Sessiz sedasız dünyayı aldılar

Güncelleme Tarihi:

Sessiz sedasız dünyayı aldılar
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 07, 2013 00:00

Türk şirketlerinin yabancı şirket alımları son 5 yılda hız kazandı. Dünya otomotiv devlerine üretim yapan Türk yan sanayi şirketlerinin küresel krizle birlikte hızlanan yurtdışı atağı sürerken, son dönemde 2 milyar doları aşan yatırımla dünyada sahip oldukları fabrika ve tesis sayısı 50’ye ulaştı.

Haberin Devamı

TÜRK otomotiv sanayinin en önemli ayaklarından biri olan ve toplam ihracatın 3’te 1’ini aşan yan sanayi şirketleri yurt dışı yatırım atağını hızlandırdı.
Mercedes’ten Volkswagen’e, BMW’den Rolls-Royce’ye kadar hemen hemen tüm dünya otomotiv devleriyle çalışan ve parça üreten Türk şirketlerin yurt dışındaki üretim faaliyetleri küresel krizle birlikte hızlandırdı. Son 2 yılda sadece yurtdışında 2 milyar doları aşan bir yatırıma ve satın almaya ulaşan Türk yan sanayi şirketlerinin yabancı ülkelerdeki pozisyonları hatırı sayılır bir portföye ulaştı.

MERCEDES’İN FABRİKASINI ALDI

Geçtiğimiz hafta Hema Endüstri’nin Mercedes-Benz’in Almanya Düsseldorf’taki fabrikasını satın almasıyla yeniden gündeme gelen Türk otomotiv yan sanayi şirketleri krizle birlikte neredeyse 5 kıtada fabrika kurmuş durumda. Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği’nden (TAYSAD) elde ettiğimiz verilere göre Türk şirketler tarafından Çin, Amerika, Rusya, Brezilya, Hindistan ve Meksika gibi 25’e yakın ülkede kurduğu tesis sayısı 50’ye yaklaştı. Bunlar sadece TAYSAD’a bildirilen yatırımlar. Bir bu kadar daha bildirilmeyen yatırıml olduğu söyleniyor. Yurt dışı yatırımlar arasında önemli satın almalar da yer alırken, ağırlıklı yöntem ise doğrudan fabrika yatırımları olarak öne çıkıyor. Yurt dışı yatırım trafiği açısından Türk otomotiv tarihinin zirve yaptığı bir dönem yaşandığı belirtilirken, doğrudan yatırımların en yüksek olduğu dönem olarak kabul ediliyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’Yİ DESTEKLİYOR

Türk yan sanayi şirketleri yatırım için genelde gelişmekte olan bölgeleri seçerken, mevcut müşterisinin küresel yatırımlarda da destekçisi olmak için bu bölgelere yatırım yapıyor. Tabii ki gelişmekte olan bölgelerde sunulan yatırım teşvikleri de önemli bir etken. TAYSAD yetkilileri söz konusu yatırımların Türkiye’deki yatırım ortamına bir alternatif olmadığına, bunu destekler nitelikte olduğuna işaret ediyor. Yatırımların hızla artması beklenirken,
özellikle müşteri portföyü ve üretilen araç gamları benzer olan bölgelere Türk otomotiv yan sanayisinin yatırımlarının artacağı ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Tüm dünyaya yayıldılar

