesi, Sigorta Murakabe Kanunu'nun, sigorta acentelerinin tahsil ettikleri primleri sigorta şirketlerine ne zaman ve nasıl aktaracaklarını düzenleyen hükmünü iptal etti.

Anayasa Mahkemesi'nin, 539 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 7397 sayılı Sigorta Murakabe Kanunu'nun değiştirilen 27. maddesinin iptaline ilişkin gerekçeli kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Yüksek Mahkeme'nin gerekçeli kararında, söz konusu KHK'nın dayanağı olan 3991 sayılı Yetki Yasası'nın da daha önce iptal edildiği hatırlatıldı. Kararda, KHK'nın yasal dayanağı kalmadığı için bu şekilde yapılan düzenlemenin iptal edildiği belirtildi.

Anayasa Mahkemesi, iptal nedeniyle meydana gelen hukuksal boşluğu kamu yararını tehdit edici nitelikte görerek, iptal hükmünün bugünden itibaren bir yıl sonra yürürlüğe girmesine de karar verdi.

İptal edilen düzenleme, sigorta acentelerinin bir hafta sürede tahsil ettikleri primlerden komisyon ve ilgili vergileri düştükten sonra kalan kısmını, en geç ertesi haftanın son iş gününün bitimine kadar sigorta şirketine intikal ettirmek zorunda olduklarını öngörüyordu.

Tahsil ettiği primlerini sigorta şirketine intikal ettirme yükümlülüğüne uymayan sigorta acenteleri, bu yükümlülüklerini yerine getirmedikçe sigorta acentelik faaliyetine devam edemiyordu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!