Sıcak hava çam balı üretimini vurdu

Güncelleme Tarihi:

Sıcak hava çam balı üretimini vurdu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2011 19:46

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin, Türkiye çam balı üretiminin yüzde 30'unu karşılayan Muğla'da, yıllık yaklaşık 25 bin ton üretilen çam balının hava şartları nedeniyle bu yıl ancak 12 bin ton üretilebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Ziya Şahin, arıların çam ağaçlarında yaşayan “basra” isimli böceğin salgıladığı karbonhidratı alarak bal üretimi yaptığını, böceklerin hava şartlarından etkinlenmesi nedeniyle bu yıl bal üretiminin düştüğünü kaydetti.

Çam balında üretim yarı yarıya azaldı / Foto Galeri

Çam balı ve çiçek balı üretiminin hava şartlarıyla bağlantılı olduğuna dikkati çeken Şahin, “Havalar iyi giderse, yeterli yağış olursa, çam balında da oransal nemimiz yerinde olursa böceğimiz çamın öz suyundaki proteini depolar. Çam ağacının özünde bulanan karbonhidratı doğal bir bal olarak salgılayan böcekten arılar yararlanır. Bugünkü hava şartlarına bakarsak haziran ayına kadar hava şartları çok yerinde geçti. Anadolu'da güzel baharlarımız oldu. Arıcılarımız arılarını çok güzel yetiştirdiler. Ancak nemin düşük olması, basra böceklerine zarar verdi. Bal üretimi bu nedenle düştü” dedi.

Muğla'daki arıcılarla Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen arıcıların bal üretimine katıldığını belirten Şahin, şöyle konuştu:

“Basra böceğinin temmuz ayı itibariyle üretimine devam etmesi bekleniyordu. Her yıl ağustos ayında birinci kesim çam balımızı üretiyorduk. Eylül ayında ikinci kesimi, ekim ayında ise üçüncü kesim balı alıyorduk. Bugünkü şartlarda ağustos ve eylül ayında hiç bal üretilemedi. Beklentimiz ekim ayında bal almak. Türkiye'nin çam balı üretiminin yüzde 30'unu karşılayan Muğla'da, hava şartları nedeniyle yıllık yaklaşık 25 bin ton üretilen çam balı, bu yıl ancak 12 bin ton üretilebilir.”

“1 kilogram balın maliyeti 6 lira”

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği olarak doğal bal üretmenin sorumluluk anlayışıyla 9 yıldır çalıştıklarını kaydeden MAYBİR Başkanı Şahin, bu hassasiyetle tüketiciler için doğal çam balı arzını gerçekleştirdiklerini anlattı.

Üreticilerden alınan fiyatlarla marketlerdeki fiyatlar arasındaki farka işaret eden Şahin, “Bizden 6 liraya alınmaya çalışılan çam balı marketlerde 20 liraya satılırsa burada arıcıları sokağa dökerseniz. Bu konuda ilgililere çağrıda bulunuyorum: Bizim derdimize çare bulsunlar. Arcılar maliyetine bal satıyor. Bizden 6 liraya alınan balı 20 liraya vitrinlerde görmek istemiyoruz” diye konuştu. Şahin, arıcıların maliyeti çok yüksek bir iş yaptığını, 1 kilogram balın arıcıya maliyetinin 6 lira olduğunu bildirdi. Vatandaşların bal tüketmesini sağlamak için market zincirindeki fiyat esnekliğinin çözülmesi gerektiğini belirten Şahin, “Bir takım finansal kaynaklarla arıcı birliklerinin lisanslı depoculuğunun geçişinin sağlanması gerekli” dedi.

Muğla'nın Yerkesik beldesi Çatakbağyaka mevkisinde arıcılık yapan Mehmet Aydın ise, 600 kovanla bal üretimi yaptığını, nemin düşmesi sonucu basra böceklerinin öldüğünü, bu yüzden bal üretiminin bu yıl düşük olacağını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!