Serdengeçti: İnşaattaki canlanma talebi karşılamıyor

Güncelleme Tarihi:

Serdengeçti: İnşaattaki canlanma talebi karşılamıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2006 10:00

Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, konut edinme isteğinin artmasına bağlı olarak inşaat sektöründe gözlenen canlanmanın konut talebini karşılayabilecek boyutta olmadığını bildirdi.

Serdengeçti, ipoteğe dayalı konut finansmanı (mortgage) sistemenin konut fiyatları üzerinde uzun vadede olumlu etki yaratacağını belirtti.

Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, Ankara Sanayi Odası’nın yayınladığı ASOMEDYA dergisine inşaat sektörü ve konut üretimi konusunda değerlendirmelerde bulundu.
Serdengeçti, inşaat sektöründe canlılığın ve yeni konut arzının devam etmesi durumunda orta vadede konut fiyatlarının daha dengeli hala geleceğini belirtti. Bu yıl mortgage sisteminin inşaat sektöründeki canlılığı destekleyeceğini belirten Serdengeçti, bu durumun inşaat katma değerinin ekonomik faaliyetler içindeki payının artmaya devam edeceğini vurguladı.
Mortgage sistemine ilişkin yasanın çıkarılması halinde, konut kredisi vermek üzere kurulan şirketlerin ve kredi kuruluşlarının da kredi verebileceğine işaret eden Serdengeçti, bu durumun banka almayı düşünmeyen ancak finansal sektörde ve özellikle konut piyasasında pay almak isteyen yabancı yatırımların sisteme girmesini kolaylaştıracağını vurguladı. Serdengeçti bu yolla yurtdışı kaynaklı fonların konut piyasasında daha fazla arz edilmesinin mümükün olacağını ifade etti.
Geçmiş yıllarda ertelenen konut ihtiyacına ve hızlı şehirleşmeye cevap vermek üzere bina ve konut yatırımlarının artacağını belirten Serdengeçti, tarım sektörünün istihdamında yaşanan daralmaya işaret ederek inşaat sektörünün önemli bir istihdam sağlayacağına dikkat çekti.
Mali disiplinin sürdürülmesi ve mali baskınlıktaki azalmasının devam etmesinin genel ve konut kredilerinin faiz oranlarını daha da düşüreceğini belirten Serdegeçti, bu durumun konut kredilerindeki artışı destekleyeceğini kaydetti.
Serdengeçti, konut fiyatlarına ilişkin resmi bir kayıt bulunmadığı için, fiyatlardaki artış oranının kesin olarak belirlenemediğini hatırlatarak, konut fiyatlarını değerlendirilirken arz ve talep eğrisinin dikkate alınması gerektiğini belirtti.
Kredi talebinin artmasına etki eden unsurlar arasında gelir düzeyindeki artış, bankalararası rekabet ve faiz derinliğinin yer aldığını hatırlatan Serdengeçti, faiz ve gelire kıyasla finansal derinliğin bankaların aracılık işlemlerinin, uzun vadeli daha çok ve çeşitli kredi türlerinin sağlanmasıyla ilişkili olduğunu belirtti.
Serdengeçti, son aylardaki hızlı artışlara rağmen Türkiye’deki konut kredilerinin GSMH’ye oranının diğer ükelere göre oldukça düşük kalmasının, "yüksek reel faiz oranları, vadelerin kısa ve finansal istikrara ilişkin risklerin yüksek olmasından" kaynaklandığını ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!