Şevket Demirel'e iyi haber

Güncelleme Tarihi:

Şevket Demirele iyi haber
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2007 11:48

Danıştay 13. Dairesi, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun (TMSF) el koyduğu Egebank'tan doğan zararların, Şevket Demirel ile birlikte banka ortaklarından 5 kişiden tahsiline ilişkin TMSF Fon Kurulu kararını Şevket Demirel yönünden iptal etti.

Şevket Demirel, Şevket Demirel Holding'in hiçbir tarihte Egebank'ın hakim ortağı olmak bir yana ortağı dahi olmadığını, 17 Mart 1997'de kendisinin Şevket Demirel Holding'in ortaklığı ve yönetiminden ayrıldığını, Egebank'ın tek hakim ortağının Yahya Murat Demirel olduğunu ileri sürerek, TMSF Fon Kurulu kararının iptali istemiyle Danıştay'da dava açmıştı.

Danıştay 13. Dairesi davayı esastan sonuçlandırdı. Daire, kurul kararının Şevket Demirel'le ilgili kısmını oy birliğiyle iptal etti. Dairenin kararında, Şevket Demirel ile banka ortakları Neslihan Demirel, Hasan Hüseyin Uysal, Yılmaz Kasap ve Nihan Atasagun'un, Egebank'a el konulmasının ardından banka ortaklarından talep edilen 259 milyon 722 bin YTL'lik banka kaynağının karşılanmasına ilişkin işlemlerin yerine getirilmesinde Birinci Tahsilat Başkanlığı ile Dava ve Takip Dairesi Başkanlığının yetkili kılınmasına ilişkin Fon Kurulu kararının iptali istemiyle ayrı ayrı dava açtığı anımsatıldı.

Kararda, söz konusu davaların, yalnızca Şevket Demirel'e yönelik kısmının incelendiği belirtildi. İlgili yasa kuralları uyarınca Şevket Demirel'in hukuki sorumluluğunun doğması için öncelikle Demirel'in yönetim ve denetimi fona intikal eden Egebank A.Ş'nin doğrudan ya da dolaylı olarak, tek başına veya birlikte elinde bulunduran ortağı olup olmadığının ortaya konulması gerektiğine işaret edilen kararda, Şevket Demirel'in Şevket Demirel Holding A.Ş'deki hamiline yazılı hisselerini 17 Mart 1997'de devrettiğine ilişkin belge bulunduğu, davalı TMSF tarafından bunun aksinin kanıtlanamadığı belirtildi.

13. Dairenin kararında, bu nedenle belirtilen tarihten (17 Mart 1997) itibaren Şevket Demirel Holding A.Ş ile hukuken ortaklık ilişkisi kalmayan Şevket Demirel'in, 4 Mayıs 1998'de Demirel Grubu tarafından satın alınan Egebank'ın doğrudan veya dolaylı olarak yönetim ve denetimini tek başına veya birlikte elinde bulunduran ortak sıfatını taşımadığı vurgulandı. Kararda, Egebank'ın doğrudan veya dolaylı hakim ortağı olduğu kabul edilerek Şevket Demirel'in, Şevket Demirel Holding A.Ş nezdindeki paylarının devir işleminin 4389 sayılı kanuna göre hükümsüz sayılması ve buna bağlı olarak 259 milyon 722 bin YTL banka kaynağının Şevket Demirel'den takip ve tahsiline ilişkin dava konusu işlemin hukuka uygun bulunmadığı kaydedildi.

Davalı TMSF'nin hisse devrinin muvazaalı olduğunu iddia ettiği belirtilen kararda, bu iddiayla ilgili sunulan belge ve bilgilerin muvazaayı kanıtlayıcı nitelikte görülmediği belirtildi. TMSF Fon Kurulu, 13. Dairenin bu kararını temyiz ederse dosya Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na gidecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!