Sergen dövizle oynadı 78 milyar kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Sergen dövizle oynadı 78 milyar kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 1997 00:00

Haberin Devamı

Yeşil sahaların yıldızı İstanbulsporlu Sergen, futboldaki performansını yatırım piyasalarında gösteremedi. Uluslararası spot döviz piyasalarına yatırım yapan Sergen, döviz kurlarındaki dalgalanma sonucunda 500 bin dolar (77.7 milyar lira) zarara uğradı.

Trilyonluk transferi ile aylardır kendinden söz ettiren futbolcu Sergen, uluslararası döviz piyasalarında 500 bin dolar (77.7 milyar lira) kaybetti. Haftalık Ekonomist Dergisi'nin haberine göre, Sergen Yalçın, Türkiye'de uluslararası spot döviz piyasalarında Türkiye'den bir şirket kanalı ile oynamaya başladı. Ancak Sergen, yeşil sahalardaki başarısını, para piyasalarında tekrarlayamadı. Döviz fiyatlarındaki dalgalanma sonucu Sergen, bir kaç milyon dolar ile girdiği bu piyasalarda hiç beklemediği bir zarara uğradı.

Türkiye'de yatırımcılar arasında, uluslararası spot döviz piyasasında dolar-mark paritesi üzerine yatırım yapmak giderek yaygınlaşıyor. Yurtdışındaki broker'lar tarafından yürütülen bu işlemlere yurtiçinde aracılık eden dokuz firma bulunuyor. Ekonomist'in haberinde, yatırımcıya büyük paralar kazandırdığı gibi kaybettirebilen bu yatırımın riskinin yüksek olduğu vurgulanıyor. Sergen'in para kaybettiği piyasalarda bir süre önce dünyanın önde gelen bankalarından Barings 1 milyar dolar, İngiltere'de Natwest adlı bir banka da 77 milyon pound kaybetmişti.

Türkiye'de ise spot döviz piyasasında işlem yapan TSE's Development ve Allied, SPK tarafından bir süre önce kapatıldı. İki yıl içinde de Camondo Securities, Pioneer, Futures Securities, Gail gibi firmalar yatırımcıların parasıyla piyasadan kayboldu.

Ayrıca piyasada, OKİ Menkul Değerler'in sahiplerinin, spot döviz piyasasında para kaybettikten sonra aracı kurumlarının zor duruma düştüğü iddiaları bulunuyor.

RİSKİ YÜKSEK

Para piyasaları her geçen gün yeni ve bazıları da oldukça riskli mali enstrümanlarla tanışıyor. Dolar-mark paritesinde bir iki puanlık değişimler üzerine oynanan bu oyunda günde 75 milyon dolarlık işlem gerçekleştiriliyor. Uzman bankacıların dahi tam olarak anlayamadığı bu işlemleri Türkiye'de gerçekleştiren şirketler, Alfa, Anadolu Bilgi Hizmetleri, Akdeniz Baross, Best Profit, Efes Bilgi Hizmetleri, Forex, Bridges ve Omni. Çoğu Hong Kong, İngiltere, Hollanda, İsviçre ve İsveç kökenli olan bu şirketler arasında Türk sermayeli tek şirket Efes Bilgi Hizmetleri.

YASASI YOK

Ancak Türkiye'de henüz bu alanda yapılan işlemler hakkında yasal bir düzenleme olmadığı için firmaların yaptığı işlemler ne Hazine'nin ne de Sermaye Piyasası Kurulu'nun denetiminde bulunmuyor. SPK Başkanı Ali İhsan Karacan, konu hakkında söz konusu firmalara kesinlikle çalışma izni verilmeyeceğini belirtirken, bazı uzmanlar bu piyasaları kumar olarak nitelendiriyor. Riski yüksek görülen bu piyasalar hakkında bir uzmanın yaptığı şu değerlendirme dikkat çekiyor: ‘‘Burada elinizdeki çomakla koca kayayı yerinden oynatabilirsiniz. Ama yerinden oynayan kaya çoğunlukla üzerinize düşüyor.’’

Piyasa nasıl işliyor?

Uluslararası döviz ve sermaye piyasalarına yatırım yapmak için, öncelikle Türkiye'de bu hizmete aracılık eden kuruluşlara başvurmak gerekiyor.

Bu piyasalara yatırım yapmak için bugünlerde en alt limit 50 bin dolar düzeylerinde bulunuyor.

Future (vadeli) adı verilen bu piyasalarda, doların gelecekteki herhangi bir tarihte ulaşabileceği değeri doğru tahmin etmek gerekiyor. Çünkü, yatırımcılar alış ve satış kontratını ileri bir tarihte yerine getirmek üzere imzalıyorlar.

Kontratta belirtilen tarihte eğer yatırım yapılan dövizin değeri, kontrata yazılan değerin üzerinde oluşursa, dövizi alan kâr, satan ise zarar ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!