Siemens: Pazarda hakim değiliz, payımız yüzde 30

Güncelleme Tarihi:

Siemens: Pazarda hakim değiliz, payımız yüzde 30
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2005 01:56

SIEMENS Sanayi ve Ticaret A.Ş., dün yaptığı açıklamada Türkiye’deki faaliyetleri hakkında bilgi verdi ve iddiaları yanıtladı. Açıklamada, ‘Siemens, 50 yıla yakın bir süredir Türkiye’de faaliyette bulunmakta ve 2 bin 500 kişiye istihdam sağlamaktadır. Sadece sağladığı iş imkanı ile değil, aynı zamanda ihracat ve yaptığı ürün geliştirmeleriyle Türk ekonomisine önemli katkıda bulunmaktadır’ denildi.

PAYIMIZ YÜZDE 30:

Türkiye’de trafik sinyalizasyon sistemleri alanında toplam pazar hacminin 15 trilyon TL (yıllık) civarında olduğu belirtilen açıklamada, ‘Siemens A.Ş.’ye bağlı faaliyet gösteren Endüstriyel Çözümler ve Hizmetler Bölümü’nün bu alanda elde ettiği en yüksek yıllık satış cirosu brüt 4.4 trilyon TL seviyesindedir. Dolayısıyla, pazarda hakimiyeti gibi bir durum söz konusu olmayıp, pazar payımız en fazla yüzde 30 civarında gerçekleşmiştir’ ifadesi yer aldı.

REKABET YOĞUN:

Mudanya Kavşağı İhalesi’ni de yalanlayan Siemens A.Ş., Siemens A.Ş.’nin veya bayisinin 60 milyar liralık bir ihale kazanmadığını açıkladı. Siemens A.Ş.’nin ihalelere doğrudan katılmadığı belirtilen açıklamada şöyle denildi: ‘Siemens A.Ş., bayilerine Türkiye’de imal ettiği ürünleri standart fiyatlar üzerinden temin etmektedir. Bayiler bağımsız birer işletme olup, kendi hesaplarına işlemlerde bulunmakta ve ticaret yapmaktadır. İlgili alanda açılan ihalelere Türkiye çapında pek çok firma katılmaktadır. Türkiye’de bu konuda kendisi ve bayiler aracılığıyla ihalelere giren 80 civarında firma bulunmaktadır. Siemens A.Ş.’nin bayilerine uyguladığı standart fiyatlar vardır. Bayiler Siemens ürünlerini aldıktan sonra, kendileriyle ilgili diğer malzeme, mühendislik ve hizmet maliyetlerini de ilave ederek, ihalelere katılmaktadır. Tüm ihaleler yoğun bir rekabet ortamında gerçekleşmektedir. Siemens A.Ş.’nin bayilerinin ihalelere katılmayarak, ihaleleri engelleme veya fiyatları yükseltme gücü kesinlikle yoktur.’

KARAR KESİN DEĞİL:

Siemens’in açıklamasında; iddiaların Rekabet Kurulu’nun henüz kesinleşmemiş bir kararına dayandığını belirterek, ‘Siemens A.Ş.’nin idari yargıya başvurma hakkı açıkken, temyiz hakkını henüz kullanmamış olması göz ardı edilerek, ortada kesin bir hüküm var imiş gibi anılan türdeki haberlerle kamuoyu yanıltılmakta ve şirketimiz zarara uğratılmaktadır’ ifadesine yer verildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!