Sıcak havalar tatlı satışlarını olumsuz etkiledi

Güncelleme Tarihi:

Sıcak havalar tatlı satışlarını olumsuz etkiledi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2009 15:54

Ramazan sofralarını süsleyen tatlıların satışını yapan esnaf, ramazan ayının sıcak günlere denk gelmesi nedeniyle satışların düşüklüğünden şikayet ediyor.

Bursa Muhallebiciler, Pastacılar ve Benzerler Odası Başkanı Necip Daş, Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Hizmet Binası'nda düzenlediği basın toplantısında, iftar sofrası denilince insanların aklına ilk olarak pide ve tatlıların geldiğini söyledi.

Buna rağmen ramazan ayında beklenen tatlı satışının gerçekleşmemesinde, havaların sıcak gitmesi ve mevsim itibariyle meyve bolluğunun yaşanmasının etkili olduğunu ifade eden Daş, vatandaşların dondurma ve meyveyi tatlıya tercih ettiklerini kaydetti.

Daş, tatlı satışı yapan esnafın, satışların artacağı düşüncesiyle ramazan ayını dört gözle beklemesine rağmen umutlarının boşa çıktığını belirterek, şöyle konuştu:

“Eskiden ramazan sofralarından eksik edilmeyen tatlılar, sıcaklar nedeniyle geçmiş yıllarda olduğu gibi rağbet görmüyor. Satışlar, beklentilerimizin çok çok altında gerçekleşiyor. Ramazan ayındaki satışlara güvenerek yatırım yapan esnafın yüzde 80'i umduğunu bulamadı. Fiyatlar, geçen yılla aynı olmasına rağmen satışları yine yükseltemedik. Umudumuzu arife ve bayram günlerine sakladık.”

Esnafın, büyük marketler ve seyyar satıcılardan yana da çok dertli olduklarını vurgulayan Daş, özellikle ruhsat yönetmeliğine aykırı tatlı satışı yapanlara uygulanan cezaların artırılmasını istediklerini söyledi.

Daş, meslekle ilgisi olmayan insanların ramazan ayında tatlı satışı yapmaya başladıklarını dile getirerek, vatandaşlardan, başka meslek dalıyla uğraşırken ramazanla beraber dükkanına tatlı tepsisini koyan herkese itimat etmemelerini istedi.

Sektördeki kayıt dışı satışların ramazan ayının başlamasıyla birlikte artığına dikkati çeken Daş, birinci sınıf ceviz kullanılan bir baklavanın kilogramının 15 liradan aşağı düşmesinin mümkün olmadığını, ancak seyyar satıcılarda ve kayıt dışı üretim gerçekleştiren yerlerde baklavanın kilogramının 4 liraya kadar düştüğünü kaydetti.

Daş, insan sağlığının ihmale gelmeyeceğini ifade ederek, vatandaşlara fiyata göre değil, güvendikleri bildikleri yerlerden alışveriş yapmalarını tavsiye etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!