Şener: Kararı Özelleştirme İdaresi verecek

Güncelleme Tarihi:

Şener: Kararı Özelleştirme İdaresi verecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2006 10:20

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Galataport ihalesiyle ilgili dosyanın Özelleştirme İdaresi ve DPT’nin vardığı mutabakat sonucunda üzerinde bir işlem yapılmadan Özelleştirme İdaresi’ne gönderilmesine karar verildiğini belirterek, Galataport projesiyle ilgili bundan sonraki kararı Özelleştirme İdaresi’nin vereceğini bildirdi.

Haberin Devamı

ÖİB Başkanı Metin Kilci ise ise dosyayı değerlendirdikten sonra Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne göndereceklerini bildirdi. Kilci, ihaleyle ilgili son kararı da TDİ’nin vereceğini belirtti.

Abdüllatif Şener, Galataport ihalesiyle dosyanın Yüksek Planlama Kurulu’nun (YPK) onayına sunulmadan Özelleştirme İdaresi’ne geri gönderilmesiyle ilgisi soruları yanıtladı. Galataport’la ilgili ihale dosyası ve uygulama sözleşmesinin 29 Eylül’de YPK onayı için DPT’ye gönderildiğini hatırlatan Şener dosya üzerinde inceleme devam ederken konuyla ilgili bazı yargı kararlarının ortaya çıktığını hatırlattı.

ERKAN MUMCU: OLAN TÜPRAŞ'IN 14.7'SİNE OLDU
Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, Galataport ihalesinin Özelleştirme İdaresi'ne iadesi konusunda Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'i kutladığını belirtti. Mumcu, Bakan Şener'in duyarlı tutumu sonucu konunun bu noktaya geldiğini belirtti ve mahkeme kararının hükümete “bir imdat simidi gibi” yetiştiğini söyledi. Mumcu, hükümetin yargı kararına uymak için değil, kendi içinde bir çatlağa meydan vermemek için bu yönde bir karar aldığını öne süren Mumcu, şöyle konuştu: "Galataport'u kurtardık diyebilirim, ama olan Kuşadası'na, olan Tüpraş'ın 14.7'sine oldu. Sürecin bundan sonraki bölümünü dikkatle izlememiz gerekiyor.”(AA)


Şener şunları söyledi:  "Bildiğiniz gibi imar yetkisini içeren Kıyı Kanunu ile ilgili maddelerin iptaliyle ilgili Anayasa Mahkemesi’nde dava açılmıştı. Danıştay 13’üncü Daire’de ihalenin iptaliyle ilgili davalar vardı. Danıştay 6’ncı Dairesi’nde yapılan imarın yürürlüğünün durdurulması ve iptaliyle ilgili davalar vardı. Bu davalardan ikisi hakkında karar verildi. Anayasa Mahkemesi imar yetkisini Özelleştirme İdaresi’ne veren kanun maddesinin Anayasa’ya uygun olduğuna karar verdi. İmar yetkisi ÖİB’e aittir denildi. Danıştay 6’ncı Dairesi ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yaptığı imarla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. 6’ncı Daire dedi ki (Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın imar yetkisi yok. yetki ÖİB’e aittir) Yetkisiz olarak yapılan imarın durdurulmasmına karar verdi."

Ortada bir hukuki durum bulunduğunu belirten Şener, bu durumun doğal bir sonucu olarak da dün itibariyle dosyanın YPK sekreteryası tarafından Özeleştirme İdaresi’ne gönderildiğini belirtti. Şener "Yani bu işlemi YPK onayına sunmuyoruz" dedi.

"DPT VE ÖİB’İN MUTABAKATI VAR"

Konunun uzunca bir süredir kamuoyunda tartışıldığını ve daha fazla tartışılmasına gerek olmadığını ifade eden Şener, işlemden Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın haberi olmadığına ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine ise "Yargı kararlarından sonra konunun hukuki boyutunun incelenmesi gerektiği kanaatindeydik. Sayın Maliye Bakanı da ben de aynı kanaatteydik. DPT’yle ÖİB’in bu durumu hukuki boyutkları itibariyle değerlendirmesi gerektiğini belirtmiştik. Birlikte çalışmalar yaptılar. Bu çalışmaları DPT zaman zaman bana iletti,Ben de bana gelen dosya ve bilgileri bazı hukukçu ve başbakanlık hukuk müşavirleriyle gözden geçirdim. ÖİB ve DPT Müsteşarlığı birlikte bu dosyanın işlemden çekilmesi noktasına gelmişlerdi. Bu mutabakatın sonunda dosya ÖİB’e iade edildi" dedi.

