Serbest komisyon dönemi başladı

Güncelleme Tarihi:

Serbest komisyon dönemi başladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

Acente komisyonlarının Hazine kontrolünden çıkması ile ilk kez bir sigorta şirketi acentelerine ödenecek komisyon oranlarını artırdığını açıkladı. Commercial Union, acente komisyonlarını artırarak, serbestiyeti başlatan adımı attı.

Anayasa Mahkemesi ilgili kanun maddesini iptal ettikten sonra, acente komisyonlarının Hazine kontrolünden çıkması ile ilk kez bir sigorta şirketi komisyon oranlarını artırdı. Commercial Union Sigorta acente komisyon oranlarını artık kendisinin belirleyeceğini belirterek, oranları artırma kararı aldığını açıkladı.

Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Teoman Kerman, sigorta şirketlerinin acente komisyonlarını serbestçe belirleyebileceklerini söyledi.

Bakanlar Kurulu'nda görüşülen kanun tasarısının yürürlüğe girmesiyle ancak bazı şeylerin düzelebileceğini belirten Teoman Kerman, ‘‘Şu an için elimizdeki yetki, kanun ve yönetmelikler dahilinde acente komisyonlarının tarafımızından belirlenmesi mümkün değil. Kanunun diğer ilgili maddelerine dayanarak komisyon hadlerini belirleyebilsek de, yine Anayasa Mahkemesi'ne götürüldüğündü bunun iptalı edilebilmesi mümkün’’ dedi.

Sigorta Denetleme Kurulu Başkanı Yavuz Aytekin ise ‘‘Fiyatların serbest olduğu bir sistemde acente komisyonlarının da serbest olması doğaldır. Ancak fiyatların da acente komisyonlarının da her şirket için belirli tarife ve standartlarda olarak, acentelerin ve şirketlerin karlılıklarına göre değişkenlik göstermelidir’’ dedi.

Commercial Union Genel Müdürü Cemal Ererdi ise ilgili kanun ve yönetmeliklerin iptali ve komisyonların serbest kalması ile birlikte komisyonları artırma kararı aldıklarını söyledi.

Kasko komisyon oranının tavanını yüzde 40 olarak tesbit ettiklerini belirten Ererdi, mevcut acentelerinin yüzde 50'sinin bu tavan komisyonuna ulaşabileceğini ifade etti.

Bazı sigorta şirketlerinin kanunla belirlenen sınırlar dışında komisyon uygulamaları, dürüst çalışan sigorta acenteleri için haksızlık oluşturduğunu belirten Ererdi, ‘‘Biz bu uygulamayla bu şirketlerin artık gizli anlaşmalar olmaksızın açıkça yüksek komisyon verebileceğini göstereceğiz’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!