Sendikalı işçi sayısı 1 milyonu geçmiyor

Güncelleme Tarihi:

Sendikalı işçi sayısı 1 milyonu geçmiyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

Resmi rakamlara göre Türkiye'de sendikalı işçi sayısı 4 milyon 266 bin kişiyken, gerçek rakamın 1 milyon civarında olduğu iddia edildi. Türk-İş, DİSK ve Hak-İş, Çalışma Bakanlığı'nın son istatistiklerinde sendikalı kişi sayısının yüzde 180 oranında abartıldığını belirttiler.

Türkiye'de sendikalı işçi sayısının yüzde 180 oranında abartıldığı ortaya çıktı. Resmi rakamlara göre, ülkemizde toplam 4 milyon 266 bin 97 işçiden, 2 milyon 856 bin 330'u sendikalı görünürken, gerçek rakamın 1 milyon civarında olduğu belirtildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Resmi Gazete'de yayımladığı son çalışma istatistiklerine göre, sendikalaşma oranı yüzde 66.95'e ulaşıyor. Ancak Türk-İş, DİSK, Hak-İş ile işveren konfederasyonu TİSK'in başkanları sendikalı işçi sayısının abartıldığı görüşünde birleştiler.

DİSK Başkanı Rıdvan Budak, rakamlardaki abartmanın yüzde 10 barajından kaynaklandığını belirterek, ‘‘Türk-İş ve Hak-İş'e çağrıda bulunuyorum; gelin sendikal yaşamdaki barajlar ve noter şartını kaldıralım’’ dedi. Budak, sendikalı işçi sayısının gerçekte 950 bin ile 1 milyon arasında olduğunu savunarak, yayımlanan rakamların ‘palavra’ olduğunu savundu.

YÜZDE 10 BARAJI

Hayali rakamlardan kimsenin çıkarı olmadığını anlatan Budak, şöyle dedi:

‘‘Yüzde 10 barajı olduğu sürece bu olumsuzluğa kimse karşı çıkmaz, çalışma yaşamının kargaşası da bitmez. Barajlar kalktığı an, gerçek rakamlar ortaya çıkar. Bu şişirme; emekli olan işçilerin düşülmemesinden, sendikaya üye olup sonra işten atılanların sendikalı sayılmasından, toplu iş sözleşmesinden yararlanamayan sendika üyelerinin kayda geçmesinden, kapanan işyerleri işçilerinin kayıttan düşülmemesinden ve bir işçinin birkaç sendikaya birden üye olmasından kaynaklanıyor.’’

TRİLYONLAR NOTERLERE

Budak, DİSK, Türk-İş, Hak-İş ve TİSK'in yüzde 10'luk barajın kalmasından yana olduklarını dile getirdiklerini belirterek, ‘‘Çalışma Bakanı Sayın Nami Çağan'a düşen görev, bu konudaki yasa tasarısını derhal hazırlayıp Meclis'e sunmaktır. Biz de, yasalaşmasını destekleriz’’ diye konuştu. Baraj ve noter şartının İLO ilkelerine aykırı olduğunu vurgulayan Budak, DİSK 93'ten 97'nin sonuna kadar Noterlere 4.5 milyon dolar karşılığı yaklaşık 1 trilyon lira para ödediğini bildirdi.

Türk-İş Başkanı Bayram Meral de, yıllardır emekli olanlar düşülmediği için sendikalı işçi sayısının yüksek çıktığını belirterek, ‘‘Bakanlık, tek tek, tüm işyerlerinden gerçek listeleri istemeli ve gerçek rakamlar istatistiklere geçmelidir’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!