KİLCİ: "İHALEYİ ANCAK TDİ İPTAL EDEBİLİR"

Şener, dosyanın yeniden gözden geçirilmesi için ÖİB’e gönderildiğini hatırlatarak "Bunu değerlendirecek olan olan artık ÖİB’dir. Süreci bundan sonra nasıl götüreceklerinde kararı doğrudan doğruya ÖİB verecek" diye konuştu. Şener yapılan işlemde ihaleyle ilgili bir "etik kaygı"nın etkili olupq olmadığına yönelik bir soruyu ise yanıtlamadı.
Bu arada Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci ise NTV’de soruları yanıtlarken YPK sekreteryasının dün akşam dosyayı iade ettiğini bildirdi. Dosya üzerinde kısa sürede bir değerlendirme yapıp Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne (TDİ) vereceklerini açıklayan Kilci, "Çünkü ihale yap-işlet- devrete göre TDİ tarafndan yapıldı. İhalenin iptalinin de TDİ tarafından yapılması gerekiyor. Biz değerlendirmemizi yaparız ihale komisyonu bir karar alır bu karar yeniden Bakana arzedilmek için bize gelir" dedi.

Kilci, ihalenin TDİ tarafından iptal edilip edilmeyeceğiyle ilgili bir soruyu yanıtlarken "bu konuda bir yorum yapmak yerine" Danıştay 6’ncı Dairesi’nin aldığı yürürlüğü durdurma kararına bakmak gerektiğini söyledi. Danıştay 6’ncı Dairesi’nin verdiği yürürlüğü durdurma kararının sıradan bir yürürlüğü durduran ara karar olmadığını belirten Kilci, "Çok kapsamlı gerekçesi var. Bir takım hukuki süreci tamamlamak adına esastan verilecek kararı beklemeyecek bir durum ortaya çıkabilir. Bunun bunmun değerlendirmesini TDİ yönetimi yapacak ve kararını verecek" dedi.

ŞİMDİ İMAR PLANI YAPILIRSA ÖİB YAPILACAK

Galataport ihalesinde esas alınan ve yürürlüğü durdurulan imar planının Kültür ve Turizim Bakanlığı tarafından onaylandığını hatırlatan Kilci bundan sonraki süreçle ilgili olarak şunları söyledi:
"Şimdi yeni bir imar planı yapılacaksa ÖİB yapacak ve ÖYK tarafndan da onaylanacak. Bunun dayanağı kanun, yönetmelik değil. Yönetmelik iptal edilmişti. İmar planıyla ilgili süreçte çok önemli yapısal değişiklikler söz konusu. Anayasa mahkemnesi ve Danıştay tarafından verilen karar olayı yeniden değerlendirmleyi gerekli kılıyor."

BUNDAN SONRA NE OLACAK

Kilci, bundan sonra yapılacaklarla ilgili olarak öncelikle ihaleyle ilgili sürecin sonucunu görmelerinin gerektiğini ifade ederek, süreç hukuki olarak sonuçlanmadıkça yeni bir değerlendirme yapamayacaklarını belirtti. Kilci, "Biz sonraki aşamalarda gereğini yaparız" dedi. Şu andaki Galataport ihalesinin yap-işlet-devret sistemine göre yapıldığını ÖİB’in uygulamalarının ise Özelleştirme Yasası’na dayandığını vurgulayan Kilci, "Özelleştirmede bir çok yöntem söz konusu. TDİ’ye ait 14 limanın özelleştirilmesi yapıldı. TCDD’ye ait limanların özelleştirilmesi sürüyor. Bizim bu konuda geçmişten gelen birikimlerimiz var. Bu çerçevede Salıpazarı da o noktaya gelirse İdare gereken kararı verecektir. Şu anda ’şu yöntem olacaktır bu olacaktır, imar planı böyle olacaktır’ diye değerlendirme yapmak mümkün değil" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!