Serdengeçti gitti, vekil başkan da faizi indirmedi

Güncelleme Tarihi:

Serdengeçti gitti, vekil başkan da faizi indirmedi
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2006 00:00

Merkez Bankası Başkanlığı’nı vekaleten yürüten Erdem Başçı ilk Para Politikası Kurulu toplantısında faizi değiştirmedi. Gecelik faiz yüzde 13.5’te kalırken "Süreyya Serdengeçti gidecek, faiz inecek’ beklentisi şimdilik boşa çıktı.

ÜÇÜNCÜ KEZ DEĞİŞMEDİ:

Erdem Başçı başkanlığında ilk kez toplanan Para Politikası Kurulu’ndan (PPK) ’faiz indirmeme kararı’ çıktı. Bu karar, Başbakan Erdoğan’ın son günlerde sık sık tekrarladığı, ’Para politikasında değişiklik yok, dalgalı kur sürecek’ açıklamasını da teyid etti. PPK bu yıl üçüncü defa üst üste kısa vadeli faizleri değiştirmeme kararı almış oldu. Buna göre Merkez Bankasının gecelik borçlanma faizi yüzde 13.5 ve borç verme faiz oranı yüzde 16.5 olarak devam edecek. Kısa vadeli faizlerde en son geçen yıl aralıktaki PPK toplantısından sonra 0.25 puanlık indirim yapılmıştı. Ayrıca açık enflasyon hedeflemesine geçilmesiyle birlikte 2 Ocak 2006’da da sadece borç verme faiz oranında 1 puanlık teknik indirime gidilmişti.

BELİRSİZLİK ALGILAMASI:

PPK oranların bu ay da sabit tutulmasında "para politikasına ilişkin belirsizlik algılamalarının artma olasılığını" da dikkate aldı. Yıllık enflasyondaki düşüşün marttan itibaren tekrar başlayacağı ve enflasyonun yıl sonunda nokta hedef olan yüzde 5’e yakın gerçekleşeceği değerlendirmesini yapan Kurul açıklamasında şu görüşler de yer aldı: "Para politikasına ilişkin belirsizlik algılamasının artma olasılığı, hizmet sektöründeki fiyat artışlarının halen yüksek olması, talep koşullarının enflasyona verdiği desteğin azalması ve hammadde maliyetlerinin yüksek seviyelerde dalgalanmaya devam etmesi, para politikasında temkinli yaklaşımın sürdürülmesini gerektirmektedir."

FAİZ İNECEK SİNYALİ:

Mevcut bilgiler ışığında, orta dönemde politika faizlerinin yükselme olasılığının, aşağı inme ya da sabit kalma olasılığına kıyasla daha düşük olduğu vurgulanan açıklamada kısa dönemde ise "sabit kalma olasılığının geçen toplantıya göre azaldığı" ifadesine yer verildi. Bu değerlendirmeler başkanlık tartışması nedeniyle, para politikasına ilişkin tumumu sorgulayan piyasaları ve kamuoyunun kaygısını teyid eden bir açıklama olarak dikkate değer bulundu. Ayrıca Kurul, nisandaki toplantısıyla faiz indirimlerine yeniden başlanabileceği sinyali de vermiş oldu.

Binay’ın son toplantısı

ERDEM
Başçı başkanlığında ilk toplantıya emekliliğini isteyerek izne ayrılan Başkan Yardımcısı Şükrü Binay, yeni dönemde vekaleten Başkan Yardımcılığına getirilen Rifat Günay, 4 Nisan’dan itibaren emekli olacak Başkan Yardımcısı Fatih Özatay ile Kurul Üyeleri Güven Sak ve Durmuş Yılmaz katıldı.

Girgiç’e ilginç görev

KEMAL
Derviş’in basın danışmanlığının ardından Merkez Bankası’nda aynı görevi yürüten Orsoy Girgiç, bankanın 75’inci yılı kutlama faaliyetleriyle görevlendirildi. Girgiç’e verilen bu görevin ardından yapılan açıklamada, kamuoyuyla ilişkilerin kesintisiz ve sağlıklı sürdürülmesi için medya mensuplarının İletişim Genel Müdür Yardımcısı Aydın Özmen’le temas kurmaları istendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!