’Sıfır’cı Bağ-Kur’lu 14.7 bin YTL’ye emekli olacak

Güncelleme Tarihi:

’Sıfır’cı Bağ-Kur’lu 14.7 bin YTL’ye emekli olacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2006 00:00

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bugün görüşülecek olan SSK ve Bağ-Kur Prim Affı Tasarısı, bir kez daha değişti. Alt komisyon önceki gece çalışmalarını tamamladı.

Ödeme taksidi, 48 aydan 60 aya çıkarıldı. Pakete, Bağ-Kur’lulara emeklilik müjdesi de eklendi. TBMM’ye sevk edildiğinden bu yana üç kez değişikliği uğrayan prim affı tasarısı, nihayet son şeklini aldı. Önce bakanlar arasında yapılan mini zirvede ödeme planı değiştirilen tasarı, son olarak Plan ve Bütçe Alt Komisyonu tarafından yeniden yazıldı. Alt komisyonun son şeklini verdiği tasarı bugün Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ele alınacak.

60 TAKSİT:

Alt komisyon tarafından yapılan en önemli değişiklik, tasarıda 36 taksit olan daha sonra 48 taksit olarak karara bağlanan ödeme planının 60 takside çıkartılması oldu. Prim affından yararlananlar, borçlarını 60 taksitte ödeyecekler. Tasarı yine 31 Mart 2005’den önceki borçları kapsayacak. Ancak bu tarihten sonra yasanın yürürlüğe girdiği tarihe kadar olan borçlar için indirim uygulanmadan, 60 ay taksit imkanı getirilecek. Tasarıya göre 1999’a kadar olan SSK borçlarına gecikme faizi, bu tarihten sonraki borçlara ise TEFE oranında faiz uygulanacak. Bağ-Kur prim borçlarında ise tüm gecikme faizi ve gecikme cezası silinerek, TEFE faizi uygulanarak yine 60 takside bölünecek.

EMEKLİLİK MÜJDESİ:

Tasarıda Bağ-Kur’lular lehine yapılan en önemli değişiklik emeklilik imkanı oldu. Yapılan yeni düzenleme ile sisteme 1980 tarihinden önce girenler hiç prim ödememiş (sıfır ödeme yapmış) dahi olsalar, 25 yıl ve yaş sınırını doldurmaları kaydıyla emekli olabilecekler. Bu kişilerin peşin olarak 14 bin 700 YTL yatırmaları gerekecek. Tasarıya prim borcu olan Bağ-Kurluların sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesinin de öne açıldı. Bağ-Kur prim borcunun tamamını ödeyenlere hemen, taksitli ödeyenlerden ise ilk dört taksidini ödeyenlere sağlık hizmeti sunulabilecek. Tasarının ilk halinde Bağ-Kur prim borcu buluanlara sağlık hizmeti verilmiyordu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!