Siber zorbalığa yüzde 20 maruz kalıyor

Güncelleme Tarihi:

Siber zorbalığa yüzde 20 maruz kalıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2017 12:57

ELEKTRONİK ortamda bir birey veya grubun, diğerlerine yönelik kasıtlı biçimde gerçekleştirdiği aşağılama, iftira, dedikodu, taciz, tehdit, utandırma ve dışlama gibi rahatsızlık verici eylemleri ifade eden “siber zorbalık” için  Samsung Electronics Türkiye, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) harekete geçti.

Haberin Devamı

Her gün binlerce çocuk ve gencin fiziksel ve psikolojik zarar görmesine sebep olan siber zorbalığa karşı “Siber Zorba Olma! #farkinavar” hareketini başlatıldı. Kampanya dahilinde pilot 20 okul ile başlayacak eğitimlerde çocukların, gençlerin, ailelerin ve öğretmenlerin teknolojinin kötü amaçlı kullanımına karşı farkındalıklarının ve kişilik haklarının korunması konusunda duyarlılıklarının artması hedefleniyor.

YÜZDE 20 MARUZ KALIYOR
Ülkelere göre siber zorbalık oranlarını paylaşan BTK Başkanı Ömer Sayan, “İnternet kullanıcılarının Kanada’da yüzde 21’i siber zorbalığa maruz kalırken, yüzde 69’unun siber zorbalığa tanıklık ettiği görülüyor. İngiltere’de bu rakam yüzde 20 ve üzeri olarak kayıtlara geçerken, ülkemizde ise siber zorbalığa maruz kalanların oranı yüzde 20. Amerika’da siber zorbalıkla mücadele etmek zorunda kalanların yüzde 20’si intiharı düşündüğünü açıklaması en ilginç verilerden biri. Bu rakamlar üstelik siber zorbalığa maruz kaldığını açıklayan kişilerden oluşuyor. Bunu açıklamamış kişiler de göz önünde bulundurulduğunda bu oranlar daha yükseliyor” dedi. Samsung Electronics Türkiye Başkanı DaeHyun Kim ise, "Teknolojinin sunduğu birçok katma değerin yanında kötüye kullanımından doğan olumsuz sonuçlar da var; bunlardan biri de siber zorbalık" diye konuştu.

Siber zorbalığa yüzde 20 maruz kalıyor


Haberin Devamı

 Siber zorbalık hangi şekillerde karşımıza çıkıyor?
* Mobil cihazlar aracılığı ile bireylerin görüntülerini izinsizce çekip paylaşmak.
* Sosyal ağlar ya da sohbet odaları gibi çevrimiçi ortamlarda bireyleri aşağılayıcı, alay edici, tehditkâr, cinsel taciz veya şiddet içeren mesajlar göndermek.
* Birinin kişisel bilgilerini rızası ve haberi olmadan sosyal medya aracılığıyla paylaşmak.
* Sosyal ağlarda birisi hakkında dedikodu yaymak.
* Bir kişiye ilişkin karalayıcı, aşağılayıcı web sayfaları hazırlamak.
* Başkası adına sahte hesap açıp, onun kimliğine bürünmek,
Bir kişinin çevrimiçi ortamdaki tüm hesaplarını ısrarlı biçimde takibe almak.
* Ortak tanıdıkları etkileyerek hedef olarak seçilen bireyi arkadaş listelerinden silmelerini ve bloke etmelerini, yani sosyal olarak dışlamalarını sağlamak.

Haberin Devamı

Siber zorbalık ne boyutta?
* Araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 11.64’ü sözlü siber zorbalığa maruz kaldığını, yüzde 10.13’ü ise siber zorbalık yaptığını belirtiyor.
* Araştırmaya katılan öğrencilerin yaklaşık yüzde 56.5’i internette tanımadığı kişilerle konuştuğunu söylüyor.
* Öğrencilerin yüzde 57.6’sı sosyal ağlarda “kullanıcıyı şikayet et/bildir” linkini kullanarak şikayette bulunduğunu ifade ediyor. Öğrencilerin şikayet etme nedenleri arasında ilk sırada “sözlü taciz” yer alıyor.
* Siber ortamda, sözlü tacize maruz kaldığını belirten öğrencilerin oranı yüzde 25.4.
* Araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 32.5’i siber zorbalığa maruz kalmaları halinde “kanıt içeriği silme” davranışını tercih ediyor.
* Araştırmaya katılan kız öğrencilerin yüzde 16’sı, erkek öğrencilerin ise yüzde 30.5’i siber zorbalığa maruz kalmaları halinde “misilleme” yoluyla zorbalığa karşılık vermeyi uygun buluyor. Siber ortamda, sözlü tacize maruz kaldığını belirten öğrencilerin oranı ise yüzde 25.4.
* Araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 32.5’i siber zorbalığa maruz kalmaları halinde “kanıt içeriği silme” davranışını tercih ediyor.
* Araştırmaya katılan kız öğrencilerin yüzde 16’sı, erkek öğrencilerin ise yüzde 30.5’i siber zorbalığa maruz kalmaları halinde “misilleme” yoluyla zorbalığa karşılık vermeyi uygun buluyor.
* Çalışmanın dikkat çekici bulgulardan biri de öğrencilerin siber zorbalığa maruz kalmaları halinde bunu öncelikle arkadaşları ile paylaşacaklarını ifade etmeleri. (Okul arkadaşına söylemek yüzde 41, çevrimiçi arkadaşa söylemek yüzde 31). Ailemle paylaşırım diyenlerin oranı yüzde 37, öğretmeniyle paylaşma oranı ise yüzde 15. Bu durum ergenlerin siber zorbalık durumda yetişkinleri öncelikli rehberler olarak görmedikleri ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

Ebeveynler Siber Zorbalığı Önlemek için neler yapabilir?
* Çocuklarla siber zorbalık konusunda konuşmalı, onları yargılamadan dinlemeli ve başkalarına saygı konusunda çocuklara rol model olmalı.
* Siber zorbalığa karşı okulla işbirliği yapmaya teşvik etmeli,
Çocukları siber zorbalığa maruz kaldığında bunu abartmak ya da yok saymak yerine çocuklarına siber ataklar ile nasıl mücadele edebileceklerini öğretmeli.
* Çocukların siber zorbalık vakalarını yetişkinlere, yasal kişi ve kurumlara bildirmeleri konusunda teşvik etmeli.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!