Shell’den sürpriz Kuzey Kutbu kararı

Güncelleme Tarihi:

Shell’den sürpriz Kuzey Kutbu kararı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2015 23:16

HOLLANDA-İngiliz enerji devi Royal Dutch Shell, Kuzey Kutbu'ndaki petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Shell’in, tartışmalı Kuzey Kutbu petrol sondaj programından vazgeçtiğini açıklaması özellikle Greenpeace gibi çevre örgütleri tarafından sevinçle karşılandı. Şirket, ABD’nin Kuzey Kutbu açıklarındaki milyar dolarlık harcama programına karşılık, anlamlı miktarda petrol ve gaza rastlanmadığını açıkladı.

Shell’den yapılan açıklamada, ABD’nin Alaska eyaletinin açıklarında devam eden petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerinin, kazılan kuyuda yeteri kadar kaynak bulunamadığı, maliyetlerin yüksek olması ve ABD regülasyonlarının öngörülemez olması nedenleriyle durdurulduğu belirtildi. Shell Amerika Arama ve Üretim Faaliyetleri Direktörü Marvin Odum, "Araştırma hayal kırıklığıyla sonuçlandı. Ancak Shell bu bölgenin potansiyel öneminin farkında. Bu bölge Alaska ile ABD için stratejik öneme sahip" dedi. Düşen petrol fiyatları ve çevre örgütlerinin itirazlarına rağmen Shell, Alaska açıklarındaki milyar dolarlık petrol ve gaz arama faaliyetlerini sürdüreceğini açıklamıştı. Lakin Kuzey Kutbu, dünyanın el değmemiş önemli petrol keşif alanları arasında gösteriliyor. Ancak Shell, Chukchi Denizi’nde sondaj yaptığı Burger J kuyusunda petrol ve gaz kaynakları açısından yeterli bulgulara rastlamayınca buradaki sondaj programı konusunda fikrini değiştirdi.

Haberin Devamı

Aylar süren regülasyon sürecinin ardından, ABD İçişleri Bakanlığı’na bağlı Güvenlik ve Çevre Uygulama Bürosu, Shell’e kutuplarda petrol ve doğalgaz arama yetkisi vermişti. ABD Başkanı Obama 29 Ağustos’ta bu kararı desteklediğini açıklamış ve bu bölgedeki rezervlerin, ABD’nin petrole ve gaza bağımlılığı nedeniyle önemli olduğunu dile getirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!