AKTAŞ: 1938 yılında temelleri atılan Aktaş, Türkiye’nin yanı sıra dünyanın da en önemli körük üreticileri arasında yer alıyor.
K.Amerika: Montaj Hattı (2009)
Brezilya: Montaj Hattı (2008)
Çin: Fabrika Yatırımı (2009)
Bulgaristan: Fabrika Yatırımı (2009)
Rusya: 2013 ikinci yarısı için planlanıyor
CANEL: Yeşilova Holding’in otomotiv ana sanayinin ihtiyaçları çerçevesinde sektöre ilk doğrudan yatırımı olan Canel Otomotiv 1988 yılından bu yana  endüstri için alüminyum aksam üretiyor.
Rusya: Fabrika Yatırımı (2012)
COŞKUNÖZ: Türkiye’nin en büyük 500 firması arasında yer alan Coşkunöz otomotiv sektöründe kalıp ve seri saç parça imalatı yapıyor.
Rusya: Fabrika Yatırımı (2010)
FARBA: Bayraktarlar Holding kuruluÅŸu olan Farba Otomotiv aydınlatma ürünleri konusunda üretim yapıyor.Â
Almanya: Satınalma (ODELO - 2011)
Slovenya: Satınalma (Odelo’nun alınmasıyla)
Çin: Fabrika Yatırımı (2011)
FARPLAS: Otomotiv sanayine ilk adım attığında ticari araçlar için aydınlatma ürünleri üreten Farplas 2005 yılından bu yana da otobüs ve kamyon kabinleri gibi komple sistemler de geliştiriyor.
Hindistan: Joint Venture (Pinacle Industries - 2007)
HEMA: 1971 yılından bu yana otomotiv, traktör ve iş makineleri için parçalar üreten Hema Endüstri 2011 yılında TAI ile işbirliği yapılarak motor parçası üretimine başladı.
Almanya: Satınalma (yeni)
MURAT TÄ°CARET: Yabancı sermaye desteÄŸi olmadan otomotiv elektrik tesisatı üretimi yapan Murat Ticaret önde gelen ticari araç üreticilerinin tercih ettiÄŸi tedarikçiler arasında yer alıyor.Â
Meksika: Fabrika Yatırımı (2013 Ağustos)
Çin: Joint Venture (2006)
NURSAN ELEKTRİK: 1976 yılında İstanbul’da kurulan Nursan Elektrik Donanım San. ve Tic. A.Ş. binek, ticari ve kamyon gibi taşıt araçlarının elektrik donanımları ile akü kablolarının yanı sıra beyaz eşya üreticileri içinde geniş bir yelpazede üretim yapıyor. 
Bulgaristan: Fabrika Yatırımı
İNCİ AKÜ: Akü sektörünün teknoloji ve ihracat anlamında en önemli oyuncularından olan İnci Akü, starter ve endüstriyel alanlarda enerji depolamaya yönelik uzun ömürlü aküler üretiyor.
Romanya: Fabrika Yatırımı (2010)
Ukrayna: Fabrika Yatırımı (1998)
ORHAN HOLDİNG: Otomotiv ana sanayisinin lider üreticileri için parça tedarik eden Orhan Holding endüstri için otomotiv koltuk parçaları, metal ağırlıklı ürünler,akışkan transfer parçalar üretiyor.
ABD, Meksika, İngiltere, İspanya, Slovakya, Fransa: Satınalma (Amerikan DANA firmasının yakıt hortumları bölümü alınmasıyla - 2007)
Romanya: Fabrika Yatırımı ( Yıl 2008)
Rusya: Fabrika Yatırımı ( Yıl 2011)
Macaristan: Fabrika Yatırımı ( Yıl 2002)
Hindistan: Fabrika Yatırımı ( Yıl 2011)
Kore: Fabrika Yatırımı ( Yıl 2010)
Çin: Satınalma (Fuzhou Rocket -2011)
STANDARD PROFİL: Ana sanayi için gövde ve kapı profilleri üreten Standart Profil’in ürünleri yalıtım ve sızdırmazlık gibi özellikleri ile endüstrinin en çok tercih ettikleri arasında yer alıyor.
Bulgaristan: Fabrika Yatırımı (2005)
G. Afrika: Fabrika Yatırımı (2010)
Çin: Fabrika Yatırımı (2011)
TEKLAS: Akışkan sistemlerin yanında titreşimi engelleyen parçalar ve silecek de üreten Teklas kauçuk ve metal işçiliğndeki kalitesi ile ana üreticilerin tercih ettiği tedarikçilerden biri.
Bulgaristan: Fabrika Yatırımı (2011)
Rusya: Fabrika Yatırımı (2012)
Çin: Fabrika Yatırımı (2012)
TEKNO KAUÇUK: 1959 yılından beri faaliyette olan Tekno Kauçuk araç içi elektronik sistemler için kablo ile yalıtım malzemelerinin yanında titreşim engelleyici parçalar üretiyor.
Meksika: Joint Venture (Raven Rubber - 2008)
TİRSAN KARDAN: Otomotiv sanayii için  50 yılı aşkın bir süredir hizmet veren Tirsan Kardan, kardan şaftlarının yanında vites mekanizmalarından direksiyon şaftlarına kadar bir çok ürünün tedarikçisi konumunda.
Tataristan: Fabrika Yatırımı
TRAKYA OTO CAM: Düzcam üretiminde dünyada altıncı, Avrupa’da ise dördüncü büyük firma konumunda olan Trakya Cam otomotiv endüstrisinin de önemli cam tedarikçilerinden biri.
Bulgaristan: Fabrika Yatırımı (2010)
Rusya: Fabrika Yatırımı (2013’de devrede olacak)
YİĞİT AKÜ: 1976 yılında kurulan akü üreticisi bu alanda elde ettiği mühendislik tecrübesi ile global otomotiv endüstrisi için üretim yapan Türk firmaları arasında yer alıyor.
İtalya: Satınalma (Scaini - 2006)
İran: Fabrika Yatırımı
Azerbaycan: Fabrika Yatırımı

Haberin Devamı

DÄ°ÄžER OTO YAÅžAM HABERLERÄ°

39 bin 900 liraya bugün satışa çıktı

OYAK Renault tarafından Bursa’da üretilen ve ilk kez Kasım 2012’de İstanbul Autoshow’da dünya tanıtımı gerçekleştirilen Yeni Fluence’ın ön yüzü, Renault tasarım direktörü Laurens Van Den Acker’in öncülüğünde oluşturulan ve ilk olarak yine Bursa’da üretilen yeni Clio ile ortaya çıkan yeni marka kimliğini taşıyor. Yeni Fluence Türkiye’de bugünden itibaren 39 bin 900 TL’den başlayan fiyatlarla satışa çıkıyor. Joy, Touch ve Icon olmak üzere 3 farklı donanım seviyesi ile tüketicinin beğenisine sunuluyor.

3 yılda 13 milyar Euro yatırım

ALMAN Audi, 2016’ya kadar dünya çapında 13 milyar euroluk yatırım yapacağını açıkladı. Audi, yeni ürün geliştirmeye her yıl 2 milyar Euro ayırmayı hedefliyor. 2016’ya kadar yaklaşık 10.5 milyar euro Audi’nin yeni ürün yelpazesinin genişletilmesi, ultra hafiflik, e-tron elektrikli araç teknolojisi gibi yeni teknolojilerin geliştirilmesi için kullanılacak.

Haberin Devamı

Kia’ya Koreli olmayan ilk başkan

KIA’nın Tasarım Bölüm Başkanı Peter Schreyer, Kia Motors Corporation Başkanlığına getirildi. 59 yaşındaki Schreyer böylece şirketin başkan seviyesindeki üç kişiden biri ve şirket tarihinde bu ünvana sahip Koreli olmayan ilk kişi oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!